2015. február 17., kedd - Battyányi Géza Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Parókiaépítés Csillaghegyen

A templomépítés óta az egyik legnagyobb építkezés a csillaghegyi református gyülekezet életében az új parókia építése. A korábbi parókia elbontása után, annak helyén, a templom szomszédságában áll a félkész épület.

csillaghegyi parókia

A gyülekezet lelkészlakását az 1970-es évek elején bővítették, amikor többgyermekes lelkipásztor kezdte meg szolgálatát. A lelkészcsalád hozzájárulásával elvégzett bővítés megfelelt az akkori igényeknek és lehetőségeknek. 40 év után teljes felújításra lett volna szükség, mivel a födémet és a teljes tetőszerkezetet, a fűtési rendszert és a nyílászárókat is cserélni kellett volna. Az épület nem rendelkezett szigeteléssel, energetikailag pazarló volt az üzemeltetése. Az egyházmegye építési alapjának támogatása mellett a presbitérium egy új, modern elrendezésű, és takarékosabb energiafelhasználással üzemeltethető parókia felépítésére hozott döntést.
Ábrahám Péter építészmérnök, a Békásmegyeri Református gyülekezet presbitere a korábbi épület alapterületével közel megegyező, de tetőtérrel bővített parókiát tervezett. Az alacsony energiafogyasztás, a funkcióhoz jobban illeszkedő elrendezés és a minőségi anyagok használata miatt a presbitérium alkalmasnak találta a megvalósításra a tervét.
A kivitelezőkkel történt egyeztetés során nem sikerült olyan egyösszegű építési árban megegyezni, amit ki tudtunk volna fizetni. Végül olyan megoldás született, hogy a munkadíjban előre megegyezünk, de az építőanyagokat közvetlenül szerezzük be. Elképzeléseink szerint így húsz százalékot takarítunk meg a szerkezetkészre építés során és meg tudjuk valósítani a projektet. Az eddigi eredmények igazolták ezt a várakozást.
A nehéz indulás után végül 2014. szeptember 20-án kezdődhetett meg az építkezés. Karácsonyra a tető cserépfedése is elkészült, bekerültek a tetőtéri ablakok. Állnak a válaszfalak és a tetőhöz kapcsolódó bádogos munkát is sikerült befejezni. 2015. februárjának elején a tetőtéri szigetelés, a lépcső lett készen, és megkezdődött a villanyszerelés. Háromrétegű, kedvező hőszigetelésű külső nyílászárókat rendeltünk, amelyek március elejére készülnek el. A fűtésről kondenzációs gázkazán gondoskodik majd, amelyet a meleg víz termelésében a tetőn elhelyezett napkollektorok segítenek.
Az építkezésnek a terv szerint április végére kell befejeződnie.

Parókia építés képei 2014.

Parókia építés képei 2015.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 449, összesen: 931979

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.