Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Nyomtatás

Az énekeket elsősorban képernyőn vagy kivetítőn való megjelenítésre terveztük, fekvő (dia) formátumban. De a nyomtatásban történő megjelenítés inkább álló formátumot igényel. A kétféle igénynek felel meg a fekvő diák egymás alá való helyezése, egy álló A5-ös oldalon két fekvő diával, megspórolva az összes mű kottáját álló formátumban is megszerkesztő többletmunkát. Egyszólamú ének vagy hangszeres mű, de még 4 szólamú kórusmű esetén is egy kottasor elsődlegesen horizontálisan, majd csak utána egymás alatt, vertikálisan tölti ki a rendelkezésre álló helyet. Indokolt tehát a horizontális tájolású dia formátumot a legkisebb szerkezeti egység alapeleméül választani. Ettől eltérést csak a sok szólamú zenekari művek elsődlegesen is álló tájolású össz-partitúrái indokolnak a sok szólam vertikális terjeszkedése miatt. Az itt közreadott szinte valamennyi mű azonban inkább az előbbi, fekvő formátumhoz igazodik.

Természetesen bárki kinyomtathatja bármelyik közreadott PDF kötetet tetszése szerint. Azonban a 3.3-as, 4.2-es köteteket direkt a füzet alakra előkészített közreadás egyszerű kinyomtatására szántuk. Ezáltal A4-es ívekre, normál, kétoldalas beállítással, egész terjedelemben kell nyomtatni; Vigyázat: normál, és nem füzet nyomtatási módban! A nyomtatási sorrenden értjük az elejétől nyomtatott ívek sorszámát. A teljes anyag nyomtatása után, az alábbi „Füzetkészítés" műveletsorban három dologra ügyeljünk:
a - sorrend, - összehajtás, - egyberakás szabálya.

 

Sorrend: Vegyük az első 5 ívet a nyomtatás sorrendjében és egyenként hajtsuk is meg:

Összehajtás: Rövidebb oldaluk mentén félbehajtva, minden íven a legkisebb és a legnagyobb oldalszám kívülre, belülre pedig e kettő közti két oldalszám kerüljön! Balra eső hajtott oldalával egyenként tegyük le sorrendben az íveket.

Egyberakás: A sorrendben 1. hajtott ívbe, V alakban tartva, helyezzük bele a 2. hajtott ívet, abba a 3. ívet, abba a 4. ívet és legfelülre az 5. ívet. Az utolsó (5.) hajtott ív belső oldalain mindig két szomszédos (páros-páratlan) oldalszámnak kell állni.

A jó munkát a füzet helyes oldalsorrendje igazolja. Eltévesztett sorrend, hajtás, berakás műveletsor esetén eligazít az íven lévő oldalszámok különbsége. A helyes ív sorrendnél a V-be hajtott ív belső-külső felén a szomszédos oldalszámok különbsége:
Az   5. ív belső felén:    0+1=    1=(11-10); külső felén:                    4-1=    3=(12-9);
A     4. ív belső felén:    4+1=    5=(13-8); külső felén:                    8-1=    7=(14-7);
A     3. ív belső felén:    8+1=    9=(15-6); külső felén:                  12-1=  11=(16-5);
A     2. ív belső felén:  12+1=  13=(17-4); külső felén:                  16-1=  15=(18-3);
Az   1. ív belső felén:  16+1=  17=(19-2); külső felén:                  20-1=  19=(20-1);
A fenti táblán az első 5 ív belső-külső felén a szomszédos oldalszám különbségek szabálya, és zárójelben az (oldalszám különbségek) példái is láthatók.

A téves ív hajtás a belső-külső oldalt felcseréli, de ellentétesen hajtva már helyes lesz.


Ismétlés: A maradék ívekből a következő 5 íven addig ismételjük a hajtás, egyberakás műveletét, míg minden ív el nem fogy. Ha végül 5 ívnél kevesebb marad, abból is a sorrend, összehajtás, egyberakás szabályát tartva készüljön a füzet. Itt is az utolsó hajtott ív belső oldalain mindig két szomszédos oldalszám áll.

Az elkészült 20 oldalas, A5-ös méretű füzeteket úgy helyezzük egymásra, hogy a hajtott oldaluk jobbra, legmagasabb oldalszámuk felül legyen. Így minden füzet legalsó oldalszáma soron követi az alatta lévő füzet legfelső oldalszámát, biztosítva a füzetek könyvbe kötésének helyes sorrendjét.

A fenti műveletsor elvégzésével igényes kivitelű, egybeköthető könyv kiadvány füzeteket kapunk, amiket könyvkötőnél be is köttethetünk. Bár a könyvkötő talán nem igényli, de a házi bekötéshez biztosítottunk a borító oldalaihoz ragasztható két extra lapot az első füzet legelején és az utolsó füzet legvégén, a kiadvány még strapabíróbb kivitele céljából. Ezeken oldalszám sincs, a számozás a lapozható résztől kezdődik. Ezért a füzetek oldalszámozása eltolódik, a maximális oldalszám 20-nak valamely egész számú többszörösénél kisebb. Erre odafigyelve a füzetkészítésnél számítani kell.

A használhatóság érdekében a kötetek betűrendes tartalomjegyzéket, szerző és forrás mutatót is tartalmaznak.

Amennyiben egy felhasználó csak egy-egy énekművet szeretne nyomtatni, pl. alkalmi használatra, akkor ehhez kiindulásul inkább a dia oldalakba szervezett köteteket javasoljuk, ahol a nyomtatás kezdő és záró oldalszámát, elrendezését, a választott ének versek megjelenítését, az oldalformátumot a felhasználó igényei szerint szabhatja meg.

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 36, összesen: 28784

  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.