Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Mátraháza, presbiteri csendeshét

 

Ötszáz év hitünk tükrében

Presbiteri konferencia Mátraházán 2017.02.27-03.03

Idén is megszervezte az Északpesti Egyházmegye a Mátraházi konferenciaközpontban az egyházközségeiben szolgáló presbiterek és szolgálók részére a szokásos presbiteri konferenciát. Egyházmegyénk 14 gyülekezetéből mintegy ötven presbiter és szolgáló vett részt a hétfő délutántól péntek délig tartó, összességében négy napos alkalmon.

A Reformáció elindulása 500. évfordulójának évében, mi más lehetett volna a konferencia témája, mint a ma emberének viszonya a világtörténelemben páratlan hitmozgalomhoz.

A Reformáció történelmi és hitéleti előzményeiről dr. Tőkéczki László történész, egyetemi tanár, egyházkerületünk főgondnoka tartott rendkívül érdekfeszítő előadást. Megtudhattuk, hogy magában a katolikus egyházban - Luther fellépését jóval megelőzve - különböző, megújulást sürgető mozgalmak és folyamatok indultak. Egyébként maga Luther sem azzal a szándékkal jelentette meg téziseit, hogy új egyházat alapítson, hanem azért, hogy a mintegy összefoglalja, mely kérdésekben kell változtatni egyházának rossz irányba mutató gyakorlatán.

dr. Kodácsy Tamás részletes teológiai alapvetéssel alátámasztva református hitelveink kialakulását mutatta be; Luther és Kálvin munkássága mellett elődeik és utódaik eredményeit és érdemeit is méltatva.

Steinbach József, a Dunántúli Egyházkerület püspöke református jelenünkről és jövőképünkről beszélt lebilincselően érdekes előadásában; a II. Kor. 2, 12-15 alapján. Igei alapvetéseink az evangéliumhoz kötött szolgálat, amely helyhez kötött és folyamatos. A túlnani nélkül az inneni nem értelmezhető. Az Ige hirdetésének Krisztusi módszertana: szóbeli bizonyságtétel, hiteles élettel. Helyzetértékelése szerint a hazai állapotokat az jellemzi, hogy az urbanizáció és a kommunikációs robbanás által leírható életmódváltás eredményeként 4,5 millió ember Istentől távol él, semmilyen vallásnak nem követője. A fő kérdés, hogy ebben az értékvesztett és értelemvesztett közegben mi lehet a misszió eszköze, amikor a protestantizmus megnyilvánulásai általában nem érik el a média ingerküszöbét? Püspök úr Lesslie Newbeginnel, a múlt század nagyhatású Brit teológusával együtt vallja, hogy a holisztikus misszió lehet az a hatásos módszer, amelynek mentén betölthetjük keresztyéni küldetésünket a vallási pluralizmus viszonyai között. Vagyis a direkt evangélizáció helyett, mindenekelőtt a Krisztust követők példamutató életének többlete keltheti fel a kívülállók kíváncsiságát; amire aztán az evangélizáció épülhet. Ebben meg kell találni a tradíció és a megújulás optimális arányát! A jövőkép négy pillérre épülhet:

  • A lelkész legyen lelkipásztor és szolgatársaival összhangban tegye a dolgát!

  • A gyülekezet szeresse lelkipásztorát és imádkozzon érte!

  • Tudni kell együtt buzogni - kerülve a romboló túlbuzgóságot!

  • Legyen rend - egyházfegyelem!

Az előadások után mindig volt alkalom arra, hogy a részletek után érdeklődők feltehessék kérdéseiket. Örömünkre, a részvevők egyáltalán nem kímélték kérdéseikkel az előadókat, ők pedig készek voltak tovább tágítani horizontunkat részletes válaszaikkal.

Konferenciánk egyik kiemelkedő eseménye volt, amikor a gödöllői keresztyén felekezetek képviselői egy jó hangulatú, izgalmas kerekasztal beszélgetés keretében osztották meg gondolataikat a Reformáció egyházaikra gyakorolt hatásairól, a közösségeket összekötő, vagy elválasztó hitelvekről, valamint a felekezetek közötti mindennapi, gyakorlati együttműködésről. Egy másik beszélgetésben pedig dr. Szűcs Ferenc professzor és dr. Fekete Ágnes lelkipásztor értékelését hallhattuk a hitelveinkben és liturgiánkban szükséges folyamatos megújulás igényéről.

Az esti evangélizációs istentiszteleteken Lőrincz Szabolcs, isaszegi lelkipásztor elemezte az Istennel, magunkkal, családunkkal, gyülekezetünkkel való kapcsolataink alakulását.

A szokásos keddi filmklub keretében az Istenek és emberek című filmet tekintettük meg, amely a küldetésben való helytállás példáját mutatta be egy igaz történet drámai szépségű feldolgozásával. Az utolsó napon pedig összefoglaló kerekasztal beszélgetésben osztottuk meg egymással a bennünket személyesen legmélyebben megérintő gondolatokat; annak érdekében, hogy a mások által figyelemreméltónak találtak közül is vihessünk haza magunkkal néhányat.

A konferencia úrvacsorás istentisztelettel zárult, amelyen Nyilas Zoltán esperes hirdette az igét.

Mivel láthatóan mindnyájan jól éreztük magunkat és lelkileg feltöltekezve térhettünk meg gyülekezeteinkhez, a 2018. február 5-9. között megrendezendő konferenciára a szervezők jövőre is szeretettel várják az érdeklődőket, a gyülekezeti szolgálatra elkötelezett presbitereket és szolgálókat; leginkább pedig a választáson mandátumot szerző új presbitereket.

 

P. Tóth Zoltán

egyházmegyei gondnok

 

 

Galéria:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Kapcsolat

Látogatók ma: 241, összesen: 713646

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.