Hetedik Mennyország

Egy sorozat arról, hogy a legaktuálisabb problémákra is léteznek keresztyén válaszok.

„Remélem, hasonló családom lesz, mint a Hetedik Mennyországban!" „Szeretem ezt a sorozatot, mert mindig van benne valami pozitívum, segítenek az embereken." „Kedves sorozat, pozitív dolgokat közvetít, emberségre nevel, jó volna, ha a gyerekek ilyeneken nőnének fel..." - ilyen és ehhez hasonló véleményeket lehet olvasni egy internetes fórumban a Hetedik Mennyország című sorozatról, amit az oldal látogatói 10-es skálán 9,1-esre minősítettek.

Töretlen népszerűség: 11 évig képernyőn volt Candem tiszteletes és családja


A világi média legtöbb trendjével szembemegy a Hetedik Mennyország (7th Heaven) névre keresztelt, 1996-ban forgatott amerikai televíziós sorozat, amely 11 évadot ért meg. Ez a The CW Television Network amerikai tévécsatorna történetében rekordhosszúságnak számít. Eredetileg 10 évadra tervezték a televíziós produkciót, de az Egyesült Államokban annyira népszerű volt a sorozat, hogy még egy bónusz évad is leforgatásra került. Magyarországon a TV2 sugározta az alkotást.

A történet főszereplői Eric Camden protestáns tiszteletes és a családja: a lelkészfeleség, Annie és hét gyermekük: Matt, Mary, Lucy, Simon, Ruthie, David és Sam. A sorozat bepillantást nyújt egy parókiára, s arra, hogyan él egy lelkész, illetve milyen az élete a lelkészgyermekeknek. A történet természetesen tartalmaz olyan elemeket, amelyek vitathatóak, de összességében pozitív az, hogy a nézőket közelebb viheti Isten szolgáinak életéhez, bepillantást „biztosítva" életükre. Egy magyar református számára a sorozat tartalmaz(hat) furcsaságokat, de ezek leginkább kulturális különbségek miatt adódnak, például hogy a történetbeli gyülekezet halloween alkalmából közösségi programot szervez, a lelkész vezetésével.

A Hetedik Mennyország olyan egyedülálló próbálkozás - és egyben sikertörténet - az amerikai sorozatgyártásban, amely nem az erőszakra, a hatalomra, vagy éppen a szexualitásra helyezi a hangsúlyt, hanem éppen ellenkezőleg, olyan időtálló értékekre, mint a család, a szeretet, a hűség vagy éppen a becsület.  Sőt, a filmsorozat ezen is túlmutat: bátran nyúl olyan tabu témákhoz, mint Isten, hit, imádság, vagy éppen Simon első évadbeli körkérdése, miszerint létezik-e a mennyország, s ha igen, hol van. Ezeket a tabudöntögetéseket más sorozatokból, filmekből már régen száműzte a fogyasztói társadalmat kiszolgáló filmipar.

A sorozat rengeteg hétköznapi problémát feldolgoz, többek között a dohányzás és a drogok károsságát, a felnőtté válás nehézségét, a szülők/nagyszülők elvesztésének súlyát, a betegségeket, barátságok és szerelmek felbomlását stb. de ami ennél fontosabb, hogy minden problémára ésszerű és a valós életben is megvalósítható választ kap a néző.

Külön pozitívum, hogy a tévénéző láthatja, hogy a lelkésznek milyen feladatai vannak azon túl, hogy vasárnap prédikál, s szintén fontos az is, hogy láthatóvá válik az amúgy sokszor a valós életben is láthatatlan, de annál fontosabb szerepet betöltő lelkészfeleség. Érdekesség, hogy a sorozatban lelkészfeleséget alakító színésznő, Catherine Hicks, Arizonában teológiát végzett, s a tanulmányai végeztével döntött úgy, hogy megpróbálkozik a színjátszással.

Szeretlek, szeretlek, szeretlek!
A Hetedik Mennyországbeli Candem családról sugárzik a szeretet, mindig mindent megbeszélnek és együtt oldanak meg. A szülők következetesen nevelik a gyermekeiket tisztességtudónak, becsületesnek, őszintének és emberségesnek. Egy-egy napot közös vacsorával zárnak, ami remek alkalmat nyújt a családi kommunikációra, ahol a legkisebbtől a legnagyobbig jut idő mindenkire. Ezen felül a szülők nem spórolják meg a minőségi időtöltést egyik gyermeküktől sem, a lelkész apa, Eric például Matt fiával rendszeresen biliárdozni jár, s közben beszélgetnek problémáikról, lehetőségeikről.

Talán nem túlzás azt sem kijelenteni, hogy televíziózás történetében a szeretlek és a köszönöm szó legtöbbször éppen a Hetedik Mennyország alatt hangzott el. Ezzel szemben szomorú, bár valósághű az, amit Lizuska91 néven írt egy magyar sorozatnéző egy fórumba: „Én szinte soha nem mondom azt senkinek, hogy szeretlek, legfeljebb a barátaimnak. Nem tudom miért, de nem állok úgy a családomhoz, hogy mindig ezt hangsúlyozzam. Talán még soha nem is mondtam ki ezt a szót őszintén."

A sorozat főcímdala is a családi szeretet fontosságát hangsúlyozza:

 

I know there is no greater feelin' than the love of family... / Nincs jobb érzés a család szereteténél /
Where can you go when the world don't treat you right? / Hova tudnál menni, amikor a világ nem fogad be? /
The answer is home... / A válasz: haza... /
That's the one place that you'll find... / Az egyetlen hely, ahol meg fogod találni...
7th Heaven... / a hetedik mennyországot.

Példamutatás
Köztudott, hogy a média hatással van az emberek életére. Arra is láttunk már számos példát, hogy propagandacélokra használták fel, persze ez esetben voltak egészen ártalmatlanok és hasznosak is, mint például a szocializmus TV-macija, aki fogat mosott minden este lefekvés előtt. A Hetedik Mennyország is valami hasonló szerepet tölthetne be sok-sok család életében, hogy természetessé váljon a beszélgetés, a közös problémamegoldás, az egymásra figyelés és az imádság, a hit, a templomba járás is.

A sorozat „zsinórmértéke" lehet minden keresztyén és nem keresztyén családnak egyaránt. Hiszen ki ne szeretné, hogy mindent meg tudjon beszélni a szüleivel/gyermekeivel, és ki ne szeretné, hogy tényleg szeretet töltse be a családi hajlékot...?

Vissza a tartalomjegyzékhez