Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Az ifi története és jelene

 

A református parókia udvarán állt a KIE ház (Keresztyén Ifjúsági Egyesület) ami helyett most épült új. A KIE - ez egy felekezet közi egyesület- a negyvenes évek legelején építette épületét. Már akkor voltak ifjúsági órák , kirándulások , előadások, színjátszó kör. Nagyon komoly élet folyt itt. A padláson találtam egy nyomtatott program lapot 1942-ből, ami arra utal széles körben, minden réteget megszólítva reklámozták alkalmaikat.


Tudomásom szerint a gyülekezet mai ifjúsága valamikor a 80-as évek első felében alakult. Az akkori lelkipásztor dr. Szűcs Ferenc - azóta a teológia professzora- a teológián is tanított, így sok teológus járt ki Pomázra, és egy-két fiatal segédlelkész, lelkészi indíttatásra, kezdte el összegyűjteni a gyülekezethez tartozó fiatalokat.


A lélekszám 10-20 fő között mozgott, hiszen mint mindig hozta valaki ismerősét, rokonát, vagy valaki kiöregedett. A legnagyobb létszám 90-es évek első felében volt, akkor egy ifjúsági alkalmon 40-50 fő is részt vett: Ma egy alkalmon 10-20 fő között vagyunk, de egy-egy nyári táborba ennél többen is eljönnek!


Az ifjúságot, mi csak így hívjuk, ifi (mára fogalommá vált). A korosztály vegyes életkori megoszlású, de inkább tizenévesekből áll.


A gyülekezet ifjúsági csoportja minden héten péntek este tart közösségi alkalmat. Ezeken az alkalmakon, ahol Bibliát olvasunk, a fiatalokat foglalkoztató kérdésekről beszélgetünk. Olyan témáktól kezdve hogy, hogyan találjuk meg helyünket a világban, a párválasztásig, közösségi szerepeken a konfliktus helyzetek kezelésétől, a szenvedélybetegségekig, szinte minden létező kérdést megpróbálunk felvetni, közösen megvitatni, és a válaszok keresésére serkenteni a fiatalokat. A csoportot igyekszünk úgy működtetni, hogy sajátjuknak érezzék, éljék át, hogy tőlük függ, irányításába, arculatának kialakításában minden jelenlévőnek szerepe van. Na és persze szoktunk játszani is. Egy-egy témára igyekszünk szakértő előadókat is hívni. Nem csak a szakértelem, de a változatosság végett is. Átlagosan havonta egyszer van meghívott vendég, aki lelkész, kiöregedett ifis, vagy egy másik gyülekezet ifjúsági csoportjának vezetője, aki néha a kis csapatát is hozza. A Ifjúságban életre szóló barátságok kötődnek. Igyekszünk segíteni egymásnak pl. építkezni, vagy bármi más ügyes bajos dologban, hogy a közösség ne csak intézmény legyen. Sőt nem csak barátságok de szerelemek is szövődnek ezek közül több házassággal végződött, és vannak, akinek a gyerekei is a gyülekezetbe járnak gyerek Istentiszteletre.

A pomázi református gyülekezet több évtizede foglalkozik a gyülekezet, és a gyülekezethez nem kapcsolódó gyerekek, fiatalok összefogásával. Ezt a munkát nagyrészt az ifisek végzik, hiszen a gyerekekből egyszer ifis lesz. A gyerek Istentiszteletet főleg ifisek tartják, vagy régebbi ifisek. 1994 óta minden évben szervezünk úgynevezett gyermektábort, melyben évről évre 35-45 általános iskolás gyermeket táboroztatunk, minden évben lehetőség szerint az ország más és más táborhelyén.

A gyerekek számára évközben, havi rendszerességgel, kirándulásokat, kézműves foglalkozásokat szervezünk. Nagyon örvendetes látni, hogy a gyerekek felnőve, ifissé válva önkéntes segítőként, némelyikük végzett pedagógusként jár vissza ezekbe a táborokba és igyekszik tovább adni azt, amit annak idején ő kapott.

 

Bíró Krisztina

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 51, összesen: 424985

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.