Nyomtat Elküld Olvasási nézet

RÓZSATÉRI HÍREK

Rózsatéri Hírek
2004-11-28
Kispest-Rózsatér

"...szükségesnek láttam,
hogy ezt az intést megirjam :
küzdjetek a hitért..."

(Judás 3)

Csodálatos filmet láttunk, az elmúlt pénteken, fiatalok körében. Hogy az értékek mennyire rejtőznek, mutatja, hogy amikor a Fő utcai videotékában érdeklődtem a "Misszió" c. film után, azt mondták, nem tudnak róla, de utánanéznek. Kiderült, meg van, csak "már 14 éve" készült. Elfelejtkeztek róla. "Ifi fél 7" adventi alkalom-sorozatunk keretében egy estét érdemes volt rászánni a megtekintésére. Meg-döbbenve, s csendesen ültünk a fiatalokkal, amikor a végére jutottunk.
Az egyik, bevezető jelenetet felidézem : sodró folyón, zuhatag felé fut a vízre tett hatalmas kereszt, s rajta megfeszítve, de még élő-vonagló testtel az őslakó indiánok közé ment, de kitaszított, s halálra ítélt pap. S mindenestül odavész, amikor a hatalmas zuhatagban alázuhan. Mégis, vannak elkötelezett paptársai, akik mikor hírét veszik e mártiriumnak, nekiindulnak, hogy e misszióban helyére álljanak. Az egyik közülük, a zuhatag melletti sziklákon, életveszélyek közepette feltornássza magát az őslakó indiánok fennsíkjára. S miközben nekiindul a bozótosban, hogy felkeresse a törzset, érzi, rejtőző szempárok figyelik. Ott van benne a félelem, mikor csapnak le rá, mikor lövik át a testét mérgeshegyű nyillal. Aztán, amikor a remegő lába már nem viszi tovább, leül. Előveszi a zsákjából a fasípot, s elkezd muzsikálni. Hogy mennyi benne a félelem, onnan tudhatjuk, hogy amikor a gyülekező, de rejtőző őslakók lába alatt meg-meg reccsen egy-egy ág, hirtelen abba- abbahagyja a fújást, tekintget hátra és oldalra, majd újra kezdi. De újra kezdi....
Csodálatos, megdöbbentő képsorok. A küldetés és a félelem hatalmas, belső küzdelméről. A hit legnemesebb harcáról. Félek, de hiszek. Félek, de teszem, amire a hitem mozdít. Küzdök a hitért, s küzdök hittel..

Judás levelével indulunk ebben az esztendőben az adventi időben. Judás leveléről keveset tudunk. Pedig, jól jár, aki figyelmesen elolvassa. Egyetlen felszólítás a levél célja, egy intés megírása : "...küzdjetek a hitért...". S ha e rövid levelet egy szuszra elolvassuk, még inkább érezzük ezt az egyetlen célt és okot. S közben bejárjuk szinte az egész üdvtörténeti időt, a teremtés előtti állapotoktól kezdve, Kainon, Bálámon, Kórén, Mózesen át, a jelen időben élő, megtévesztő hívőkig, kétkedőkig, a Jézus Krisztus irgalmát várókig.

"...küzdjetek a hitért...". Mi is a hit ? Hitvallásos nyelvezettel, eleink ragyogó, bibliás megfogalmazásában : "...szívbéli bizalom, melyet a Szentlélek az evangélium által gerjeszt bennem...". Bizalom a hit ! Bizalom az Isten bocsánatában, bizalom az örök életben, bizalom abban, hogy céllal és értelemmel élünk, hogy egy gyönyörűséges, mindenen átívelő tervbe tagozódik az életünk ! Hogy az Isten szeretetétől semmi és senki el nem választhat bennünket. De ez a hit, hit tartalom kikezdhető. Saját bőrünkön tapasztaljuk, mennyire az. Megtörheti valami súlyos baj, betegség, elszürkítheti és szükségtelennek mutathatja a viszonylagos jólét, a megelégedettség, s akár vágyaink, reményeink meg nem valósulása. A hitünknek vannak igen-igen erőtlen állapotai, amikor sem kedvünk, sem erőnk, sem lendületünk, sem örömünk nincs abban, hogy "...tanítvánnyá tegyünk minden népeket..." A hitre tehát vigyázni kell. A hitet karban kell tartani. A hitet gondozni kell. A hitért olykor tanítványi módon fel kell sóhajtani : "Mester, növeljed a mi hitünket!".
A hitért küzdeni kell ! Jézus küzdelmét juttatja eszünkbe ez a felszólítás. Az agónia nemes kifejezése áll itt. Agóniás, nagy küzdelemre van szükség. Jézus küzdelme a Getsemánéban azért megdöbbentő, mert felmutatja, hogy micsoda erők feszülhetnek szembe a hittel. És a legtisztább, legnemesebb hit is miként számolódna fel, ha nem kisérné az érette való küzdés. Jézus küzdelme vértizzadásos. Élet-halál harc. Elképesztő, ijesztő és csodálatos. Ugyanakkor milyen különös az eszköze ennek a küzdelemnek. Nem főpapokkal, Pilátussal, Heródessel való perlekedés, nem a tanítványi kör erőtlenségének számonkérése, hanem : imádság. Újra leírom, mert erre fel kell figyelnünk : imádság. Sőt, félrehúzódó, egymagában gyakorlandó imádság. Egyetlen eszköz az erősítésért. Valójában mi is az ima : megüresített kezek felemelése. Elengedett eszközök nincstelenségében felfakadó erőforrás.
"...küzdjetek a hitért...". Adventi idő veszi kezdetét. Advent első vasárnapja evilági módon begerjeszt. Jaj, mennyi dolgom van, jaj, nyakamon az ünnep, jaj, végére tudok-e érni mindannak, amit el kell intéznem, be kell szereznem. De van advent első vasárnapjának lélek szerinti üzenete is. Tégy le mindent a kezedből. Teremts magadnak csendet. Húzódj kicsit félre mindentől. Hogy a "belső szobában", imádsággal harcolni tudj a hitért.
"...küzdjetek a hitért...". Advent evilági módja kimerít, bosszant, idegesít, kapkodóvá tesz. Még azt is elveszi tőled, amid volt. Advent lélekben való megélése frissít, megújít, felüdít, örömöt, békességet ad. Élő hitet.


* * *

Rózsatéri Hírek ebben az esztendőben még nem került kezünkbe, de jubileumi ünnepévünk okán, szeptember végén kézbevehettük a gyülekezet legutóbbi 10 esztendejéről szóló, ill. igen értékes riportokat tartalmazó füzetet. S mennyi derűt, emléket idézett fel, múltból, s jelenből a nagy gondossággal előkészített kiállítás ! Milyen jó volt figyelni visszatekintő, hálás tanúságokra. Jubiláló testvéreinket köszönthettük, az 50 éve házasságot kötött Dunajcsik házaspárt, 75, 50, 25 éves életfordulóhoz érkezetteket. De jó, ha hálás a szív, de jó, ha mások öröme, örömünkké lehet ! Vendégfogadó gyülekezetté is váltunk : egyházkerületünk püspöke, főgondnoka, önkormányzatunk vezetői, más gyülekezetekből hozzánk látogatók velünk együtt adtak hálát. Különös ünnep volt a 30 éve, egykor alakult ifjúsági zenekar hálaadó zenekari estje, könnyes szemű, elakadó szavú bizonyságtételekkel. Jókedvvel, derüvel szemléltük az iskolánk tanulóinak felszabadult néptáncolását az iskolaavató ünnepségen. Hálával tekintettünk szét az iskolaépületben. Bár még itt-ott a befejező munkálatok hátramaradtak, mégis lehetetlen nem megindultan megállni és szétnézni ott, ahol korábban egy 250 m2-es bölcsöde tér volt, s most már új épületrésszel, felújításokkal több mint 1000 m2-en vehetik birtokba a gyermekek a tereket ! Szeretnék őszintén újra köszönetet mondani mindazoknak, akik igen sok áldozattal, szeretettel, szervező és kétkezi munkával tették lehetővé az ünneplést. Hiszem, hogy szívesen és örömmel tették, ha sok-sok időt is rabolt el néhányuk életéből az előkészület.

Az esztendő első felének eseményeit most nem érintem, hiszen a jubileumi füzetben - többek között - erről is találhatunk feljegyzéseket. Talán csak annyit: megrostáltattunk, megterheltettünk az élet Istene döntéseiben. Elszomorító nagy veszteségekben kellett megpróbálni újra-újra indulni : Salamin Endréné, Hollós Pálné, László Gábor, Harkai Ferencné, Gácsy Gyuláné, Molnár Gyuláné drága testvéreinktől a nyáron, majd az őszön Gáspár Páltól, Surmann Gyulától is búcsúztunk. Szomorúságunkban reménységünk vigasztal : "Aki hisz énbennem, ha meghal is él" - mondja és igéri Jézus Krisztus.

A nyarat követően, konferenciás, s családi pihenő heteink után, az őszi iskolaévvel együtt újra indultak különböző kisköreink, évközi rendszeres alkalmaink. Csak érintőlegesen emlegetem a nagyon eleven, elmélyülő beszélgetéseket hordozó Nikodémus körünket, a 2 Korinthusi levél magyarázatával indult új bibliaórás sorozatunkat, a reformáció heti alkalmainkat, az új, nagylétszámú konfirmációi csoportot, akik között nagyon jó lenni és munkálkodni, gyermekalkalmainkat, családi istentiszteleteinket és délutánjainkat, a házasköröket, s most legfrisebben "Ifi fél 7" alkalomsorozatunkat, Schaller Tamás szolgálatával, filmvetítéssel, Harangszó zenekar tartalmas énekes estéjével. Örömöm, hogy a felnőtt konfirmandusok köre is elindult, heten vannak akik a fogadalomtételre szeretnének felkészülni.

Emlegetem erőtlen állapotban lévő testvéreinket, hogy legfőbb szolgálatunk, az egymásért való imádkozás újabb és újabb indíttatást nyerjen : Simeon Otthonunk lakói közül többen is kórházi kezelésre szorultak, hála érte már itthon vannak, de terhelt és terhel rajtuk kívűl másokat is betegség, testi erőtlenség, kórházi ágy és az otthon falaihoz kötöttség. Elevenítsenek a közbenjáró imádságra a folyosón kitett táblán sorakozó drága és szeretett nevek, nehéz napokat átélő testvérek.

S gondoljunk örömmel, s imádsággal áldott állapotban lévő fiatalasszonyainkra: beosztott lelkészünk Nagy Viktória, iskolaigazgatónk felesége, Kassai Ildikó, s Márainé Nagy Anita, Robuné Kürthy Lívia, Rózsahegyiné Éva a közeljövőben gyermeket vár.

S itt állunk Advent küszöbén. Megvallom, hogy tán gyermekkori emlékek, élmények miatt is, a Karácsonyt megelőző időszak, a megnövekedő szolgálatok terhe ellenére, az esztendő legszebb heteit jelenti számomra. S szeretnék részes lenni mindabban a szolgálatban, amellyel másoknak is szebbé, örömtelibbé lehet tenni ezeket az időket !
Készülhetünk sok-sok szép együttlétre (a NAPTÁR-ban pontosítottan): egyházmegyei énekkarok találkozója lesz ma délután, tervezzük a "Fehér asztalos" karácsonyi együtlétet, a különböző kiskörökben tartandó karácsonyozásokat, iskolánk-óvodánk adventi ünnepét, a gyermekkarácsonyt, a fiatalok betlehemezését, s újra (mert tavaly elmaradt) a közös, gyülekezeti szilveszterezést. Áldja meg Isten az előkészületet.

Itt szeretném említeni, hogy a Rózsatéri Hírek mostani anyagában egy mellékelt, kitöltendő papír is található. Olvassuk el figyelmesen, s kérem, hogy tegyük lehetővé a megfelelő tájékozódást !

Iskolánk, óvodánk élete tele van örömmel és küzdelemmel. Örömmel, mert elmondhatatlanul sokat jelent a gyermekek között való forgolódás tanítóknak, lelkészeknek, hitoktatóknak egyaránt. Örömmel, mert szinte-szinte minden belakható már az épületben, s a megnövekedett, s elkészült terek a pedagógiai munkálkodást is jobban elősegítik. És küzdelemmel, mert mégsem tudunk végére érni az építkezési feladatoknak, mert ott áll előttünk a felépítendő óvodaépület és udvar területén a félig lebontott épület és használt építőanyag, mert kicsiny összegekkel bírunk, hogy jó reményekkel nézzünk előre, s legújabban az a teljesen érthetetlen és diszkriminatív kormányzati szándék, hogy az egyházi iskolák állami finanszírozását csökkenteni kívánják. Amikor már-már egészen elfáradnánk terheink hordozásában, olyan jó a figyelmeztető ige : "Hálaadással tárjátok fel kéréseiteket az Isten előtt...".
Igen, Isten őrizzen meg bennünket abban, hogy minden-minden gondunkat csak ennak alapján vegyük számba: "...mindeddig megsegített bennünket az Úr...".


NAPTÁR (hetenkénti rendszerességű alkalmakon kívül)

November
28 V 17.00 ó Egyházmegyei kórustalálkozó (Plőrinc-Kossuth tér)
30 K 19.00 ó Bizottsági felelősök megbeszélése
December
02 Cs 18.00 ó Igazgatótanácsi ülés (iskolában)
04 Sz 09.30 ó Konfirmandus csoportok múzeumi látogatása
04 Sz 17.00 ó Esküvő (Varró J - Michna Gy.)
05 V 10.00 ó Családi istentisztelet
06 H 18.00 ó Presbiteri gyűlés
12 V 16.00 ó Fülöp kör (karácsonyi diakóniai szolgálatok)
13 H 19.00 ó Nikodémus kör (karácsonyozás)
16 Cs 18.00 ó Iskolai-óvodai munkatársak karácsonyozása
17 P 18.00 ó Iskolai-óvodai ünnepi istentisztelet
19 V 16.00 ó Gyermekkarácsony
21 K 15.00 ó "Fehér asztalos" karácsonyozás (egyedül élők alkalma)
24 P 16.00 ó Gyülekezeti karácsonyi áhítat
25 Sz 7 és 10 ó Ünnepi istentiszteletek (úrvacsora)
26 V 7 és 10 ó Ünnepi istentiszteletek (úrvacsora)
31 P 17.00 ó Évzáró istentisztelet (úrvacsora)
20.00 ó Gyülekezeti-családi vidám szilveszterezés (iskola)
23.30 ó Éjféli istentisztelet (úrvacsora)
Január
02 7 és 10 ó Évkezdő istentiszteletek (úrvacsora)
09 7 és 10 ó Istentiszteletek - lelkészjelentéssel


Gondnoktársammal, intézményvezetőkkel együtt áldott adventi időt, és örömteli ünnepet kívánok !
Áldás, békesség !

Ablonczy Kálmán, lelkész








































































Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.