Környezet tudatos terhelés

Házam az atomerőmű árnyékában.

A teremben olyan hőség volt, mintha egy kohóban ülnénk, alulról, felülről fűtenek, először saját levünkben főlünk meg, aztán egységes biomasszává lottyadva előbb kiszárítanak, majd a már jól befűtött kemencében égetnek el. De szeretnék szélerőmű lenni egy domb tetején!

Napjainkban az egyre növekvő energiaéhséget már nem lehet hagyományos szénhidrogén alapú forrásokból fedezni. Egyre nagyobb teret kapnak az alternatív megújuló energiaforrások és a rájuk épülő megoldások - tudhattuk meg Beliczai Botond prezentációval tarkított előadásából. Természetesen a legkézenfekvőbb megoldás, az atomenergia szélesebb körű hasznosítása lenne, hiszen ezzel a módszerrel nagy mennyiségben állítható elő olcsó energia, ráadásul egy atomerőmű környezetkárosító hatása elenyésző egy szénerőműéhez képest. Ennek érdekében egy új blokk felépítését tervezik a már meglévő négy mellé - mondta a Paksi Atomerőmű szakembere. Magyarország jó úton jár a megújuló energiaforrások hasznosításában is, ami azt jelenti, hogy jelenlegi energiaszükségletünket 4,5 százalékban újratermelődő forrásból fedezzük az előírt 3,5 százalékhoz képest.

Az előadás második részében Kovács Október kémia-biológia szakos tanár praktikus hétköznapi tanácsokkal látta el a hőségtől már alig lélegző nagyérdeműt. Megtudhattuk, hogy takarékosabb megoldás kádfürdőzés helyett zuhanyozni, a háztetőre napkollektort szerelni és ha tehetjük érdemes cserépkályhát is építeni, mert nem csak hangulatos, de környezetbarát megoldás is egyben. Egyébként környezet barátság helyett inkább környezet tudtatatosságról kellene beszélni, mely azt jelenti, hogy felelősségteljesen terhelem meg magamat és a környezetemet, figyelembe véve annak tűrőképességét - monda Kovács Október.

Vissza a tartalomjegyzékhez