„Ha olyanok nem lesztek…”

Mint aki bátran az óvó kezek közé ugrik.

Gyermekkorom istentiszteleteiből nem tanítások, „mondanivalók” maradtak meg bennem, hanem inkább fények, arcok és az előttem ülő presbiter bácsik tarkóráncai… Aztán néha, éles villanásként, képekben látva, mégis megelevenedik bennem egy-egy akkor hallott történet.

Például amikor a kicsi lányom újra meg újra azt kérte az egyik nagybátyjától, hogy ugyan dobja már fel a magasba, tudván, hogy mindig óvó, védő kezekben landol utána, eszembe jutott egy réges-rég’ hallott igemagyarázat.
Pontosabban annak egy rövid részlete, amely emlékezetem szerint úgy szólt, hogy egy lelkipásztort azért keresett meg valaki, mert nem értette, mit is jelent valójában az Istenbe vetett hit.

A lelkész nem kezdett teológiai okfejtésekbe, hanem kihívta a vendégét a kertbe a diófa alá. Majd felkiáltott a fán játszó gyermekének: „Ugorj, fiam!”
S a gyermek gondolkodás nélkül vetette magát az édesapja karjába…
A vendégnek nem kellett több magyarázat…

A minap pedig az egyik okos barátnőm mondta tömören:
„Lehet bármekkora is a zuhanás, a végén nem a gödör alja van, hanem az Isten óvó keze…” S én ránéztem: a csupa-ránc arcból csillogó, kicsit huncutkás gyermekszem nézett vissza rám…
A mindent megéltség fakósága helyett a leplezetlen kíváncsisága olyan volt, mint azé a gyermeké, aki az anyja védelmét, melegét érezvén körülnéz, mindent ismerni, mindent látni akar. Hát az Isten gyermeke is ki-kikukucskál, lát más világokat, más értékrendeket, előítélet nélkül megszemléli ezeket, s aztán mégis marad, nem kószál messzire. Nem ül más ölébe. S nem azért, mert nem szabad, mert tilos, hanem mert így érzi jól magát. Annak a védelmében és elrejtettségében, Akit ismer, Akiben bízik, Akinek közelsége olyan természetes és mindennapi a számára, mint maga a levegő.
Valamennyi anyuka tudja, hogy a kisgyermekek alapvetően konzervatívak: szeretik a megszokottat, a kipróbált jót, az esti fürdetés utáni rítusokat. Valahogy így vannak ezzel az Isten gyermekei is. A napnak keretet ad a reggeli igeolvasás, az esti ima. S amint a gyermek örül a jól ismert történetnek, s mindig ugyanazt ugyanúgy akarja hallani, hát mi is „egy történetesek” vagyunk. És soha nem unjuk meg. Hiszen a mi történetünk, Jézus Krisztus váltsághalála és feltámadása adja a gyermeki létünk lehetőségét, okát és védettségét.

Vissza a tartalomjegyzékhez