Családi fotó

Kinek a hithőse lehetsz?

A hit hősei – a hit példaképei – Pál Zsidókhoz írt levele 11,4-33, részletek

„Hit által értjük meg, hogy a világ Isten beszéde által teremtetett, hogy a mi látható, a láthatatlanból állott elő.
Hit által vitt Ábel becsesebb áldozatot Istennek, mint Kain, a mi által bizonyságot nyert a felől, hogy igaz, bizonyságot tevén az ő ajándékairól Isten, és az által még holta után is beszél. Hit által vitetett fel Énokh, hogy ne lásson halált, és nem találták meg, mert az Isten felvitte őt. Mert felvitetése előtt bizonyságot nyert a felől, hogy kedves volt Istennek.
Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni; mert a ki Isten elé járul, hinnie kell, hogy ő létezik és megjutalmazza azokat, a kik őt keresik. Hit által tisztelte Istent Noé, mikor megintetvén a még nem látott dolgok felől, házanépe megtartására bárkát készített, a mely által kárhoztatá e világot és a hitből való igazságnak örökösévé lett. Hit által engedelmeskedett Ábrahám, mikor elhívatott, hogy menjen ki arra a helyre, a melyet örökölendő vala, és kiméne, nem tudván, hová megy.
Hitben haltak meg mindezek, nem nyerve meg az ígéreteket, hanem csak távolról látva és üdvözölve azokat, és vallást tevén arról, hogy idegenek és vándorok a földön.
Hit által áldozta meg Ábrahám Izsákot, próbára tétetvén, és az egyszülöttet vitte áldozatul, ő, ki az ígéreteket nyerte.
Hit által áldá meg a jövendőkre nézve Izsák Jákóbot és Ézsaut.
Hit által áldá meg a haldokló Jákób a József fiainak mindenikét, és botja végére hajolva imádkozott. Hit által emlékezett meg élete végén József az Izráel fiainak kimeneteléről, és az ő tetemeiről rendelkezett. Hit által rejtegették Mózest az ő szülei születése után három hónapig, mivel látták, hogy kellemes a gyermek, és nem féltek a király parancsától. Hit által tiltakozott Mózes, midőn felnövekedett, hogy a Faraó leánya fiának mondják,
Hit által omlottak le Jérikónak kőfalai, midőn hét napig köröskörül járták.Hit által nem veszett el Ráháb, a parázna nő az engedetlenekkel együtt, befogadván a kémeket békességgel.
És mit mondjak még? Hiszen kifogynék az időből, ha szólnék Gedeonról, Bárákról, Sámsonról, Jeftéről, Dávidról, Sámuelről és a prófétákról;A kik hit által országokat győztek le, igazságokat cselekedtek, az ígéreteket elnyerték, az oroszlánok száját betömték.Megoltották a tűznek erejét, megmenekedtek a kard élitől, felerősödtek a betegségből, erősek lettek a háborúban, megszalasztották az idegenek táborait.”


Képzelj el egy szép keretet. Olyat, amilyen neked tetszik. Egy szép keretet, amiben szívesen látnál viszont egy szép képet – mondjuk a családodról.
Talán fából van? Talán olyan modern fém… Mindegy is. Töltsük meg!

Gondold végig, hogy kik a kedvenc bibliai szereplőid, kik azok, akiket mindenképp feltennél egy képzeletbeli családi fotóra, ahol a hitbeli családoddal állsz? Kikből áll ez a fotó?

Ki miért van rajta? Pont azért, mert hasonlít rád, azért, mert te is abban vagy jó, amiben ő, vagy éppen azért, mert annyira más?
Talán te is olyan világjáró vagy, mint Ábrahám, aki elindul az ismeretlenbe, mert az Úr küldi?
Vagy talán épp azért példa számodra, mert annyira nehezen mozdulsz el a saját környezetedből?

Családi kép. Ezek az arcok azok, akik mellett szocializálódtál, akik meghatározzák az életedet. Ezek azok az emberek, akik alapján a te hited összeállt.

Aztán gondold végig a biblián kívüli „hitbeli” családodat. Ki tanított imádkozni? Kitől hallottál először Istenről? Kivel tudtad megosztani a kérdéseidet, a kételyeidet? Ki és miért van ezen a képen? Ki mitől került a kereten belülre? Vajon ezek az emberek tudják, hogy te így gondolsz rájuk?

És most egy kicsit engedd el a keretedet. És gondolkozz el a körülötted élőkön. Vajon te kinek a képén vagy rajta? Barátnak, testvérnek, gyermekednek a képén szerepelsz-e?
Vajon tudatlanul vagy tudatosan kinek estél a keretén belül és határozod meg jó, vagy éppen rossz irányba az ő hitét és életét?

Talán több embernek vagy a lelki atyja, anyja vagy éppen testvére, mint gondolnád. Talán több gyermekszemként éledező hitnek vagy az őrizője, mint gondolnád. Ugyanolyan fontos vagy valakinek, mint azok, akik a te képeden szerepelnek.

Vissza a tartalomjegyzékhez