Tiszta hangok

A gyermek, akinek még nincs semmije, nem tud mást adni, csak magát.

16 óra 45 perckor lép színpadra az első kislány. Dénes Mónika Oroszhegyről. Mit tehetnék érted - énekli, s mosolyog kedvesen, önfeledten.
Hátranézek. A kis kezek a székeket szorítják, az arcokon feszültség, nehezen oldódó szorongás. Koncentrálunk mindhárman mi is - Gryllus, Bródy és én -, próbáljuk megkeresni saját helyünket. Nem a legjobb helyzet szemben ülni lámpalázas gyerekekkel. De együtt dúdolni, énekelni velük jó! Korniss lázasan keresi a fényeket, az arcokon a ragyogást. Jönnek a dalok sorban: Helikoffer, Micimackó, Hófehérke. Jönnek a gyerekek is sorban, Oroszhegyről, Kovásznáról, Tusnádfürdőről, Gyergyóremetéről, Ditróból, Déváról.
Lassan, alig érzékelhetően múlik a délután, a dúdolásokból, az együtt éneklésekből valami titkos, cinkos kis közösség kezd formálódni.
(részlet a Tiszta Hangok c. könyvből, Zubornyák Zoltán naplójából)

Gyermekhang. Tiszta hang.
Van valami hasonló illúziónk, hogy a gyermek, a gyermekség jelent valami tisztaságot, az ártatlanság szimbóluma.
Tudjuk azt is, hogy ez nem teológiai, dogmatikai szempontból van így, hiszen az ősapáktól öröklött bűnben születik mindenki, ahogyan Dávid olyan egyértelműen fogalmaz, amikor azt írja: „anyám vétekben fogant engem." (Zsolt 51,7)

Mégis mindenki számára jelent valamit egy gyermeki tekintet, egy mosoly, egy puha puszi, nem hasonlítható semmihez, máshogyan értjük és fogjuk fel, mint más jelzéseket. Nem véletlenül állítja többször is a gyermekeket Jézus a tanítványok elé példának. „Mert ilyeneké az Isten országa." (Mt 18,14)
„Ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába." (Mt 18,3)

A maga természetességéből és Jézus utalásaiból is az derül ki, hogy mi is így fordulunk a gyermekekhez. Mondhatni az emberiség nagy toposza a gyermeki lét, a gyermekség, a gyermek hitének, bizalmának felismerése.

Ezért is nagy az a misszió, mely a gyermekeket vállalja fel.
Mindenféle akció, levél más színben tűnik fel, ha gyermekeket érint. Nem véletlenül szerepeltetnek gyermekeket reklámokban is szép számmal. Ez persze nem mindig pozitív. Elesett és szegény, nyomorúságos gyermekeket felvállalni és befogadni pedig az egyik legszebb dolog, amit az ember tehet.

Böjte Csaba szerzetes neve fémjelzi azt a mozgalmat és lelkiséget, mely Erdélyben befogadó házakat hozott létre, ahova szegény és nehéz sorsú, bizonytalan hátterű gyermekeket gyűjtöttek össze, s nevelik kisebb családokban, közösségekben. Most egy olyan kezdeményezésről adunk számot, mely nem valami segély eljuttatása, nem országos összehangolt akció, egyházi kezdeményezés, hanem néhány ember ötlete és lelkesedése által létrehozott szellemi termék, amely messzire mutat.

Néhány magyarországi művész, zenész, akik az erdélyi árvaházakat megismerve olyan produkciót hozott létre, amelynek végterméke egy könyv és egy hozzá tartozó CD. Ennek neve: Tiszta Hangok. Böjte Csaba kezdeményezte árvaházakból jöttek össze Szovátára, az ottani otthonba Erdély minden részéről a gyermekek, hogy válogatáson vegyenek részt, s aki alkalmasnak találtatott, az eljött Pestre, a CD stúdiófelvételére. A gyermekek Bródy János dalnok szövegeiből énekeltek. Sok ilyen válogatás van a könnyűzene frontján is, de egészen más légkörű lehetett az ott. Ha valaki járt már egy ilyen gyermekotthonban, akkor tudja, hogy milyen is azoknak légköre.

Én magam nagyon szeretem, amikor összefonódnak művészetek és vallás, hit és kultúra, lélek és szervezés, álom és valóság. Kicsit össze is keverednek ilyenkor ezek a fogalmak, de az összefogásnak szép eredménye van. És mindig van eredménye. Persze Gerendás Péter, Bródy János és Gryllus Dániel és a fotós Péter sokat tettek azért, hogy ennek az akciónak is lehessen kézzel fogható, még inkább hallható eredménye.

Fehér ruhák, szép gyermekhangok, remény és kiemelkedés. De ha csak néhány felemelő óra, az is jó. A karácsonyra kapott CD-t kocsiban, vezetés közben hallgattam meg először. Az egész sík vidéket ragyogóan fehér hótakaró borította. Minden fehér volt és tiszta. A hangok is. Ismert slágerek. Csaba testvér gyermekeivel. Engem is felemelt és áthangolt. Mert tiszta hangokat hallottam.

„Tiszta Hangok. Erről van szó. Ezernyolcszáz árváról, félárváról, szerencsétlen sorsú gyermekről, Csaba testvér „gyermekeiről". Egy könyv, ami értük, ami róluk szól, lesz hozzá egy CD, amin gyermekdalokat énekelnek. S szóljon az egész az összefogásról, amikor a művészek és a kultúra tesznek valamit egy jó ügy érdekében." - hangzott el mindennek a kezdetén egy belvárosi kávézó teraszán. Mert a tiszta ügyek így kezdődhetnek.

Tiszta hangok c. képeskönyv Bródy János dalaival, Korniss Péter fotóival Zubornyák Zoltán naplójával, Murányi Zsuzsa tervezésében, CD-melléklettel megjelent a Helikon Kiadónál.

Vissza a tartalomjegyzékhez