Ébredések

Csak a múlt zenéje?

Így emlegetjük az egyházak életében azokat a hullámokat, amikor hirtelen sok ember tér meg, ahol gyógyulások történnek, ahol kézzelfoghatóvá válik egy fentről jövő újjáéledés.
Így emlegetjük – mondhatnám nem kis nosztalgiával. Merthogy a 40-es, 50-es években kézzelfogható megtapasztalás volt ez, nem pedig felemlegetés, vagy elméleti vizsgálódás tárgya.
Még a Szentlélek munkája felől legszkeptikusabbak is kimondják: akkor, ott valami történt.
És ami akkor történt, nem múlt el nyomtalanul. Máig ismerünk olyanokat, akik megélték, akik részt vettek benne, és ahogy egy tanárom fogalmaz: azok az emberek még mindig fénylenek.

Az ébredés nem csak nálunk történt meg: ahogy böngésztem az interneten, tömegével találtam videókat, cikkeket különböző kultúrák hasonszőrű megtapasztalásairól.

Különböző kultúrák, különböző népek, mégis egyazon megtapasztalás. Csak míg Magyarországon a sárga villamoson énekeltek zsoltárokat, addig Kenyában egy fa alatt, Amerikában vidéki pajtákban, megint másutt házi összejövetelen – mivel az ilyen „rendbontókat” sűrűn kitiltották a templomokból.

Mondom mindezt múlt időben. De tekintsünk inkább a jelenre: mi van most?

Karizmatikus barátok sűrűn tudósítanak, hogy itt meg ott jövendölnek a próféták ébredést, és mindig benne van ezekben a reményteli jelentésekben az is, hogy jön Magyarországra. Lessük, várjuk, nem csak azért, mert prófétálják – vagy épp nem azért. De nem tagadhatom, én még nem találkoztam vele.
Látok külön-külön megérintett életeket, megmentett életeket, vagy hiteles istenkapcsolatot ápoló csoportokat, de sehol az a mozgalom, az a pezsgés, amiről a híradások szólnak.
Pedig azt hiszem, nem maradok egyedül azzal a kijelentésemmel, hogy sóvárogjuk.

Vajon mi választ el bennünket az ébredés jelenségétől?
Szkeptikusak azt mondják, csak tömegpszichózis az egész. A konzervatívabbak azt, hogy az Úr Szentlelke kiáradása.
Hol az igazság, és mindenekelőtt miért nem beszélhetünk ébredésről ma?
Tehetünk valamit azért, hogy a világ húsvéti hitre ébredjen?

 

Olvasói leveleket várunk, melyek új szempontokat adnak, új gondolatokat hoznak. Így együtt bonthatjuk ki egy-egy témakör mélységeit, új dolgokat érthetünk meg, gazdagíthatjuk egymást.
kozossegmagazin@gmail.com

 

Vissza a tartalomjegyzékhez