Hangos-e a Szentlélek?

Betöltekezés, de hogyan...?

Kicsiny falum közepén a fehérfalú templom, vasárnap. Véletlenül nem a karba ültem, hanem az asszonyokhoz, ahol fészkelődöm a kényelmetlen padon. A lelkész a szószéken, imára hív. Ima közben hallok valami neszt. A másik oldalon valaki dünnyög. Gyanúsan nem az ima szavait hallom ki belőle. Mostmár egészen konkrétan hallom. Mormol. Eszembe vág, hogy itt valaki éppen bizonyára nyelveken szól. No de mihez kezd ezzel az én kicsi tradícionális gyülekezetem?
Szárnyra kapott olyan magyarázat, hogy egyik néni magában énekelget, mert nagyot hall és a szószéki beszéd úgysem ér el hozzá. Hallottam már olyat is, hogy konkurencia imát tart, mert úgy gondolja, ő jobban tudja. Ilyen megmosolyogtató következtetéseket von le az én kicsi otthoni gyülekezetem egy hasonló jelenségből. Mert nem kisebb zavart okozott az sem, mikor egy vendég felemelte a kezét imádkozáskor.

Én sem tudnám, mire véljem, ha nem jártam volna már kíváncsi szemmel és füllel egy- két közösségben, gyülekezetben, még szektában is.
Van ismerősöm, aki azt mondja, bármikor tud nyelveken szólni, és saját bevallása szerint már vágta a földhöz a Szent Szellem ereje.
A Szentlélekkel való betöltekezés a Bibliánkban valóban sokszor jár elragadtatással, extázissal, különös eseményekkel.

Jogosan teszik fel a kérdést tehát a karizmatikus gyülekezetek, hogy vajon lehet-e a Szentlelket, olyan szép csendes fekete-fehérségben megkapni, ahogyan arról mi racionális tradicionális egyházakban gondolkodunk. Részünkről pedig jogos a kérdés, hogy vajon a Szentléleknek kell-e ilyen csinnadrattával jönni?
Mi csupaszítunk, vagy ők tupíroznak?

Bár a hova tartozásom alapvetően nem kétséges, kérdésem mégis őszinte.
Mert nem elhanyagolható a kérdés tétje:
Ha a Szentlélek igenis hangos, akkor a hozzám oly közel álló és engem felnevelő vallásgyakorlat alapjaiban kérdőjeleződik meg hite, odaszánása, elmélyültsége tekintetében.
Ha mégis szelíd, halk hang, akkor pedig, kérdésessé válik, hogy a karizmatikus vonal különös jelenségeinek nagy része nem csak öngerjesztés-e.

 

Kedves olvasó!
Légy segítségül, mondd el amit hiszel, láttál, tapasztaltál!

 

 

 

Olvasói leveleket várunk, melyek új szempontokat adnak, új gondolatokat hoznak. Így együtt bonthatjuk ki egy-egy témakör mélységeit, új dolgokat érthetünk meg, gazdagíthatjuk egymást.
kozossegmagazin@gmail.com

Vissza a tartalomjegyzékhez