Gyümölcsökből lehet megismerni a fát

Isten bármikor újra megteheti

Szeretném Veletek megosztani a véleményemet a Szent Szellem személyére vonatkozóan.
Arról, hogy ki a Szent Szellem, mi a feladata itt a Földön, milyen tulajdonságai vannak, hogyan lehet felismerni tevékenységét, a Biblia tartalmaz információkat, útmutatásokat. Ha Istennek kedvesek akarunk lenni, az Ő Igéje szerint kell élnünk. Ez kell, hogy a kiinduló pontunk legyen.
Először is az Igében azt olvashatjuk: nem ember az Isten, hogy hazudjon, és nem emberfia, hogy megváltozzon. Nem mondhatjuk tehát, hogy az őskereszténység idejében még érvényesek voltak a jelek és csodák, de ezek már aktualitásukat vesztették. Ha tehát azt olvassuk a Bibliában, hogy Isten ezt vagy azt tette, akkor el kell fogadnunk, hogy azokat bármikor újra megteheti (kivéve természetesen az özönvizet).
Lássuk tehát az Igében olvasható megnyilvánulásokat:
A Szent Szellem az Újszövetségben először töltetett ki minden hívőre. Ahogy az Ap. Csel. 2-ben olvashatjuk, pünkösdkor elég nagy csinnadrattával áradt ki, mert a Jeruzsálemben tartózkodó zsidók összesereglettek a zaj hallatán. Tehát a Szent Szellem így is meg tud nyilvánulni.
Tud azonban szelíd és halk is lenni, amint azt Illés esetében olvashatjuk az 1. Kir. 19-ben: nem a földindulásokban, az erős szélben, vagy a tűzben volt Isten, hanem a szelíd és halk hang volt az Övé. Ez alapján megállapíthatjuk, hogy a Szent Szellem ilyen módon is ki tudja magát jelenteni.
A hanyatt- valamint összeesés sem valami új, neokarizmatikus megnyilvánulás. Amikor Jézus elfogatásakor azt mondta: „Én vagyok!", az ott állók „hátra vonulának és földre esének."
Azután még itt van az öröm, a nevetés és az önfeledt tánc. Az Ige szerint ezek sem tartoznak az eretnekségek közé. Meg van írva például, hogy az Úr öröme a mi erősségünk. Vagy: örüljetek az Úrban mindenkor, ismét mondom, örüljetek! És hogy ez nem csak egy csendes kis mosolygásban merül ki, Dávid király bizonyította be: úgy táncolt Isten ládája előtt, hogy Mikál, a felesége megutálta ezért.
A teljességhez szerintem azért az is hozzátartozik, hogy természetesen „testből" is lehet ilyesmiket produkálni. De mivel a Szent Szellem ajándékai mindig haszonra adatnak, a gyümölcsökből meg lehet ismerni a fát: akinek jó irányba változik meg az élete, egyre jobban szereti Istent, egyre inkább engedelmeskedik az Írásnak, biztosak lehetünk abban, hogy nem rossz szellemből vagy emberi erőlködésből származnak az életében a megnyilvánulások.

Jól tesszük, ha a Szent Szellemre nyitottan élünk, és az Igéből vesszük az útmutatásokat ehhez, és akkor biztosan nem tévedünk el.



Szűcs Zsuzsa

 

 

 

Vissza a tartalomjegyzékhez