Közösen a kábítószer ellen

Június 26: Kábítószer-fogyasztás Elleni Küzdelem Napja

 

- Te próbáltad már?
- Még nem. Te igen? És milyen?
- Nagyon állat!! Ha megvársz suli után, van nálam, kipróbálhatod.

Ennyi az egész. Már nem kell furcsa cukrosbácsikkal riogatni a fiatalságot. Akár az iskolában, barátaiktól megkaphatják az első drogadagjukat.
Már régen idejétmúlt az elgondolás, hogy a drogokat főleg nehéz körülmények közt élő, szeretethiányos fiatalok próbálják ki vagy kezdik el használni. Az a szülő, aki letudja azzal a drogkérdést, hogy jól neveli a gyermekét, egyszerűen homokba dugja a fejét.
Statisztikai adatok szerint 17-18 éves korára közel minden második fiatal próbált már valamilyen drogot. Az viszont nem valószínű, hogy minden második fiatal rossz körülmények között nevelkedik. Egyszerűen csak kíváncsi kamaszok.

Keménynek tűnhetnek ezek a szavak. De amikor olyan világot élünk, hogy már az általános iskolákban felbukkan a drogfogyasztás, akkor fel kell kapnunk a fejünket.
Azt a fogalmat, hogy drogprevenció (vagyis drogmegelőzés) be kell építeni az életünkbe. Ahhoz pedig, hogy megelőzésről tudjunk beszélni, először ismerjük meg, mivel is állunk szemben. Ismerd meg ellenséged! Nincs más hátra, le kell ülni az internet elé és utána kell nézni a dolgoknak. Fontos tudni, milyen drogokkal találkozhatunk, milyen a hatásuk, mellékhatásaik és milyen jelei vannak, ha már belépett az életünkbe. Nyitottnak és naprakésznek kell lenni a témában. Sokszor nehéz elfogadni, hogy a segítséget volt drogfüggők jelenthetik. Pedig gondoljunk csak bele, talán épp az tudja leginkább elkötelezni magát a kábítószer elleni harcban, aki átélte minden borzalmát. Tehát vegyünk egy nagy levegőt és vetkőzzük le előítéleteinket! A volt függők sokkal nagyobb benyomást tesznek az iskolai prevenciók alkalmával, mint egy unalmas grafikonokat mutogató előadó. Közvetlen kapcsolatot tudnak kialakítani a diáksággal és hitelesebbek, így sokkal nagyobb a meggyőzőerejük. Tudni kell átérezni a fiatalok helyzetét. Vissza kell idéznünk, milyen ijesztő érzés, amikor egyre közelebb kerülünk a felnőttkorhoz. Hirtelen ránk tör a félelem, hogy már érett, felelősségteljes döntéseket kell hoznunk. És emlékezni kell, milyen kíváncsiság vezérli az embert fiatalon, amikor azt gondolja, semmi sem lehetetlen, és mindennek a végső célja az, hogy jól érezzük magunkat. Ezekkel az érzésekkel a lelkünkben sokkal könnyebben nyúlunk a drogokhoz. Pont ezért a megelőzésben elsődleges fontosságú a szeretetteljes, nyílt kommunikáció kialakítása a fiatalokkal. Tudom, senki sem szeretné a gyereke szájából azt hallani, hogy „anyu, ki akarom próbálni a füvet" vagy „apu, kipróbáltam a füvet". De gondoljunk bele, ha sikerül olyan kapcsolatot kialakítani, hogy ezt megosztja velünk, az már óriási lépés afelé, hogy megelőző lépéseket tegyünk a kábítószer-használat, vagy ami rosszabb, a függőség ellen. Ne essen senki abba a hibába, hogy görcsös tiltásokkal próbálja meg gyermekétől távol tartani a veszélyeket. Emberi, de főleg a fiatalok tulajdonsága, hogy amitől a leginkább tiltanak, az válik a legcsábítóbb dologgá a világon. Túlzott tiltások helyett nyíltság. Szeretetteljesség. Sajnos sokszor ez sem elég. Talán soha nem fogunk tudni pontos receptet adni a kábítószerek ellen. De ez ne csüggesszen a harcban, inkább ösztönözzön.

Fontos lépés a kábítószerek elleni küzdelemben a csapatmunka. A civil összefogás és az egyház berkein belüli munka sokat segíthet. Elengedhetetlen, hogy a szülők, tanárok és diákok együtt tudjanak működni. Az egyházi szervezetek és összefogások pedig igazi lelki támogatást képesek nyújtani. Az Európa Parlament 2005-2012 közötti időszakra kidolgozott kábítószer-ellenes stratégiájában fő célkitűzésként kezeli a civil társadalom szerepének erősítését. A tagállamok kormányait is felszólították, hogy támogassák a civil összefogásokat. Nálunk a „Nemzeti Stratégia a kábítószer-probléma visszaszorítására" 2000-ben indult és 2009-ben járt le. De aggodalomra semmi ok. Az elmúlt évek tapasztalatait értékelték, és az Országgyűlés ennek megfelelően 2009. december 15-én elfogadta az új drogstratégiáról szóló indítványt. Az új stratégia és az előző évek értékelése megtalálható a www.drogstrategia.hu oldalon. Ennek figyelembevétele is sok segítséget nyújthat, hiszen itt megismerhető, milyen pontokon tudnak civilként bekapcsolódni az ország hivatalos drog elleni küzdelmébe. Ez egy 83 oldalas dokumentum, ami a tartalomjegyzékkel kezdődik, így könnyen kiválasztható az a része, amely minket éppen érdekel és van egy kis idő elolvasni. Hamarosan pedig itt van a Kábítószer-fogyasztás Elleni Küzdelem Napja. Június 26. A legjobb alkalom elhatározni, hogy valamilyen úton-módon csatlakozik a drog ellen küzdők egyre szélesedő táborához. Azt gondolom, nem olyan sötét a jövő, ha az emberek, egyházak, és a politikai szféra egy emberként összefognak a fiatalságért, társadalmunkért és a jövő társadalmáért.

A következőkben ajánlok néhány oldalt, ahol utána lehet járni a kábítószerrel kapcsolatos kérdéseknek, drogprevenciós előadásoknak/előadóknak és segítő egyesületeknek:

http://www.drogterapia.hu/

www.drog.linkcenter.hu

www.drogmegelozes.com

www.drogprevencio.eu

 

 

 

 

Vissza a tartalomjegyzékhez