Az életem fonala

Vajon ebből milyen minta lesz?

Ha magam mögé nézek, sok színes mintát látok. Némely kedves nekem, némely annyira nem tetszik - azokon csak gyorsan siklik a szemem. Látok sok színt, kavargókat, csavargókat, itt-ott elhagyott szálakat.

Ha előre nézek, akkor még nem látok mást, csak gombolyagot. Sok-sok gombolyagot. Ebből még bármi lehet, igaz? Bármilyen mintát kitalálhatok, kitanulhatok, új színekre válthatok, amíg el nem fogy a sok gombolyag. Vajon ebből milyen minta lesz? Szép míves, vagy elkapkodott, elodázott forma? Nem tudom. Nekem most a kezemben van a tű. Kezemben vannak a szálak. Kezem fárad a forgatásban, ujjaim bőrkeményedéssel sürgölődnek az anyagon, hogy összeálljon. Hogy alkotás legyen. Csak forog a gombolyag, csak húzom a szálat, csak kocognak egymáshoz a tűk.
Ez a most. Munka. Szálak, amiket kézben tartok, vagy elvesztek, leesett szemek, vagy szoros kötés. Vajon hogyan és milyen szándék indított először tűt fogni a kezembe?
És vajon hova érkezem, mikor majd elfogy a fonal? Talán a párkák vágják el. Talán csak lassan elhasználódik a kezemből.
Késznek érzem majd magam? Meglesz a nagy mű? Elkészül az alkotás?
- Megszúrja az ujjam a tű. Talán arra kéne figyelnem, amit MOST csinálok.


Fogadalmak, ígéretek

"Hirtelen rádöbbentem, hogy ha azonnal nem változtatok, olyan életem lesz, ahol a legmeghittebb kapcsolat egy üveg borhoz fűz. Egyedül és kövéren halok meg, és mire három hét múlva rám találnak, már félig megettek a farkaskutyák. Vagy Glenn Close-zá változom a Végzetes vonzerőből. Így hát fontos elhatározásra jutottam. Annak érdekében, hogy jövőre ne végezzem ilyen trágya képpel, az Önsajnáló Rádió harmincon túliaknak szóló slágermúzeumát hallgatva, úgy döntöttem, hogy a kezembe veszem az életem. Naplóba kezdek, és elmondom az igazat Bridget Jonesról. A tejes igazságot. Egyes számú elhatározás: magától értetődően leadok tíz kilót. Kettes elhatározás: mindig bedobom az előző napi bugyit a szennyeskosárba. Ugyanilyen fontos, hogy találjak egy kedves, érzékeny barátot, akivel járhatok, és hogy ezentúl az alábbiak közül egyikkel se alakítsak ki romantikus kötődést: alkoholistákkal, munkaholistákkal, viszonyfóbokkal, nagyzolókkal, kukkolókkal, érzelmi fogyatékosokkal vagy perverzekkel. És főleg nem fantáziálok egy konkrét személyről, aki mindezeket megtestesíti. Sajnos ez a személy történetesen a főnököm. És azt gyanítom, hogy különféle, kissé igazságtalan okokból kifolyólag, ő sem fantáziál rólam."
Bridget Jones naplója

Hirtelen rádöbbentem, hogy ha azonnal nem változtatok, bizony fenyeget az elkárhozás. Egyedül halok meg, mert a gyülekezet kitagad, és Szent Péter bizony csúnyán útba igazít majd - egyenesen lefelé, apokaliptikus szörnyek fognak rágódni a lelkemen. Vagy azonnal ördöggé változom. Így hát fontos elhatározásra jutottam. Annak érdekében, hogy jövőre ne végezzem ilyen lelkiismeret-furdalással és bűntudattal teli lélekkel, a folyamatos gyónások miatt fényérzékeny szemmel, úgy döntöttem, Isten kezébe teszem az életem. Naplóba kezdek, melyben feltárom az Úr előtt a teljes igazságot. Egyes számú elhatározás: magától értetődően odaadom a tizedemet mindenből. MINDENBŐL! Kettes elhatározás: mindig dobok valamennyit a koldusnak a híd lábánál. Fontos, hogy jó legyek a gyülekezetem tagjaihoz, de véletlenül se alakítsak ki senkivel romantikus kötődést. SENKIVEL.


ismeretlen pap naplója

 

 

Soha többé nem szállok tengerre! Jónás

Szigorúbban fogom az asszonyt! Lót

Átfestem a kabátom - egyszínűre. József

Nem kérek semmiféle jelet semmiféle angyaloktól. Zakariás

Rendszeresen borotválkozom. Ézsau

Nem kezdek ki a kisebbel. Góliát

Vissza a tartalomjegyzékhez