Református nyár 2021

Körkép az idei nyáron várható nagyobb református rendezvényekről, Balatonfenyvestől Debrecenig, Taliándörögdtől Balatonszárszóig.

A járványveszély miatti hosszú, bizonytalan időszak után most úgy tűnik, hogy az idei nyár szabadabban telhet, mint korábban reméltük, és lehetőség lesz többnapos, ottalvós programok és táborok megrendezésére is. Mire számíthatunk a nagyobb magyar református nyári rendezvények kapcsán, és mennyire készülnek rendhagyó körülményekre a szervezőik? Országos körkép a teljesség igénye nélkül.

Bárka Tábor: Visszatalálni egymáshoz
Az élménypedagógiai módszerekre is építő, évente mintegy 1500 gyermek részvételével, több turnusban zajló Bárka Tábor az egyéni és szociális kompetenciáik fejlesztése révén segíti a sokszor hátrányos helyzetből érkező résztvevőket a kudarcok, krízisek konstruktív leküzdésében. Bár a tábor leginkább arról szól, hogy a világ lehet biztonságos és kiszámítható, hogy minden gyermek értékes és szerethető, a járványhelyzet miatt azonban se tavaly, se idén nem lehetett a Bárka Tábor turnusait úgy megvalósítani, ahogyan eredetileg tervezték. „Tavaly négy turnust kellett törölnünk, részben a járványügyi helyzet miatt, részben azért, mert későn jött ki a kormányrendelet arról, hogy megtarthatóak a bentlakásos táborok” – mondta Becze Orsolya szakmai vezető.

Idén pár hete jelentette be a kormány, hogy június tizenötödikével indulhatnak a bentlakásos táborok, de a részletek még nem jelentek meg rendeletben. „A biztonságosabb táboroztatás érdekében töröltük első turnusunkat, amit június első hetére terveztünk, a második turnusunkat pedig későbbre halasztottuk, hogy minden előírt járványügyi és biztonsági feltételnek megfelelhessünk. Emiatt a Bárka Tábor június 21-én nyitja meg kapuit, de így is hatalmas öröm számunkra, hogy egy ilyen nehéz időszak után sikerül újra megszervezni a táborainkat.” Bíznak benne, hogy a későbbi turnusok menetrendjében nem lesz már változás, és abban is, hogy a tábor során minimálisra tudják majd csökkenteni a megfertőződés lehetőségét. Ennek érdekében mindenki komolyan veszi a járványveszélyt.

„A tábor többnapos, intenzív együttlét, ezért sok szülőben felmerül a kérdés, hogy biztonságosak lesznek-e a táborok? Felelősen engedheti-e el a táborba gyerekét? A biztonsági intézkedések elengedhetetlenek. A megszokott, 24 órás egészségügyi ellátás mellett megtesszük az összes szükséges intézkedést a gyerekek és közreműködők egészségének megóvása és a fertőzésveszély megelőzése érdekében. Védettségi igazolványt kérünk a tábor lebonyolításában közreműködő önkénteseinktől és oktatóinktól. Nyomon követjük a járványügyi előírásokat, és szigorúan be is tartjuk és tartatjuk őket. Bár arra készülünk, hogy a terveink szerint tudjuk megtartani a turnusokat, már a belső stábtagok kiválasztásánál azzal a feltétellel választottuk ki a közreműködőket, hogy kénytelenek elfogadni, ha a járványhelyzet miatt az őket érintő turnusokat esetleg törölnünk kell.”

Nemcsak az intézményi regisztráció és a gyerekek jelentkezése zajlott online, hanem a közreműködők felkészítése is, hiszen az érvényben lévő járványügyi rendelkezések nem tették lehetővé, hogy 200 ember négy napra elvonuljon. Amellett, hogy a részvétel az online térben zajlott, a közreműködők a foglalkozáson távolról, de aktívan lehettek jelen.

„Talán soha nem volt még annyira fontos, hogy a gyerekek el tudjanak menni egy olyan nyári táborba, amely az életkori igényeiknek megfelelően, a digitális eszközöktől mentesen a szabadságról és a pozitív élményekről szól, hogy ki tudjanak lépni abból az online közegből, amelybe már hónapok óta be vannak zárva, és hogy hasonló korú társaikkal lehessenek együtt. A táborban olyan játékokat játszunk, amelyek erősebben hatnak az érzelmekre, az átlagnál mélyebben érintik meg a gyerekeket, nagyobb kihívások elé állítják őket, ezért sokszor nyújtanak életre szóló, kitörölhetetlen élményeket. Lehetőséget biztosítunk az ismerkedésre, a barátkozásra, az élményszerzésre. A gyerekeknek szükségük van a közösségi élményekre, a kötetlen együttlétre, új ingerekre, impulzusokra, pozitív élményekre, hogy maguk mögött hagyhassák a nehéz hónapokat. Az iskolába való visszatérés sok gyereknek okoz nehézséget, elszigetelődtek társaiktól, nehezen találnak vissza a közösségbe, szoronganak a jövő miatt. Mi ebben nyújtunk támogatást, hogy újra megtalálják helyüket a közösségben, visszataláljanak önmagukhoz, egymáshoz.”

További részletek itt olvashatóak: https://barkatabor.hu/



Csillagpont: Szabadon
A Csillagpont Református Ifjúsági Találkozóra idén július 27. és 31. között kerül sor a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán. „Sokat gondolkoztunk azon, hogyan lehetne a lehető legbiztonságosabban megtartani, és milyen alternatív megoldások jöhetnek szóba, például kevesebb résztvevőt engedjünk-e be, vagy a tizedik Csillagpont apropóján tíz különböző helyszínen tartsuk-e meg a programokat. Felmerült az online megvalósítás lehetősége is, de ezt szinte azonnal elvetettük, mert nem szerettük volna mi is képernyő elé ültetni a fiatalokat. Más felekezetek sorra mondták vissza a rendezvényeiket, de mi úgy döntöttünk, hogy kivárunk. Nehézségek bőven akadtak, de úgy tűnik, hogy most már a célegyenesben vagyunk” – mesélte Somorjai-Bencze Zsófia kommunikációs vezető.

Mivel a Csillagpont törzsközönségét a tizenéves fiatalok adják, külön öröm a szervezők számára, hogy most már közülük is egyre többen kaphatják meg az oltást. „Lehet, hogy az éppen hatályos járványügyi szabályok miatt csak védettségi igazolással engedhetjük majd be a résztvevőket, de mi külön nem írunk elő ilyen feltételeket a részvételhez, csak a hivatalos előírásokhoz igazodunk. Igyekszünk mindenkinek a lehető legnagyobb biztonságot biztosítani. Lehetőségünk lesz a programok többségét szabadtéren tartani, és úgy osztottuk fel a helyszíneket, hogy azok egymástól kellő távolságra legyenek. Nagyobb sátorhelyeket alakítottunk ki a szellősebb elhelyezkedés érdekében, több vizesblokkal készülünk, fertőtlenítőpontokkal, a résztvevők pedig maszkot is kapnak az érkezésnél.”

Az idei találkozó vezérigéje János evangéliuma 8. fejezetének 36. verse: „Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek”. A szabadság mint témaötlet a járványtól függetlenül született, noha a karantén alatt új értelmet nyert. „Ez a kérdéskör minden generáció számára izgalmas és aktuális, ezt az elmúlt másfél év korlátozásai közepette a saját bőrünkön is megtapasztalhattuk. A szabadságról fog szólni a programok nagy része. Minden reggel közös énekléssel, áhítattal kezdünk, a résztvevők kiscsoportokba osztva dolgozzák fel a hallottakat, délután pedig rengeteg szabadidős programot kínálunk. Ahogyan korábban is, a napindító és a nap végi áhítatokat online is közvetíteni fogjuk, és élő bejelentkezéseink is lesznek, de a többi programot nem fogjuk online közvetíteni.”

Az idei főelőadó Thoma László gazdagréti református lelkész lesz. Lesznek komolyabb témájú programok is, például Tapolyai Emőke pszichológus a félelem és a magány feldolgozásáról beszél majd, de több előadás foglalkozik a pályaválasztás, a társkeresés, az evészavar vagy az ökomozgalmak kérdésével. „Nagyon izgalmas dolgokkal készülünk, például egy szenvedélybetegségéből felépülő fodrász hajvágás közben beszélget majd vendégeivel a Borbélyság nevű program keretein belül.” Lesznek szabadabb programok is, érzékenyítő játékok, jelnyelv-oktatás, szabadulósátor, imasátor, élő könyvtár és rengeteg sportprogram. Minden estét könnyűzenei koncert zár. Ott lesz például a Kowalszky meg a Vega, az Aurevoir, az Irie Maffia és Pintér Béla. Az esti elcsendesedést többek között a debreceni Első Lépés, azaz a CSP Band dicsőítése segíti.

„Mindannyian nagyon várjuk már, hogy végre együtt és szabadon élhessük át az Istenhez tartozás élményét. A Csillagpont sokkal több szórakozási lehetőségnél vagy fesztiválnál: olyan közösségi élményt ad, amely meghatározó lehet egy fiatal életében. A programok segítik a lelki megerősödést, a résztvevők megoszthatják egymással személyes problémáikat, és megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül. A találkozón születtek már nagy barátságok, szerelmek, házasságok. Itt valóban együtt lehet gondolkodni Istenről, a világról, a fiatalok a saját nyelvükön kaphatnak útmutatást és hitbéli megerősítést, mielőtt visszatérnének saját közösségeikbe. A Csillagponton mindenki megtapasztalhatja, bárhonnan is érkezett, hogy a hit egyformán összeköt és megtart.”

További részletek itt olvashatóak: https://csillagpont.reformatus.hu/



Művészetek Völgye, Református Udvar: „Van itt hely nálam!”
A Művészetek Vögye kedvelőinek nagy csalódást okozott a tavalyi fesztivál járványveszély miatti elmaradása. Bár a kisebb volumenű Völgyhétvégék sorozata nyújtott némi kárpótlást, mindenki abban reménykedett, hogy 2021-ben méltó módon ünnepelhetik meg a 30. alkalmat. Úgy tűnik, hogy erre jelenleg minden esély megvan, így a taliándörögdi Református Udvar július 23 - augusztus 1. között „Van itt hely nálam!” mottóval várja szeretettel az érdeklődőket. A programokért felelős Bölcsföldi András református lelkésztől megtudtuk: a járványmegelőzési előírások tekintetében az országosan és a Művészetek Völgye szervezői által előírt biztonsági intézkedéseket tekintik majd mérvadónak.

„Bár a református templomkertben idén sem találunk tágas helyre a kántortanító házának átépítése miatt, de a Bibliánk ezer történeten keresztül vezet tágas térre, és az idei mottónk is valós ígéretet hordoz. Így mi is Taliándörögd tágasságában, utcákon, tereken, a patakparton, a templomban és környezetében készülünk a találkozásra. Pihenőhelyeink szokatlan és különleges padokkal, lámpaoszlopokkal várják a fáradt vándorokat! Ezek a padok a pihenés mellett a találkozás, beszélgetés, felfedezés, játék és irodalmi finomságok helyei is egyben. Mi ott leszünk, és reméljük, hogy találkozunk egymással – a padoknál. Élményeinket a templom kis kertjében, kávé és vers mellett is megoszthatjuk egymással.”

A Református Templomban lesz látható Zellei Boglárka Latorlépés című kiállítása, amely az alkotó több éve folytatott kutatását–zarándoklatát mutatja be egy fotóinstalláción keresztül. A Golgota-ábrázolások Krisztus alakjának két oldalán látható latrok, azaz megfeszített bűnözők újraértelmezésével az alkotó sajátos kapcsolatteremtésbe, az ítélkezés és elfogadás, a kirekesztés és megszabadulás fogalmak által kijelölt folyamatba hív meg bennünket, melyen keresztül felfedezhetjük Istennel, önmagunkkal és a társadalommal való viszonyunkat. Ezen kívül minden nap délben rövid áhítatos perceket tölthetünk a templomban, vasárnaponként pedig istentiszteleten vehetünk részt.

„A templomban számos egyéb program is lesz, például a Pilinszky100 keretében A bal lator istentelen magánya verses délutánunk. Lesz alkotóműhelyünk Égiekkel, földiekkel címmel, Komáromi Erzsébet Katalin iparművész, művészetterapeuta és Pap Erika klinikai szakpszichológus, szimbólumterapeuta segítségével. Ugyancsak Pap Erika tart beszélgetést Kamasz tavasz az online térben címmel. Egy másik előadásban pedig az online játékok lüktető világát élő kamaszok és szüleik kapcsolatáról hallhatunk. Krulik Zoltán (Makám) Örök pillanat című koncertjében Weöres Sándor, Ady Endre és Sík Sándor verseire komponált dalok hangzanak el. Mindezekhez kapcsolódik a Taliándörögd szívében megrendezésre kerülő Homo Ludens Project Van itt hely nálad programsorozata is.”

További részletek itt olvashatóak: https://www.muveszetekvolgye.hu/location/1009

Reformátusok Szárszói Konferenciája: Globális kihívások, keresztyén válaszok
Idén augusztus 26. és 29. között kerül sor a Reformátusok Szárszói Konferenciájára, amelynek hagyományosan a Balatonszárszói SDG Konferenciaközpont ad otthont. „Tavaly nem akartunk kockáztatni, ezért az tűnt biztonságos és bölcs döntésnek, hogy 2021-re halasztjuk a konferenciát, és kissé újragondolva próbáljuk megszervezni” – nyilatkozta portálunknak Zila Gábor, a Református Kulturális és Közéleti Alapítvány ügyvezetője, a 2021-es Reformátusok Szárszói Konferenciájának főszervezője. Idén májusban kormányzati rendelkezés lehetővé tette a nagyobb rendezvények megtartását, így hamar kiderült, hogy a nyáron meg is valósulhat a konferencia. Az infrastrukturális feltételek is adottak hozzá.

„Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy a rendezvényen fokozottan ügyelünk majd a biztonságra. Minden járványügyi szabályt betartunk, gyakrabban takarítunk majd, jól látható fertőtlenítési pontokat fogunk kialakítani. Fontos, hogy a konferencián csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni, természetesen ez a szervezőkre is vonatkozik. Mi arra biztatunk mindenkit: akinek van védettségi igazolványa, jöjjön el, legyünk együtt, személyes jelenléttel közel másfél év bezárkózás után.” Mindezek mellett nem csak a helyszíni részvételre lesz lehetőség: a programokat, ahogyan 2017 óta mindig, élőben fogják közvetíteni a Facebookon. Online is lehet majd kérdéseket feltenni, így az interneten becsatlakozók is aktív résztvevőkké válhatnak.

„Már 2019 óta tervezzük, hogy a társadalmi kihívásokat helyezzük beszélgetéseink középpontjába, de ez 2020-ban lett több puszta teoretikus felvetésnél. A járvány miatt újra kellett gondolnunk sok mindent, a konferencia tematikáját az elmúlt másfél év tapasztalatai, tanulságai írják át. Megnézzük, hogy hol választottunk jó és rossz megoldásokat, és azt is, hogy ezeknek mi az oka – akár az online istentiszteletekről, akár a távolléti oktatásról, akár a közösségeink továbbéléséről van szó. Alapvetően kerekasztal-beszélgetésekben gondolkodunk, mert ez már bevált formátum, de néha egy-egy főelőadó is felszólal előtte.” A felkért előadók közül például Pompor Zoltán, Szontagh Pál és Böszörményi-Nagy Gergely fogadták már el a meghívást.

Bevonják a fiatalabb korosztályokat is a konferencia életébe: számukra vonzó alternatív programokat, koncerteket, filmvetítéseket kínálnak, emellett a reggeli nyitóáhítatok megtartására fiatal lelkipásztorokat igyekeztek felkérni. „A konferencia több, mint újraindított hagyomány: olyan lehetőség, amelyen közösségben beszélhetjük át a minket érintő kérdéseket, egyházunk és hitünk szerinti válaszokat keresve. A globális világ, amely azt hirdeti magáról, hogy meg tudja menteni önmagát, most intő jelet kapott a járvány okozta válságban. A keresztyénségnek fontos üzenete van erről: hisszük és valljuk, hogy a világunk már meg van váltva, nekünk ezt a megváltottságot el kell fogadni, és ebből a kegyelemből élhetünk napról napra. Ennek a szemléletét fogjuk hirdetni a nyár végén, Balatonszárszón is.”

További részletek itt olvashatóak: https://szarszo.reformatus.hu/




Képek: Vargosz (reformatus.hu), Csillagpont, Füle Tamás, Református Közéleti és Kulturális Alapítvány