Túl a költözésen

Székházának felújítási ideje alatt új helyen folytatja munkáját a Dunamelléki Református Egyházkerület Püspöki Hivatala.

Tavaly megkezdődtek a Ráday utca 28. alatti épületegyüttes építkezési munkálatai. Ennek során a teljes komplexumot átalakítják és felújítják, valamint új kollégium épül a 2019. január 23-i tűzvészben leégett szárny helyén. Mivel nemcsak a korábban már kiköltözött Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara és a Ráday Gyűjtemény intézményei voltak itt, hanem a Dunamelléki Református Egyházkerület Püspöki Hivatala és kapcsolódó részei is, ezért az ősz végén már a Püspöki Hivatalnak is ki kellett költöznie és új helyen folytatnia a működését. Az átmeneti időszakban az 1093 Budapest, Török Pál utca 4. címen kereshető fel személyesen, míg az online elérhetőségei és postacíme (1092 Budapest, Ráday u. 28.) változatlan maradt. A költözésről, az új helyről és kihívásairól Veres Sándor dunamelléki főgondnokkal beszélgettünk.



Kihívásokkal teli költözés
A költözést meglehetősen nehéz őszi időszak előzte meg, amely párhuzamosan több kihívás elé állította a Dunamelléki Református Egyházkerület hivatali munkatársait. „A bontások miatti nagy volt a zaj és sok volt a por, ennek ellenére folyamatosan végeztük a munkánkat. Ahol már nem volt fűtés, ott az irodákat elektromos hősugárzókkal tartottuk melegen. Közben tisztújítás is zajlott egyházunkban, ennek lebonyolításához fenn kellett tartanunk az informatikai rendszert, méghozzá jó minőségben és biztonságosan. Emellé jött a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet: a munkatársak elkülönítése, a távolságtartás, a folyamatos maszkhasználat és a fertőtlenítés. A konferenciákat, megbeszéléseket és az egyházkerületi közgyűlést online formában kellett megoldanunk” – sorolta Veres Sándor.



Az átköltözés időzítése össze volt ugyan hangolva a Ráday utcai székházon zajló munkálatok megkezdésével, de a kisebb csúszások miatt végül elkerülhetetlen volt, hogy a hivatal munkatársainak egy rövid ideig az építkezési folyamatokkal párhuzamosan is dolgoznia kelljen a székházban. „A Köztelek utcai főépületi részből ki kellett bontani egy nagyjából hatszor tizennégy négyzetméteres területet. Amikor ezt bontották, néha az egész épület rezgett, mert annak részei elég merev rendszerrel kapcsolódnak össze. Azért is tolódott el kissé ennek a bontásnak a megkezdése, mert előtte meg kellett erősíteni azt az épületszakaszt, ami megmarad.” Aki tehette, ezalatt otthoni munkavégzésre állt át, de ez nem mindig és nem mindenki számára volt opció.

A költözés 2020 november utolsó hetétől december második hetéig zajlott, több lépcsőben, mert külön költöztek a hivatal egységei. „Tekintettel arra, hogy most feleakkora területen vagyunk, mint korábban, nem tudtunk mindent átvinni: jó néhány bútort és archiválandó, bedobozolt iratot külső raktárban kellett elhelyeznünk. Sok tárgyat már korábban elajándékoztunk vagy felajánlottunk a Szeretetszolgálat javára. Így is két gépjárműre és vagy 8-10 rakodóra volt szükség a költözéshez. Nehéz volt otthagyni a székházat. Úgy tapasztaltam, hogy nagyon megviselt mindenkit. De a Ráday utcai építkezés időtartama csak 18 hónap, és várhatóan 2022 nyarán befejeződik, így jövő év szeptemberétől reményeink szerint már a régi-új helyen működhet majd a hivatal és a kapcsolódó részei.”



A Kálvin tér és a Török Pál utca között
Az az épületegyüttes, ahová a hivatal is költözött, a Kálvin tér, a Lónyay utca és a Ráday utca között található. A Lónyay utcáig tartó Kálvin tér 7. a Kálvin Téri Református Egyházközség tulajdona, itt van az egyházközség hivatala, a szolgálati lakások, illetve maga a templom a kapcsolódó termeivel. A Kálvin tér 8. és 9. számú épülettömbök hátsó oldala a Török Pál utcára néz. A Kálvin tér 8.-nak két udvara van, a kettes udvar a Török Pál utca 4. felől közelíthető meg, ide költözött a Püspöki Hivatal: a földszintre a postázó, az első emeletre a pénzügy, a második emeletre a püspöki, főgondnoki és főjegyzői irodák. A Kálvin térhez közelebb eső udvar első emeletére a Parókia portál szerkesztősége, a Török Pál utca 6. alatti Adna Kávézó egykori helyiségeibe pedig az egyházkerületi támogató csoport került.

Míg a nagy udvarral rendelkező Kálvin tér 9. a Budapest-Északi Református Egyházmegye és a Dunamelléki Református Egyházkerület közös tulajdona, addig Kálvin tér 8. egyedül a Budapest-Északi Református Egyházmegyéé. „Mi ez utóbbiba költöztünk most az egyházmegyének köszönhetően. A helyiségek a beköltözés előtt üresen álltak. A kettes udvar második emelete korábban 18 rádays kollégistának volt a szálláshelye a tűzeset után. Másfél évig laktak itt. Mi már elköltözésük után jeleztük az egyházmegyének, hogy igénybe kívánjuk venni ezeket a Püspöki Hivatal számára. Hálásak vagyunk érte, hogy ez megoldható volt!” – mondta el a főgondnok. A hivatal beköltözése előtt tisztasági festésre és néhány esetben nyílászáró-javításra is szükség volt.



Jelenleg csak néhány hivatali gépjármű parkolása megoldott egy, az új helyhez közeli területen, de az is csak ideiglenesen, mivel nagyjából fél év múlva ott is építkezés kezdődik. Így a hivatalhoz gépjárművel érkezőknek sajnos nem tudnak parkolóhellyel segíteni. Ez persze nem az egyetlen leküzdendő nehézség volt, az informatikai rendszert például úgy kellett felállítani, hogy egy hétvégi átállást leszámítva a központi szerver elérhető legyen a hivatali munkatársak számára. „Már működik a rendszer, de vannak még egyéb megoldandó feladataink. Mostanra esik egy nagyobb támogatási elszámolás időszaka is, amelybe már belekezdtünk, de most egy hónapon belül közel 110-120 projekttel kell elszámolnunk. Ezért is szerencsés, hogy a támogató csoportnak is helyet találtunk az Adna Kávézó helyén.”

A vendégek fogadása korlátozott
Az új helyen is van lehetőség személyes ügyintézésre, de egyelőre korlátozott létszámban. Egyrészt a kisebb helyiségekben egyszerre kevesebb embert tudnak vendégül látni, még az erre a célra kialakított földszinti tárgyalóhelyiségben is. Másrészt a koronavírus-járvány miatti távolságtartás és egyéb elővigyázatossági intézkedések miatt ezt a kevéske helyet sem lehet még teljes mértékben kihasználni. „Ha valaki személyesen keresne fel minket, javasoljuk, hogy tömegközlekedéssel utazzon a Kálvin térig, onnan gyalog jöjjön el a Török Pál utcába, egészen a 4-es házszámig, ahol a megszokott portaszolgálat helyett jelenleg még csak kaputelefonon keresztül ér el minket" – magyarázta Veres Sándor.



Hosszú távon itt is lesz portaszolgálat. Ennek kialakítása egy korábban elkezdett épületfelújítás miatt nem indulhatott még el: a Kálvin tér 8. kettes udvarának tetőjavítása január végén fejeződik be. Pár héttel ezelőtt még állványok között lehetett bejutni az épületbe, de ma már csak a belső udvar van felállványozva. „A későbbiek során majd a Kálvin tér felől is be lehet jönni hozzánk, mindegyik irodának van kaputelefonos elérhetősége azon az oldalon is. A hátsó udvart azonban nehezebb megközelíteni elölről, ezért javasoljuk inkább a Török Pál utcai bejáratot. De a Parókia portál irodája például a Kálvin térhez esik közelebb.” Természetesen a járványidőszak alatt az új hely bejöveteli pontjánál is kézfertőtlenítő várja majd a bejövőket, és a maszkhasználat is kötelező marad.

„Mindenkinek azt javasoljuk, hogy amennyiben nem feltétlen szükséges a személyes jelenlét, akkor inkább online csatornákon, vagy telefonon vegye fel velünk a kapcsolatot, vonalas telefonon január közepétől leszünk elérhetőek. A levélcímünk, a telefonszámok, az e-mail címek változatlanok. Ezeket bátran használja, akiknek csak szüksége van rá! De aki mindenképpen személyesen jönne hozzánk, annak mindenhol biztosítjuk a másfél méteres távolságtartást, a biztonságos találkozás feltételeit. Alapos takarítással, rendszeres fertőtlenítéssel óvjuk az itt dolgozók egészségét, amennyire tudjuk. Vendégeinket arra kérjük, hogy tartsák ezt tiszteletben.”




Képek: Füle Tamás