Adománygyűjtés a drogmisszióért

A  Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió (MRE KIMM) jótékonysági nagykövetei karácsonyi adománygyűjtő kampányt indítottak, hogy a fiatalokért végzett munka a járványhelyzetben is zavartalanul folyhasson.

A második hullám a református drogmisszió intézményeit sem kíméli, ám a drogbetegek a járvány alatt is élet-halál harcot vívnak a józanságért, ezért most különösen is fontos, hogy a küzdelemben megfelelő szakmai segítséget kapjanak. Az októberben elindult kampány a Magyarországon kevésbé ismert követes adománygyűjtés formájában valósul meg, ennek részleteiről Gresó Lénárdot, az MRE KIMM stratégiai munkatársát, az adománygyűjtés szervezőjét kérdeztük.

A drogmisszió Ráckeresztúron bentlakásos otthonként működik, emiatt különösen szigorú ellenőrzések alatt tartják. A bent lakó fiatalok szeptember elsején szigorított karanténba kerültek, ezt az állapotot nemrég oldották fel, és bár az intézmény fogadhat új betegeket, a felvételt a járványhelyzet nagyon megnehezíti. Az elmúlt hónapok teljes izolációja az egyébként is küzdelmes gyógyulási folyamatot tovább nehezítette, de a bentlakók és az őket segítő mentorok, munkatársak helytálltak.

„Az volt a félelmünk, hogy a járvány nemcsak a működésünkre, hanem az otthonunk szellemiségére is rossz hatást gyakorol. Ráckeresztúron evangéliumi, szeretetteljes légkört tapasztalunk, akik az elmúlt harmincöt évben a misszió segítségével szabadultak meg függőségeikből, ebben a szeretetteljes közegben gyógyultak. Félelmünk nem igazolódott be, ezért hálásak vagyunk, de továbbra is szükségünk van a különféle támogatásokra.”

A karácsonyi adománygyűjtés lényege, hogy a drogmisszió ügyét képviselő jótékonysági nagykövetek különféle kisebb-nagyobb vállalásokat tesznek, cserébe azt kérik, adományainkkal támogassuk a missziót. A követek  között többen is vannak, akik az otthon egykori lakói, szabadult függők, akik elsősorban az ismerősi körüket szólítják meg és kérik a támogatásra.

„Követeink között munkatársainkat, volt klienseinket és az ő rokonaikat, valamint a szakembergárda tagjait is megtalálhatjuk, de bárkiből lehet nagykövet, aki azonosulni tud a misszióval, annak céljaival és szellemiségével. Külön kört alkotnak azok a követek, akik valamilyen sporttevékenységgel veszik fel a harcot a szenvedélybetegségekkel szemben. Valójában nem a vállalás nagysága, hanem a jó ügy képviselete a lényeg, van, aki futóverseny szervezését, más a súlyfeleslege leadását vállalja, megint más azt, hogy üzeneteket továbbít a bentlakóknak.”

Adományainkat a jóügyekért.hu oldalon keresztül adhatjuk a missziónak, a honlap a követes adománygyűjtésnek ad keretet, de nem bonyolít le pénzügyi tranzakciót. A követek profilokat hoznak létre, ahol a bemutatkozásukon túl vállalásaikról és az eddig befolyt összegekről is tájékozódhatunk. Az űrlapok kitöltése után megerősítő e-mailt kapunk, amelyben a követek köszönő sorain túl az utaláshoz szükséges adatokról is olvashatunk.

A KIMM elsődlegesen az általános működésre gyűjt, de az adományozó rendszer kiépülésével további célokat is kilátásba helyez, mint például új kisbusz vásárlása, vagy a Tisztás Közösségi Hely támogatása. A követes adománygyűjtésnek közösségformáló hatása is van, a követek egymással és az őket támogatókkal is kapcsolatba kerülnek, így támogató kapcsolati háló alakul ki.

A kampány szervezői, ahogy ezt a jóügyekért.hu oldalon is leírták, küldetésüknek tekintik, hogy a függőségek rabságában szenvedőknek megmutassák, a szermentesség eszköz a teljesebb élet felépítéséhez. Ezt a küldetést mi is támogathatjuk önkéntes, karitatív formában, adományozóként és jószolgálati nagykövetként egyaránt.

Amennyiben segíteni szeretnénk, az adománygyűjtő kampány oldalán tájékozódhatunk. Ha követként szeretnénk támogatni a misszió munkáját, Gresó Lénárd stratégiai munkatársat keressük a domo@kimm.hu e-mail címen.