Hálót adni a halászathoz

Sok kicsi sokra megy, főleg, ha szenvedélybetegek és rászoruló hozzátartozóik megsegítéséről van szó. A Református Rehabilitációs Alapítvány gondoskodik róla, hogy minden felajánlásnak és támogatásnak megfelelő helye legyen.

A református drogmissziónál nem csupán abban segítenek, hogy a szenvedélybetegek megszabadulhassanak függőségüktől és a gyógyulás útjára léphessenek. Legalább ennyire fontos, hogy az utógondozás során se engedjék el a volt páciensek kezét. Ahhoz, hogy ők új életet kezdhessenek, a szakmai mellett sokszor pénzbeli támogatásra is szorulnak. A Református Rehabilitációs Alapítvány a számára felajánlott adó 1%-okból és adományokból teremti meg ehhez az anyagi fedezetet.

„A Református Rehabilitációs Alapítvány többek között azért jött létre, hogy segíteni tudjunk a szenvedélybetegeknek az ellátásukon túl is, és szükség esetén mellettük lehessünk az újrakezdésnél. Emellett a Családterápiás és Továbbképző Központ pénzügyi hátterét is biztosítja” – mondta Erdős Eszter református lelkész, az alapítvány kuratóriumának elnöke, a Kallódó Ifjúságért Mentő Misszió (KIMM) Drogterápiás Otthon vezetője. „Az adó egy százaléka önmagában nem nagy összeg, évente pár százezer forintról van szó, de sok kicsi sokra megy. Kis összegek is óriási segítséget jelenthetnek egy-egy élethelyzetben, ezért bízunk abban, hogy egyre többen fognak majd minket támogatni.”

Kríziskezelés helyett távlati gondolkodás
„Elsősorban olyan segítséget szeretnénk nyújtani, amely az újrakezdés eszközeit adja a rászorulók kezébe. Tehát a lehetőségekhez mérten igyekszünk nem halat adni az éhezőnek, hanem hálót, amellyel halászhat magának” – magyarázta Erdős Eszter. Volt ugyan arra is példa, hogy valakinek gyorssegélyre volt szüksége, de egyáltalán nem ez a jellemző. „A távlati gondolkodás az elsődleges. Az alapítvány nem krízist akar kezelni, hanem a hosszú távú fejlődésben akarja támogatni azokat, akik a józanságukért harcolnak.”

A rászorulók legtöbbször fogászati kezelésekre, családkonzultációs hétvégékre és tanfolyamokra igényelnek támogatást. Emellett bárki bármit kérhet, de ez esetben külön mérlegelik, hogy ez valójában mennyire jó befektetés az illető szempontjából. „Ha valaki elvégzi a drogterápiás kezelést a ráckeresztúri bentlakásos otthonunkban, és utána tanulna, de nincs rá elég pénze, kifizetjük a tanfolyama árát. A fogászati kezelés pedig azért fontos, hogy az elhanyagolt szájhigiénia ne hátráltassa se a munkaerőpiacon, se a társas kapcsolataiban.”

A családkonzultációs hétvége nem ingyenes, hiszen a szakembert, szállást, étkezést ki kell fizetni. Az ára még így is önköltség alatti, ennek ellenére akadnak, akik számára problémát jelent az ehhez szükséges pénz előteremtése. Az alapítvány nem csupán a szenvedélybeteg klienseknek kínál anyagi támogatást, de rászoruló családtagjaiknak is, hogy részt tudjanak venni ezeken a hétvégéken. Így velük is intenzívebben tudnak foglalkozni. „Még soha nem utasítottunk el senkit amiatt, mert nem volt fizetőképes. Legalábbis tudtommal eddig még nem volt erre példa” – mondta Eszter.

Szomjasan fogadják az evangéliumot
Mindeközben a drogmisszió munkatársai arról sem feledkeznek meg, hogy a krisztusi hit megtartó erejét is megismertessék az őket felkeresőkkel. „Nálunk a pszicho- és szocioterápiás szakmaiságot nemcsak kiegészíti az evangéliumi tartalom, hanem együtt lélegzik vele. Bentlakásos intézményeinkben és programjainkon mindennap van áhítat. Azzal kezdünk, hogy Igét olvasunk, éneklünk. Hetente pedig bibliaórát és istentisztelet is tartunk. Ebből a szempontból sem szeretnénk lemondani a hozzátartozókról, ezért számukra is nyitva állnak ezek az alkalmak.”

Nyilván nem kötelező hitre jutni, vagy az örömhírt befogadni, de ha fel se kínálnák ennek a lehetőségét, azt saját mulasztásukként élnék meg. Hiszen kiderült, mekkora igény van rá. „Ami engem harmincöt év után is újra és újra meghat, hogy ezek a minden hájjal megkent bűnözők, akik soha életükben nem jártak templomba, nagyon nyitottak, és nagyon szomjasan fogadják az evangéliumot” – osztotta meg velünk ezzel kapcsolatos tapasztalatát Eszter. „Az emberi eszközök, módszertanok, szakmai tartalmak mellett Istent is meg lehet szólítani. Tőle lehet segítséget kérni egy teljesen elvérzett életben.”

Hogy mennyire elvérzett lehet egy-egy ilyen élet, azt nap mint nap megtapasztalják. Olykor minden emberi erőfeszítés kevésnek bizonyul, és nincs is más lehetőség, mint az Úrhoz fordulni. „Sokszor annyi katasztrófa van egy-egy életben, amennyire nem is számítanánk. Ha csupán szakemberként vagy emberként néznénk rá egy ilyen sorsra, akkor csak széttárni tudnánk a kezünket, hogy itt aztán nincsen segítség. És meglepve tapasztalnánk meg, hogy olykor mégis akad. Éppen ezért a misszió elválaszthatatlan a rehabilitációtól. A fiatalok azért tudnak új életre jutni a kezelések során, mert Istent is elfogadják.”



A bizalom jele
Az elmúlt esztendőben az adó egy százalékából összesen 515 255 forintot tudott a Református Rehabilitációs Alapítvány a céljaira fordítani; ez tette lehetővé azt is, hogy immáron három főt tudjon foglalkoztatni adminisztrációs feladatokra. Idén az 1%-os felajánlásokat továbbra is az anyagi problémákkal küzdő, tanulni vágyó, gyógyult szenvedélybetegekre, illetve azon családok támogatására szeretnék fordítani, akik nem tudják a családkonzultációs képzéseket megfizetni. Az 1% mellett is lehet pénzzel támogatni a református drogmissziót, például banki átutalással. Adóigazolást mindenről tudnak adni.

„Ezen kívül minden természetbeni adományt is örömmel fogadunk. Például jó minőségű bútorokat, ruhaneműt, élelmiszert, mosógépet, hűtőszekrényt, babakocsit, babakelengyét és szinte bármit, ami egy családnak segítség lehet a mindennapokban” – sorolta Eszter. Rendszeres tevékenységük, hogy a józanságunkat megtartó volt betegeiknek segítenek ebben-abban. „Én a Facebook-oldalamat csak és kizárólag ilyen célokra használom, tehát még soha életemben fel nem raktam fotót a gyerekeimről. Nemrég például így tudtam laptopot szerezni egy volt kliensünknek, aki drogosként került be hozzánk, és most református gimnáziumban tanul.”

Egy másik volt kliense és a felesége érettségihez kerestek matematikából és angolból ingyen korrepetitort, mivel nincs pénzük magántanárra. „Ráadásul még azt is kérték, hogy náluk legyen a korrepetálás, és felváltva foglalkozzanak velük, hogy egyikük mindig tudjon a babákra vigyázni. Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehezítések mellett fogok találni valakit, de mégis sikerült. Ez a bizalom jele” – mesélte. Ingyenes korrepetálás felajánlásával is lehet tehát támogatni őket, de egy rúd szalámit is tudnak kinek adni. „Mindenfajta segítségnek lesz helye valahol.”


A Református Rehabilitációs Alapítvány adószáma: 18492415-1-07. Egyéb támogatási lehetőségekről itt lehet olvasni: http://drogterapia.hu/igy-tud-segiteni


A képek forrása: A KIMM Drogterápiás Otthonának Facebook-oldala


Barna Bálint