A csoda havonta érkezik

Balett az ovisoknak, társastánc az ifiseknek, irodalmi kávéház a szülőknek - csak néhány egy nem mindennapi gyülekezet mindennapos elfoglaltságai közül. Miközben a tóparti üdülővárosban sok házasság válságba jut a nyári szezonok alatt, a református gyülekezet tagjai számtalan módon próbálnak tenni lakóközösségükért.

A gárdonyi református templom kupoláján messziről olvasható a régi számjegy: 1784. Az udvar végében újépítésű házak állnak, az egyik a beszínezetlen parókia, a kész a gyülekezeté. Sokat láthattak azok a fenyőfák, amelyek csaknem a templomtorony buzogányos csúcsáig nyújtózkodnak a Velencei-tó partján fekvő kisvárosban. Az utóbbi években kibontakozó gyülekezeti élet ennek ellenére bizonyára a legöregebb tanúkat is meglepi. A kétszintes gyülekezeti ház hirdetőtábláin szinte nem is marad hely, annyi programot szervez a református közösség, amely az utóbbi időben két nagy szabású pályázatot is elnyert a plakátok tanúsága szerint.

A jót még jobbá tenni
Ottjártunkkor egy kisbaba gőgicsél a földszinten; a kislány beleszületett a gyülekezetbe, egyhetesen már részt vett a reformációünnepi istentiszteleten - meséli az édesanyja. Vörös Villő agárdi kántor zenés baba-mama kört tart a gárdonyi gyülekezetben. Inspirálni kell az anyukákat abban, hogy énekeljenek az újszülöttnek, mi több, a magzatnak is - tartja az ötgyermekes anyuka.
- Mindegyik kisbabának a saját édesanyja hangja a legszebb. A ritmus, a mozgás, a dallamosság egyfajta folytonosságot teremt a méhen belüli élettel. Segít a gyerekeknek, hogy biztonságban érezzék magukat, édesanyjukkal bensőségesebb kapcsolatba kerüljenek és kialakuljon a zenei tehetségük - magyarázza.
A gárdonyi református gyülekezet szeptembertől egy újonnan nyíló óvodát üzemeltet majd a városban. Az intézmény pedagógiai programjában az ének-zenei tehetséggondozás is helyet kap.
- Erősíteni akarjuk a gyerekekben mindazt, amiben jók, és nem a kudarcot mélyíteni el. Szeretnénk a jót még jobbá tenni - fogalmaz a tehetséggondozási szaktanácsadó.

Senki sem szégyenlős
Hamarosan megtudom, nemcsak a gyerekek és a fiatalok, az idősebbek is megtalálják a helyüket a gárdonyi református közösségben. Délután bibliaórára gyülekeznek a felnőttek.
- Nyugdíjas vagyok, még nincs unokám, nem vagyok túlságosan lekötve. Sok gyülekezeti programban részt veszek, mert színvonalasak és érdekesek - árulja el Takács Mária. Az újjáalakított nőszövetség titkára énekel a gyülekezeti kórusban, és a házaspároknak szervezett kurzuson is rendszeresen részt vesz a férjével. Mária a Párbeszélgetés című könyvet lapozza fel. A boldogságról, a megelégedettségről, a meghittségről, a szeretetkapcsolatról és a családi kötelékekről is szó esik a házaspárok között ezeken az estéken - magyarázza.
- Hat pár vesz részt a nyolchetes kurzuson. Ilyenkor a párunkkal közösen gondolkodunk a feladatokon, aztán egymás felé fordulunk, megbeszéljük, ki mit írt, csacsogunk, nevetgélünk. Senki sem szégyenlős, mindenki megosztja a véleményét, legyen az idős vagy fiatal. A férjemmel hazafelé menet jókat nevetünk, beszélgetünk. Mi idén vagyunk negyven éves házasok.

A legjobb terápia
- Ahogy a lelkipásztorunk szokta mondani, hónapról hónapra csodák történnek itt - veszi át a szót Vida-Szűcs Lajos, utalva arra, hogy EU-s támogatásokat nyert a gyülekezet. A reformátusok számos programot szerveznek Összefogás a családokért Gárdony és környékén, valamint Nőjetek nagyra - egészséges életre nevelés címmel.
- Közgazdászként óvtam a gyülekezetet attól, hogy több tízmillióra pályázzon, ismerve a kockázatokat, mégis azt látom, hogy mindig megoldódnak a nehézségeink. Csatlakoznak hozzánk olyan emberek, akiknek a tudására és a lelkesedésére nagy szükségünk van, és meglepő módon az alkalmaink ebben a tízezres kisvárosban is nagyon látogatottak.
A presbiter szerkeszti a gyülekezet honlapját és ő szervezi a nemzedékek sportját is. Vasárnap délutánonként az egészséges életmódra nevelés jegyében óvodásoknak és általános iskolásoknak tart rögbiedzéseket, míg a szülők az istentiszteleten hallottakról beszélgetnek.
- Akár olyan dolgokat is megosztunk egymással, amelyeket sehol máshol nem tehetnénk. Bár lelkileg sok dolog terhelhet minket, Jézus útján járni a legjobb terápia. A gyülekezetben arra törekszünk, hogy minél jobban megértsük az Igét, ami helyreállíthatja az életünket.

Nyitott ajtók, nyitott szívek
A gárdonyi gyülekezetben úgy látják, a kulturális, pedagógiai és egészségnevelési programok szorosan összefüggenek a misszióval.
- Tősgyökeres gárdonyiként mondhatom: nem jellemző, hogy az itteniek rendezvényekre járnának. Ezért is örülök, amikor egy-egy gyülekezetben meghirdetett programra először eljönnek húszan, aztán harmincan, végül pedig hetvenen, és még mindig kell széket behozni. Gyakran megjelennek később az istentiszteleteken is ezek az emberek, lassan pedig megnyílik a szívük az Isten útja felé - számol be Tényiné Gölöncsér Éva gondnok. Mivel a most középkorúaknak korábban tiltott volt a templomba járás, nehéz őket a gyülekezet életébe bevonni, ezért a fiatalokra kell építeni - folytatja.
- Alulról kezdtük építeni a közösséget, amit az előző lelkész, György Attila már megalapozott. A presbiterek teljes erejükkel a gyülekezet mögött állnak, mindegyiküknek van saját körzete, az ott élő családokat látogatják, vagy segítenek nekik, ha hozzájuk fordulnak.

Évről évre magas a keresztelések és a konfirmálások száma - a felnőttek körében is. A gondnok szerint az vonzza az embereket, hogy az ismerőseiktől hallanak a közösség életéről. Az elnyert pályázatok kemény munkára kötelezik a gyülekezet vezető testületét, ebben nyolc gyülekezeti munkatárs segíti őket. Hárman a sárospataki teológia presbitereknek és gyülekezeti munkásoknak meghirdetett népfőiskolájára járnak, és már újabb pályázatot is beadtak tereprendezésre, bibliai kalandpark kiépítésére és a parókia befejezésére.
- Megéri a fáradság, ez számunkra az Isten által kiszabott, egyetlen járható út. Mivel megadatott az anyagi támogatás mindehhez, élnünk kell a lehetőséggel.

A jutalom
- A szolgálat jutalma még több szolgálat - Boross Géza bácsi mindig ezt mondta - emlékszik vissza a teológus professzor szavaira Karl Melinda. A gárdonyi református gyülekezet lelkipásztora elmondta,
nem tesznek mást, mint amit eddig is, csakhogy most van anyagi fedezet a programjaikra, és tudnak újítani is, hogy még több embert elérhessenek. Míg a felnőttek konfirmációs előkészítőn vannak, gyermekeiknek balettórát tartanak. Nem akarok lemaradni címmel matematika- és angolkorrepetálást indítottak középiskolásoknak, péntek esténként ifjúsági órát tartanak. Ezután a fiataloknak drog- és alkoholmentes szórakozásra is van lehetősége, ennek része többek között a társastánc és a filmklub. Azokat, akik már konfirmáltak, ezekkel a programokkal a gyülekezet közösségében lehet tartani a lelkész szerint.

Bűn nem csinálni
- A pályázatírók megkérdezték tőlünk, foglalkozunk-e óvodásokkal. Javasolták, hogy pályázzunk a kicsik egészséges életmódra nevelésének támogatásáért. Három nappal a határidő előtt voltunk, de gyorsan elkészíttettük az anyagot. Gárdonyban az óvodai férőhelyek száma alacsonyabb, mint amennyire szüksége lesz a településnek jövőre, ezért felvetődött, hogy a református gyülekezet fenntarthatna egy újonnan létesítendő óvodát. Igent mondtam a polgármesternek, volt bennem egy jó adag bátorság. Aznap este kaptuk meg az e-mailt, hogy tízmillió forintot nyertünk.
Az intézményalapítás előkészületei megkezdődtek, és a lelkipásztor böjtöt hirdetett a gyülekezetben az óvodáért.
- Olyan szépen előkészítette Isten, hogy bűn nem csinálni - teszi hozzá a lelkész.

Ne a csekket küldjék
Még mielőtt belevágtak volna a kiterjedtebb missziói munkába, úgy látták, a gyülekezetnek nagykorúsodnia kell - árulta el a lelkipásztor.
- A presbiterjelöltek meghatározott feladatra vállalkoztak és úgy indultak a választáson, mint akik nemcsak külső szemlélőnek jelentkeznek, hanem munkatársak akarnak lenni. Tavaly nem küldtünk körlevelet sem az egyháztagoknak azzal, hogy fizessék be az egyházfenntartói járulékot, hanem meghirdettük, hogy böjtöljük ki a járulékunkat. Akinek pedig itt van a szíve, ne csak a postáig vigye el a csekket, hanem a lelkészi hivatalba hozza el. Csak az jött el, akinek fontos volt a gyülekezet. Ez tisztulás. Igaz, kétharmadára csökkent a gyülekezet fenntartására fordítható összeg, és ezt ijesztő volt látni. Az Úr viszont megsegített a pályázatokkal, a gyülekezeti ház vendégszobáinak kiadásából szintén lett bevételünk, így éppen kijövünk.

Tanítványokat képeznek
Tíz év alatt megtízszereződött a hittanosok száma, istentiszteletre háromszor-négyszer annyian járnak, mint egy évtizede, ünnepeken százan is összegyűlnek a templomban.
- A gyülekezetünk építésének alapigéje Jézus missziói parancsa (vö. Máté evangéliuma 28. rész, 19-20. vers - a szerk.) és az az igevers, hogy „Szeresd az Urat, a te istenedet (...) és felebarátodat, mint önmagadat." (vö. Lukács evangéliuma, 10. rész, 27. vers - a szerk.) Ha Jézus velünk van, nincs okunk aggodalomra. Ez a két ige a gyülekezeti életünk váza, ezért vannak nagy céljaink. Előtérben van nálunk a tanítványképzés, mert fontos, hogy mindenki találja meg a maga erősségét, és azzal építse a közösséget, de a kétkezi munkát is felvállalja, ha kell. Egyre tudatosabban egymás mellé állnak a gyülekezeti tagok, tanítják, vigasztalják egymást, rákérdeznek, hogy van a másik, ugyanakkor annak érdekében teszik mindezt, hogy az Úrhoz hívják a szomszédaikat, a családtagjaikat és egymást is.

Erős tömb
Különösen a családok megtartása a lelkipásztor és a református közösség szívügye.
- Sok válás van a városban részben az ingázás miatt. Borzalmas vészhelyzet, hogy a fiatal férj alig van otthon, egész más világhoz tartozik a munkahelyén reggeltől estig, a felesége eközben hátra marad a kisgyerekekkel. Az egyik hullafáradt, a másik féltékeny. Látszik az anyukákon, hogy le vannak konyulva. Mindenkit sújt a hitel, agyonaggódják magukat. Szeretnénk oldani ezt a feszültséget, segíteni, mert hisszük, hogy nem kell ebben tönkremenni. Hatalmas felelősségünk, hogy ezt megmutassuk. A másik kellemetlen helyzet, hogy nyaranta sokan jönnek ide pihenni, és egy részük neveletlenül viselkedik. Hiányos öltözetben mennek be a boltba, vagy úgy vannak vele, szabad a másikét elszeretni. Nagy kihívás a helyieknek megtartani a saját helyüket. Szeptemberben, mikor a gyerekek jönnek a hittanra, kiderül, már nem ugyanott laknak, hanem két utcával arrébb, már más az anyukájuk, apukájuk. Ezért is nagyon fontos, hogy erős tömb legyünk, mert annak megtartó ereje van.

Magocska és Palánta
Ahogy a gyülekezeti házban kalauzol, a lelkipásztor elárulja, hisz abban, hogy a létesítendő óvoda bútorai valahol már megvannak egy raktárban - és nem gyári lerakatra gondol. Az Élet házában beszélgetünk a Magocska óvodáról, de ő már egy valamikori református iskoláról álmodik, aminek a Palánta nevet adhatnák.
- Jól hangzik, nem? - kérdezi.
Ennek a reménységnek lehetetlen ellenállni. Legyen igaza!

Jakus Ágnes

Képek: Jakus Ágnes, Vida-Szűcs Lajos/Gárdonyi Református Hírek