A közélet jövője

Bátorítás a közéleti szerepvállalásra, a hívő fiatalok felkészítése politikai, illetve a közösségvezetői hivatásra – így összegezte a Ravasz László – Ordass Lajos Közéleti Kollégium célját a kollégium egyik főszervezője.

Csaholczi László, a Kereszténydemokrata Fórum Egyesület alelnöke elmondta: a kollégiumba több mint százharmincan jelentkeztek, végül a kétfordulós felvételi eljárást követően ötvenkét hallgatót vettek fel. Az átlagéletkor 24-25 év, a diákok között pedig orvos-, politológus- és teológushallgatók is vannak. Az „iskola" kétéves, havonta tartanak alkalmakat; az első képzést Lakitelken tartották október közepén.

Mérföldkövek
- Nem az oklevél megszerzése a fontos, hanem egy jó közösség, csapat építése, amelynek tagjai nemcsak egymásra számíthatnak, hanem a későbbiekben Magyarország is számíthat rájuk mint a közélet szereplőire – mondta Csaholczi László. A képzésre protestáns egyházak és a politikai élet meghatározó egyéniségeit hívjuk meg előadónak, akik saját életükön keresztül mutatják be az isteni gondviselés sugarait, és azt, hogy hogyan fordultak a közélet felé. Hiteles emberek tartanak előadásokat, akik mérföldkőnek számítanak a generációk életében. Az első alkalommal Gulyás Gergely országgyűlési képviselő és Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke osztotta meg gondolatait a hallgatókkal.

Fogyasztó idiótává züllesztve
Szabó István úgy fogalmazott: a kollégium egyik fő feladata, hogy az érdeklődő fiataloknak tisztább képet adjon arról, hogy a politika hivatás, a politikus fontos dolgokat tesz, a politikusra rátesszük a bizalmunkat, a politikában van felelősség, és voltak olyan politikusok a történelemben, akik emberi gyarlóságaik között is tudták ezt az eszményt képviselni, és nem voltak sikertelen közéleti emberek. Ezt azért fontos hangsúlyozni – tette hozzá a püspök -, mert a mai fiatal nemzedék ezen a területen is fogyasztó idiótává van züllesztve, jórészt a médiumok által. 
- Mindenki arról beszél, hogy a politikusok lopnak, csalnak, maguknak kaparnak, nem lehet bennük megbízni. Tényleg? Én ismerek ma is becsületes, tisztességes, a köz érdekéért dolgozó politikusokat. Idiotizálás folyik a nyugati civilizációkban és itthon is. Azt üzenik, hogy ne foglalkozz a közélettel, igyál Coca-Colát! Ne törődj a politikával, mert az rossz dolog, menj inkább vízisízni; fogyassz! Nem kell a családdal, közélettel, munkával, politikával törődni, csak fogyasztani, enni kell. Szinte már démonizálva van minden, ami a közösségeinkre tartozik. Csepegtessünk most egy kis gyógyírt a közéleti kollégiummal, mutassuk meg, hogy ez nem teljesen így van!

 

Eszményképek és bilincsben síró politikusok
A püspök szerint a másik oldalról is beszélnünk kell, hiszen látunk az ügyészek előtt bilincsben síró politikusokat, miközben borzasztó dolgok derülnek ki, és az emberek – akár a politikusok, közéleti szereplők saját hivatásukba vetett - bizalma is meginog. 

- Meg kell mutatni a fiataloknak, hogy tevékenykedik a közéleti emberek mezőnyében író, pap, iskolaigazgató, kisbíró, hírkommentátor, riporter, akikre fel lehet nézni, akik formálják a közéletet. Lehet választani eszményképet, mert vannak olyan személyiségek, akiknek az életútja, értékszemlélete követhető.

 

Olvass, kételkedj és kérdezz!
Szabó István arra biztatta a hallgatókat, hogy kritikusan olvassanak, és ne fogadjanak el mindent készen, amit eléjük tesznek.
- Fontos, hogy próbáljanak tájékozódni, kérdezni, szemlélődni.
A püspök szerint nem szabad hinni – a többi között - a bulvársajtónak, néhány politikai műsornak, és egyes esetekben a politikai pártok szószólóinak sem, hiszen – mint mondta - a politikai küzdelemhez hozzátartozik, hogy a másik felet sötétebbnek állítják be.

- Azért fontos a Ravasz–Ordass Közéleti Kollégium, mert elemi érdek, hogy a felnövekvő nemzedék, amely majd átveszi a közélet irányítását, olyan tájékozottsággal, értékrenddel kezdjen a munkához, ami feltételezi, hogy jobban csinálják majd, mint a mi nemzedékünk – tette hozzá Szabó István. 

Fekete Zsuzsa