A régi és az új dinamikája

Az a gyönyörű benne, hogy egyszerre régi és új – mondta Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere a közelmúltban felavatott Kecskeméti Református Pálmácska Óvoda épületének ünnepélyes átadásán. Az óvodát egy évek óta elhagyatott villából, a Zaboretzky házból alakították át.

Az egyik legmodernebb óvoda
2012 szeptemberében egy sikeres pályázat után kezdődött a tervezés, majd a megvalósítás. A levéltárból előkerültek a ház korábbi tulajdonosa, Zaboretzky Ferenc 1897-es tervei, ennek köszönhetően az építészek megőrizhették épület eredeti szépségét. A tényleges építkezés idén márciusban indult, a gyerekek pedig szeptember elején már birtokba is vehették a 21. századi igényeknek megfelelő, új óvodájukat. Kecskemét egyik legjobban felszerelt, legszebb óvodájába 81 gyerek jár.


 

Dinamika
Az óvodáért tartott hálaadó ünnepségen Balog Zoltán miniszter úgy fogalmazott: amit ránk hagytak az elődeink, azt a régi és új dinamikájában kell megújítani.
– Az újban és régiben benne van a mai magyar életünk dinamikája: a lendítő erő azzal az igénnyel együtt, hogy az értéket, amit ránk hagytak az eleink a magyar történelemben, kultúrában, gazdaságban, újítsuk meg.
A miniszter azt mondta, a nevelés kérdésében sem lenne helyes kijelenteni, hogy amit a szüleinktől, nagyszüleinktől örököltünk, az ósdi, patriarchális vagy elmaradott lenne.
– Ha a régi és az új dinamikáját jól alkalmazzuk, akkor azok erősíteni fogják egymást – tette hozzá.

 
Esélyt adni
Balog Zoltán beszélt arról is, hogy Magyarországon 395.460 három és hat év közötti gyerek él, közülük 340.204 jár óvodába, ez a gyerekek 85 százaléka. A kormány célja azonban az, hogy minden gyerek járjon közösségbe, mielőtt iskolás lesz. A kötelező óvodai nevelés egyik célja, hogy segítsenek azoknak a családoknak, amelyek képtelenek önmagukon segíteni.
– Fontos, hogy a mélyszegénységben élő gyerekek lássanak másfajta életmintát, és kapjanak esélyt arra, hogy ne a szüleik életét folytassák.

 

Jóra tanítani
A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke ünnepi igehirdetésében - a többi közt - arról szólt, hogy amikor a gyerekeinket tanítjuk, nem mindegy, mi az a szó, amit megtanítunk nekik: káromlás vagy dicsőítés.
– Ebben az óvodában a gyerekeket arra tanítják, hogy imádkozzanak, dicsőítsék Istent, tiszteljék embertársaikat. Erre vannak az egyházi óvodák.
Bogárdi Szabó István arra bátorított, hogy egyre több helyen alapítsanak református óvodákat, iskolákat, ahol a gyerekeket a jóra tanítják.


A gyerek Isten ajándéka
A keresztyéni nevelés beépül a pedagógiai programunkba – mondta Simon Andrásné. Az óvoda igazgatója a Parókia portálnak úgy fogalmazott: elsődleges céljuk, hogy hitre neveljék a gyerekeket.


– Óvodánkban szeretetteljes, biztonságérzetet, érzelmi gazdagságot adó nevelés folyik. A piciket is lehet már hitre nevelni az életkori sajátosságaikat figyelembe véve. Háromévesen megtanulják a református köszönést: „áldás, békesség", és a számukra érthető szavakkal, módszerekkel eljuttatjuk hozzájuk az evangélium üzenetét.

A Kecskeméti Pálmácska Református Óvodában vallják, hogy a gyermeket mint Isten ajándékát szeretetteljes gondoskodás, különleges védelem, szeretet és megbecsülés illeti meg. A gyereknek pedig joga van Jézus Krisztus megismerésére. 

Fekete Zsuzsa
Fotó: Komlós József