Amit Isten a szívünkbe írt

Amit leírunk és ahogy leírjuk - e kettő együtt a karakter - írja Szabó István református püspök a Karakter legújabb számának ajánlójában. Húsvétra megjelent a Parókia Sajtószolgálat színes magazinja, amelyet a Dunamelléki Református Egyházkerület minden gyülekezetébe eljuttattunk. A Karaktert keresse gyülekezetében, kérje lelkipásztorától!

Többnyire három vonatkozásban használjuk a „karakter" szót. Leginkább jellemet (olykor jelleget) értünk rajta. Ahogyan élünk, amilyenek vagyunk, az a jellemünk, az vagyunk mi magunk. De az evangélium fényében az is látható, hogy milyenné kell lennünk, szent elhívásunk értelmében az anyaszentegyházban. Hogy jellemünk nem változhatatlan, ez a mi nagy reménységünk; s megmutatni a hit erejében bekövetkező változást, ennél boldogabb bizonyságtételünk nem lehet, ez az egyház küldetésének lényege: Krisztus erejében megtérésre, új életre, életszentségre hívni. Ha van változhatatlan jelleg, az nem az egyes személyeké, hanem az egyház evangéliumi szolgálatáé.

Karakternek nevezik a drámák, mesék elképzelt (vagy félig-meddig valóságos) szereplőit is. Igen, a karakter: szerep. Olykor éppen emiatt félünk a szótól: szerep; s ha halljuk, máris mondjuk: az egyháznak nem kell szerepelnie, az egyház ne lépjen fel, ne is mutatkozzék, főleg, ha e világ előre megírt forgatókönyveiben nem túl szép szerepet osztanának ránk. Vajon azonban amit mi magunk osztanánk magunkra, az-e az igazi megmutatkozásunk? A Zsidókhoz írt levél azt mondja: Krisztus Isten valóságának karaktere (képmása), s ha így olvassuk a szót, máris értjük, a szerepünk nem kitalált, hanem eleve elrendelt. Hogy kik vagyunk az egyházban és mi az egyház, ez a kérdés az üdvbizonyosság fényében dől el.



Karakter a betű is. De nem puszta jel, mert ahogyan írunk (a kézírásunk), az a jellemünk tükre (mint mondják). De most inkább a számítógépes szövegszerkesztőkre gondolok, hiszen olykor eljátszadozunk a betűformák cserélgetésével, és az is a jellemre utal, melyiket választjuk. Amit leírunk és ahogy leírjuk – e kettő együtt a karakter. Amit és ahogyan írunk, a szívünkből írjuk. Mondhatni: a szív teljességéből ír a kéz, lesz a karakter. A feltámadott Krisztus pedig Istennek azt a nagy ígéretet teljesítette, hogy nekünk a szeretet szent életrendjét nem a kövekbe vésett törvény betűiből kell tanulnunk, hanem a szívünkbe írt törvényből. Amit Isten a szívünkbe írt, az volna igazi karakterünk. 

Szabó István 

 

A Karakter magazint online is olvashatja:


A Karakter magazint megvásárolhatja Budapesten a Bibliás Könyvesboltban (IX. kerület, Ráday u. 28.) valamint a Kálvin Kiadóban.
A magazin ára: 400.- Ft.