Bál-trilógia

Azt mondják, a jó igehirdetőt a textus választja.
Az analógia rossz, az élmény azonban hasonló: engem a tökéletes báli ruha már novemberben kiválasztott... 
A báli szezon végén felidézzük néhány idei református bál hangulatát.

Félezer reformátussal együtt táncolni, beszélgetni és finomakat enni, erre vállalkoztam az idei báli szezonban. Három különböző bál, amelyekben a közös pont a gyülekezeti háttér és a jótékony cél.

Előkészületek
Azt mondják, a jó igehirdetőt a textus választja. Az analógia rossz, az élmény azonban hasonló: engem a tökéletes báli ruha már novemberben kiválasztott, amikor egy üzletben farmert keresve rám kacsintott, a nevemmel a címkéjén. Némi kézműves ékszer, színben egyező smink és körömlakk, kényelmes cipő, tartalék harisnyák és már kezdődhet is a bálozás a megfelelő báli jegyek és a tökéletes táncpartner birtokában.

1.0
Győr, Kristály étterem

Az ökumenikus imaheti alkalom miatt fél órás késéssel érkezünk. Ettől eltekintve nagyon is lelkész- és gyülekezetbarát időpontban, péntek este van a bál immár 11. alkalommal, így vasárnap már nem fáradt sem az igehirdető, sem a gyülekezet. Sajnos épp a műsort, a gyülekezet néptánckörének előadását hagytuk ki, pedig az elmondások alapján az est egyik fénypontja volt. Ami viszont nem maradt el: welcome drink, helykeresés az asztalunknál, bemutatkozás az asztaltársaságnak, majd egy fenomenális vacsora. A győri bál hangulatáról árulkodik, hogy amikor egy rendetlenkedő kávéfőző lecsapta az áramkört, és az élőzene hangosítás nélkül maradt, a bácsik nótaszóval lettek úrrá a csöndön. Ez egy jóhangú társaság, bár idén hiányoltuk Lentulai Attila esperes úr szokásos nótaprodukcióját. Az egész bál alatt a helyenként népies, magyar dallamok uralkodtak.
Különlegessége még a győri báloknak a sámliláz. A gyülekezet gondnoka – civilben asztalos – évente felajánl néhány sámlit a tombolára, és minden egyes tombolista ezekre hajt, ezért szurkol – talán mert így a magassarkon egyensúlyozó lányokat is felérni...


2.0
Budabál: I. kerületi önkormányzat aulája a Budai Várban

Térdig érő hóban a Várban és környékén sétálni lehengerlő. Akadt, aki kapott is az alkalmon, és épp azon az estén kérte meg a barátnője kezét úton a bál felé. Az önkormányzat aulája fényekkel és színpaddal nem kevésbé szemet gyönyörködtető. Azt el kell árulni, hogy a budai gyülekezet báljára kevésbé jellemző az asztal melletti ücsörgés – hiszen ételt fogyasztani állófogadásos rendszerben lehet a különteremben –, ám annál hangsúlyosabb az est programja.
Itt egészen biztosan nem unatkozik az sem, aki nem szeret táncolni, mert az est nagy részében a színpadon különleges produkciók váltották egymást.
Énekelt nekünk Lovász Irén, táncolt a kerekesszékes Roll Dance tánccsoport, zenélt a gyülekezet fiataljaiból alakult BáliZenekar, és még sorolhatnám hányféle ámulatba esett, aki eljött. Aki pedig még ezek után is szívesen maradt, annak Rajkai Zoltán színművész keverte a talpalávalót a hűs koktélok mellé.


3.0
Pápa: a gyülekezet új épülete

Különlegessége a pápai gyülekezet báljának, hogy gyülekezeti térben történik. Nem válik hátrányára, sem szégyenére a gyülekezeti ház, mert nagyon aprólékos igényességgel kialakított és díszített térben megadja az este hangulatát.
Évekig éppen ennek a gyülekezeti térnek az építésére gyűjtöttek a bálok alkalmával, ezúttal már tudnak hasonló helyzetben lévő gyülekezeteket támogatni a báli bevétellel.
Steinbach püspök úr köszöntőjében elmondta, hogy Isten maga is jókedvű,
így nem igazi hit az, amely komor és szigorú. Hogy ezt készpénzre váltsuk, a színpadon átvette az irányítást ifj. Csomós József, aki egy fergeteges stand up-al alapozta a hangulatot. A vacsora után a szokásos táncos-tombolás mulatság következett. Azt hittem, a győri sámlik után már kevés meglepetés érhet tombolaügyben, de a pápaiak előtt mégis meg kell emelnem a kalapom, ami a kreativitásukat illeti. Többek között dvd-kölcsönzési lehetőséget, egy hetes horgászást is lehetett nyerni, a fődíj pedig a gyülekezet táborában való részvétel volt két fő számára. Még nekem is sikerült nyernem (azt hiszem, életemben először) egy olyan tombolajeggyel, amit nem is akartam leszakítani, csak szakadt az előtte lévővel együtt. A zenei kínálat erősen a nemzetközi retródiszkót célozta Abbával, Boney M-mel vagy a Daráló című folytatásos rádiójátékban agyonhallgatott Vaya Con Dios-szal. Dicséretére legyen mondva a gyülekezetnek, itt láttam a legidősebbeket a legfiatalosabban táncolni.


Summa
Három olyan estét töltöttem el ismeretlen és ismerős testvérek között, amit semmi pénzért nem hagytam volna ki, és ha tehetem, jövőre meg is ismétlem. Biztatok mindenkit, aki eddig idegenkedett, vagy nem kereste ezeket az alkalmakat, hogy a következő báli szezonra már készüljön, hiszen megéri – nem csak a sámliért vagy a dvd-ért.
Egyetlen kritikám hadd szóljon a zenei választéknak: kevés meglepetés ért, bárki összeszedi fejből azt a harminc-negyven zeneszámot, ami egy bálon valószínűleg elhangzik. Ami pedig már elsőre sem lelkesít, harmadik alkalommal igen fárasztó. Jövőre azt várom, hogy valaki meglep valami igazán választékossal.

Most viszont ideje megsarkaltatni a cipőmet; most már tényleg jöhet a böjt.

Pete Violetta 

Képek: Gacsádi Albert, Bella Péter, Gotthárd Péter, Simon Balázs