Bővülő szerepvállalás Kecskeméten

Van, amit nem lehet elég korán kezdeni - sokak szerint a nyelvtanulás is pont ilyen. Negyedik osztálytól kötelező egy idegen nyelvet oktatni, de van olyan református iskola, ahol már első osztályban is emelt óraszámban tanulják az angolt.

Megérteni és megszólalni
- A nyelvoktatás halála, ha azonnal a nyelvtani szerkezeteket kezdjük tanítani, ez legtöbbször lebénítja a gyerekeket - állítja Hörcsök Imre, a Kecskeméti Református Általános Iskola igazgatója.
Kecskeméten kuriózumnak számít az iskolában három éve bevezetett két tanítási nyelvű oktatás. Az évfolyamonként induló négy osztályból kettőben tanulhatnak a gyerekek emelt óraszámban németül vagy angolul, speciális, beszédközpontú pedagógiai módszer segítségével.
- A tanító a nyelvórákon az első perctől kezdve idegen nyelven beszél a tanulókkal, a gyerekek nagyon gyorsan képesek a szituációkból megérteni a mondatok értelmét és így tanulják meg a szavakat. A nyelvtani ismeretek csak később épülnek az elsajátított kommunikációs készségre - ismertette az igazgató a Finnországból átvett módszer lényegét. A kisiskolások második osztálytól kezdve a testnevelést, rajzot és éneket az adott idegen nyelven tanulják, a tanítási órák után a napköziben is nyelvszakos tanító gyakorol velük, így biztosítják, hogy a tanulók egész nap gyakorolhassák a választott nyelvet.
- Az a célunk, hogy a tanulók a nyolcadik osztály végén középfokú vizsgát tehessenek angolból vagy németből, így a gimnáziumi éveik alatt több idejük jut arra, hogy más tantárgyakban elmélyüljenek és ne kelljen még a nyelvvizsga megszerzésével is bajlódniuk - mondja Hörcsök Imre.

Számít a biblia
Évek óta a református intézmény vezeti a város általános iskolai jelentkezéseinek listáját. Kecskeméten évente nyolc-kilencszáz elsőst iskoláznak be, közülük kétszázan jelentkeznek a református kollégium általános iskolájába.
Bár a két tanítási nyelvű osztályok az iskola legkeresettebb tagozatai, az intézmény saját felméréséből az derült ki, hogy a szülők elsősorban az itt folyó nevelő-oktató munka miatt íratják be szívesen gyermekeiket.
- A tanévnyitón minden elsős diákunk kap egy bibliát a következő zsoltáridézettel: "Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod." Maguk a gyerekek ugyan még nem tudnak olvasni, de így ajánljuk a bibliát a szülők figyelmébe is, hogy forgassák, ismerkedjenek vele, hiszen vannak, akik nem egyházi közegből érkeztek. Az iskola működése óta viszont több szülő gyermekével együtt csatlakozott az egyházközséghez - árulta el portálunknak Hörcsök Imre.



Megalapozni
Kecskeméten nemcsak az általános iskolások nevelésében vállal jelentős szerepet a református egyház, népszerű az egyházközség gimnáziuma és óvodája is. Az egyházközség a közelmúltban megrendezett sajtótájékoztatóján számolt be a több mint 1200 tanulót nevelő közoktatási intézményei működéséről.
A jelenleg egy csoporttal működő Pálmácska Óvoda 2013 őszétől két új csoporttal bővül, miután az egyházközség május 10-én átvette a volt honvédségi óvoda épületét.
- Egy kicsit magunknak is dolgozunk, amikor részt veszünk a város feladatellátásában, hisz amíg az általános iskolába jelenleg 661 diák tanul, az óvodában csak huszonkilenc. Szeretnénk, ha a gyerekek nem az iskolában találkoznának először a református nevelési elvekkel, hanem már az óvodában játékos módon megismerkednének a bibliai történetekkel - mondta Hörcsök Imre, az egyázközség újonnan megválasztott főgondnoka.

Kodállyal együtt
Idén ünnepli a Kecskeméti Református Egyházközség az "Újkollégium" megépülésének századik évfordulóját. A szecessziós épületet, amelyben az általános iskolás és a középiskolás tanulók oktatása folyik, Mende Valér és a gimnázium művésztanára, Domby Lajos tervezte. A jubileumi évben a kollégium centenáriumi bizottsága kiállításokat rendez a százéves épület bemutatására.

Emellett külön hangversenysorozattal emlékeznek meg a kollégium kiváló akusztikájú koncertterméről, ahol korábban olyan kiválóságok koncerteztek, mint Kodály Zoltán és Bartók Béla. Kamarazenei esteken a Kecskemétről induló jeles fiatal zenészek és barátaik koncerzetnek, novemberben pedig az elmúlt száz év jeles kecskeméti ősbemutatóiról emlékeznek meg. Erre az alkalomra Gárdonyi Zsolt orgonaművész saját, külön erre az eseményre komponált darabját mutatja be. A rendezvénysorozat decemberben, Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából ünnepi koncerttel zárul, ahol az egész város felnőtt kórusát felvonultató koncerten emlékeznek a város nagy szülöttjéről és a száz éves Kecskeméti Református Újkollégiumról.

 

Dobó Márta
Képek: http://crescit.hu/galery/Refalbum/index.html#