Cikcakkban

Cikcakkban olvasnának a gyerekek? Szakértők szerint a válasz egyértelmű igen, hiszen a digitális nemzedék gondolkodása, így olvasása sem lineáris, hanem ugrásszerű. A gyerekek megváltozott olvasási szokásaihoz és információigényéhez igazodik a szeptemberben megjelent keresztyén szellemiségű Family Cikcakk magazin, amelyet az alsó tagozatos korosztálynak ajánlanak az alkotók.

Többet olvasnak, mint gondolnánk
Furcsa korban élünk: ritka az a család, ahol esténként leülnek a szülők a gyerekek ágya mellé és valódi könyvből mesélnek. Számos gyerek csupán az iskolában találkozik először nyomtatott szöveggel. Arról is sokat panaszkodnak napjainkban, hogy nem olvasnak a gyerekek. Gombos Péter gyermekirodalom-kutató azonban cáfolja az általános vélekedést: szerinte a „digitális benszülött" korosztály többet olvas, mint bármely előző nemzedék, csak nem úgy, ahogyan a harminc felettiek. A Magyar Olvasástársaság elnöke a Cikcakk magazin sajtóbemutatóján arról is beszélt, hogy kutatások szerint a digitális nemzedék a korábbiaktól eltérően már nem tud élményszerűen olvasni.
– A gyerekek leginkább információt keresnek, nem vesznek kézbe könyvet azért, mert az esetleg kikapcsol vagy szórakoztat, szépirodalmat pedig alig olvasnak. A szülők és pedagógusok feladata segíteni a gyerekeknek visszatalálni azokhoz a betűkhöz, amelyek értékeket hordoznak. Ilyen értékhordozó tartalom lehet a Harmat Kiadó új gyermekmagazinja.

A hit maga nyelv
Hitet átadni közvetlenül nem lehet, csak a szemléletet – fogalmazta meg a véleményét Béres Tamás, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docense.
– Azért kell keresztyén magazint adni a kisgyereknek, mert a hit maga nyelv, és ha ezen szólnak hozzájuk, akkor megtanulják ezt a nyelvet. Maga a keresztyénség mint hit mitikus nyelv, amely előkészíti számukra a további ismeretek befogadását, ha ezt a feladatot ellátja a Cikcakk, akkor valóban hiánypótló lap lehet.

Ugrásszerű
A digitális nemzedék gondolkodása már nem lineáris, hanem ugrásszerű, és a befogadó olvasás nagyon ritka – erősítette meg Miklya Luzsányi Mónika főszerkesztő.
– A gyerekek rengeteg információt igényelnek, a mi feladatunk pedig ezt az információéhséget tudományos megalapozottsággal, ugyanakkor a gyermekek számára érdekes, figyelemfelkeltő módon kielégíteni.

Nagy lehetőség
Az író, publicista arról is beszélt a Parókia portálnak, hogy a keresztyén családban felnövekvő gyermekek egyáltalán nem mások, mint a többiek: ugyanazok a témák foglalkoztatják őket, azonban mögöttük a családjukból hozott biblikus értékrend áll.
– Egy évtizede folyamatos imakérésem, hogy legyen végre olyan gyerekmagazin, amely képes megszólítani a mai kor gyerekeit biblikus értékekkel. A Cikcakk magazinnal nagy lehetőség van a kezünkben, hiszen ha ma nem szólítjuk meg a gyerekeket, akkor holnap üresek lesznek a templomaink. A Cikkcakk jó esély, hogy saját nyelvükön szóljunk hozzájuk. Kommunikációnk nem fölülről lefelé irányul, és a lap nyelvezete sem iskolai, vagy kánaáni.

A kéthavonta megjelenő magazin számos izgalmas témát feszeget majd. A közeljövőben olvashatnak az önismeretről, a barátságról, az énképről, valamint arról is, hogyan küzdhetjük le gyengeségeinket – ismertette a következő lapszámok terveit a főszerkesztő.

 Hallgassa meg, hogy mit mondott még a Cikcakkról Miklya Luzsányi Mónika 

 

Hiánypótló
A magazinnal az erkölcstanoktatás témáihoz is igazodva szeretnénk kreatív módon, valódi élményt nyújtva segíteni az értékek átadását, ráadásul olyan időszakban, amikor az olvasásra szoktatásért naponta meg kell küzdeni– mondta Herjeczki Kornél. A Harmat Kiadó igazgatója hozzátette: az etika tanmenet témáit is követő Cikcakk fontos segítséget nyújthat az erkölcstan-oktatásban részt vevő pedagógusoknak is.
– Abban is kihívást éreztünk, hogy olyan lapot adjunk a gyerekek kezébe, ami nem kötelező számukra, figyelembe veszi a terhelhetőségüket, sok játékos feladatot és olvasási élményt ad. Ha jó visszhangra talál a lap, ha valóban hiányt pótol, akkor van jövője a Cikcakknak.

Hallgassa meg a Herjeczki Kornéllal készült interjúnkat!

Iskolakezdésre a Cikcakk magazin több tízezer ingyenes példánya juthatott el elsősorban a hitoktatókon keresztül az egyházi iskolákban tanuló vagy hitoktatásban résztvevő alsó tagozatos gyermekek számára. A kéthavonta megjelenő lap terjesztésébe hamarosan a Magyar Posta Zrt. postaboltjai is bekapcsolódnak.

szerkesztő-riporter: Fekete Zsuzsa
Fotó:Bagdán Zsuzsanna