Crescendo!

A művészet akkor ér a csúcspontra, ha megjelenik benne a hit – ez a vezérelve a világszínvonalú Crescendo Nyári Akadémiának, amelyre még június 15-ig lehet jelentkezni.

Színvonalas szakmai munka és keresztyén értékrend – a Crescendo Nyári Akadémia védjegyei ezek. A kilencedik alkalommal meghirdetett kéthetes művészeti képzésre idén öt kontinens 34 országából több mint kétszáz diákot és mintegy félszáz tanárt várnak a sárospataki Rákóczi-várba 2012. július 30. és augusztus 13. között.
A diákok énekes, operaénekes, vonós, billentyűs, fa- és rézfúvós szólóhangszeres, kamarazenei, zenekari, karvezetői és színészeti mesterkurzusok közül választhatnak. Világhírű művész tanárok oktatják majd őket, köztük Stephen Clapp, a világhírű New York-i Juilliard iskola hegedűtanára, aki többek között Itzhak Perlmannal és Yo-Yo Mával is játszott már együtt. Körmendi Klára zongoraművész, Meláth Andrea operaénekes és Fassang László orgonaművész is tartanak mesterkurzusokat, Paolo Parini olasz karmester vezetésével pedig a növendékek színpadra állítják Purcell Dido és Aeneas című operáját. Az akadémia második hetén, a Crescendo Fesztiválon a diákok nyilvános hangversenyen, opera- és dalesteken léphetnek fel, a záró gálahangverseny legkiválóbb előadója pedig európai hangversenymeghívást kap.

Nem jó az úgy!
– Az akadémia különlegessége a családias légkör, hiszen a neves művész tanárok bármikor elérhetőek lesznek a szabadidős programok alatt is. A közösség együtt lélegzik két héten át – árulta el Hamar Domonkos operatív igazgató érdeklődésünkre. A Crescendo mozgalom és az Ének a Nemzetekért Alapítvány célja, hogy a nyári akadémián magas színvonalon, keresztyén értékrend szerint képezzék a tehetséges előadóművészeket.
– Elég elterjedt keresztyén körökben az a felfogás, hogy „jó az úgy is", így sajnos a zenében is. Van azonban legalább egy réteg, amelyet ezzel el lehet riasztani a gyülekezetekből, méghozzá a hivatásos zenészeket. Gyakran nem elég kidolgozott a keresztyén zene, és nem azok játsszák, akik ismerik is a hangszereiket. Mi viszont szeretnénk megmutatni, hogy ami keresztyén, az lehet minőségi. Isten kreativitása minőséggel párosul, teremtett világa nem összecsapott, ezért hisszük, hogy nagy hangsúlyt kell helyeznünk a minőségre nekünk is – fogalmazott Hamar Domonkos.

Mesterek és tanítványok
A nyári akadémián minden reggel rövid áhítatot tartanak, ahol az elmúlt háromszáz év keresztyén zenedarabjai klasszikus hangszerelésben csendülnek fel, amellett esténként kiscsoportos beszélgetésekre invitálják a zenészeket, ahol a művészetről társaloghatnak a biblia tükrében egy svájci református lelkipásztor vezetésével.
– Nem pusztán a szakmai kiválóságot tartjuk szem előtt, hanem azt is, hogy hit és művészet keresztmetszete legyen a nyári akadémia – mondta el az operatív igazgató.
– A művészet akkor ér a csúcspontra, ha megjelenik benne a hit, éppen ezért nagyon fontos számunkra, hogy igazi mester és tanítvány viszony alakuljon ki az előadóművészek között. Jézus azt mondta: „tanúim lesztek", és ez nem azt jelenti, hogy állandóan róla beszélünk, hanem azt, hogy a lényünkkel tanúskodunk róla. Egy operaénekes a színpadon a lényével evangelizálhat, és Magyarországon van mit bepótolni ezen a téren is.
A nyári akadémia nemzetközileg elismert tanárai is Krisztusról tanúskodnak keresztyén és nem keresztyén diákjaiknak Hamar Domonkos szerint.
– Az előadóművészek körében mindennapos a féltékenység, itt viszont találkozhatnak olyan tanárokkal, akik Jézus szellemiségében élnek, akik különbnek tekintik egymást saját maguknál.

Mecénásokat keresnek
A Crescendo Nyári Akadémiára nemcsak keresztyén zenészeket várnak, a jelentkezés feltétele elsősorban a szakmai jártasság. A művészek fényképes szakmai önéletrajzukban mestereikről, eddig elért eredményeikről és fellépéseikről is számot kell hogy adjanak. A jelentkezőket a nyári akadémia összköltségeinek csupán a fele terheli, a rászorulók kérhetnek további támogatást is. A szervezők várják azoknak a támogatóknak a jelentkezését, akik az általuk kiválasztott diák részvételi költségeit fedeznék. 

Az operatív igazgató elmondta, azt is szorgalmazzák, hogy újra kialakuljon egy mecénásréteg Magyarországon azokból az emberekből, akik szeretnének magasabb rendű célok részeseivé válni.
– Megtisztelve érezzük magunkat amiatt, hogy a világ legkiválóbb tanárai jönnek el hozzánk tanítani. A magyar diákoknak több ezer dollárjába kerülne egy amerikai mesterkurzus, ahol megismerkedhetnének ezekkel a tanárokkal és eltanulhatnák tőlük a szakmai fortélyokat. Lehetséges, hogy az a diák, aki részt vesz a Crescendo Nyári Akadémián, később olyan szólóhegedűs lesz egy nagyzenekarban, aki fellépéseivel hirdeti, hogy a művészetnek csak akkor van értelme, ha valaki másról is szól, méghozzá Jézus Krisztusról.

Jakus Ágnes

A Crescendo Nyári Akadémiára június 15-ig lehet jelentkezni.
További információk: www.crescendohungary.org