Életszűrő

A határszélek felé haladva egyre feltűnőbb a szegénység, a nyomor. Az emberek többsége arról panaszkodik, hogy nincs munka, pedig bármit elvállalnának. A kiszolgáltatottság, a gyötrő létbizonytalanság sokakat megbetegít.

Már leírták
Egy ötvenes évei elején járó ózdi asszony arról beszél, hogy még nem írta le magát, de mások már rég lemondtak róla. Hiába keres munkát, sehová sem kell. Félve várja a telet, mert ha kemény hideg lesz, nem tart ki a tüzelő. Fésűs Gyuláné az elmúlt fél évben 16 kg-t fogyott, de nemcsak testi, hanem lelki fájdalmairól is panaszkodik az orvosnak a református egyház missziói központjának (RMK) szűrővizsgálatán.

Az „Út az életért" elnevezésű programban idén tizennégy hátrányos helyzetű településre vitt orvosi segítséget, szűrővizsgálatokat a Református Missziói Központ – mondja a szervezet lelkész-igazgatója. Magyarné Balogh Erzsébet hozzáteszi: a kéthetes „út" nemcsak egészségügyi szűrés, hanem a vizsgálatok mellett kapcsolatépítő program is. Az általános belgyógyászati vizsgálatokon – a többi közt – vérnyomást, vércukorszintet mérnek.

Ózdon jó
Nagyon szeretünk Ózdon élni – mondja mosolyogva a vérnyomásmérésre várakozó nyugdíjas. Begezi Tiborné azért jelentkezett a vizsgálatra, mert mindig is érdekelte az egészségi állapota.
– Hetente több alkalommal tornázom, táncolok. Boldog nyugdíjas vagyok, tudom ezen a környéken furcsa ezt kijelenteni, de mi nagyon szeretünk itt élni. A gyerekeink azonban már elmentek a városból.

A holnap bizonytalansága
Ózdról és a térségéről beszélgetve a nyomor és a szegénység jut eszébe sokaknak, de a helyi református lelkipásztor szerint ezek a fogalmak nem mindig állják meg a helyüket. Bundzik Attila úgy fogalmaz, hogy gazdagságot, fényűzést, szép és új épületeket nem találni az Ózd-sajóvárkonyi egyházközség környezetében, azonban olyan lelkületet igen, ami megelégedéssel tölti el őket.
– Nem az anyagi gazdaság adja az örömöt, ezt tudjuk. Ebben a térségben azonban az anyagi bizonytalanság, a holnap bizonytalansága, a biztonság hiánya gyakran panaszként vetődik fel.
A szűrővizsgálatról szólva azt mondja a lelkész, hogy akik most eljöttek, mindannyian előrelépést tehetnek a gyógyulásuk érdekében.

A szakképzett orvosok és asszisztensek a református Bethesda kórház munkatársai, akik önkéntesen, térítés nélkül, szabadidejükben foglalkoznak a hozzájuk fordulókkal.

Hajtógáz
Mintha lenne valami hajtógáz az emberben, ami lökné előre, hogy menjen és vállaljon önkéntes szolgálatot – mondja Hamar Judit orvos a két vizsgálat közötti szusszanásnyi szünetben.
– Mi kaptunk Istentől tudást, empátiát, ezt kell ilyen módon is kamatoztatunk. A vizsgálatoknál az a tapasztalat, hogy gyakori a magas vérnyomás, az érrendszeri betegségek, a kóros vércukorszint és az elhízás. Fontosnak tartom azonban, hogy az élettani paraméterek mellett az egész embert, a lelki folyamatokat is lássuk. A kliensek akár öt perc alatt is megnyílnak, és hihetetlen emberi sorsok tárulnak fel előttünk. A vizsgálatok mellett rövidke lelkigondozás is folyik ilyenkor – teszi hozzá az orvos.

Sokadrangú élet?
Nagy az érdeklődés a szűrőprogram iránt, főként a romák között – mondja a kéthetes program tapasztalatait összegezve Vida Szabolcs. Az RMK lelkész-munkatársa az egyik Hajdú-Bihar megyei állomáshelyen arról beszél, hogy a „végeken" magukra hagyatva élnek az emberek. Hiába fizetik a társadalombiztosítási járulékot, mégis a töredékét kapják annak az ellátásnak, mint amihez a városiak hozzájuthatnak.
– Nagyon rossz a kistelepülések egészségkultúrája, az emberek elhanyagolják magukat, és sokadrangú kérdés, hogy egészségesen éljenek. Itt a legalapvetőbb dolgokra gondolok, például arra, hogy mit esznek. Az „Út az életért" program csupán figyelemfelkeltés, hogy az élet nem játék. A szűrővizsgálatunk sokak számára jó lehetőség, hiszen mióta kivették az alapellátásból a vérnyomásmérést, a vércukorvizsgálatot, fizetni kell érte, és ezt nem mindenki teheti meg. Vannak olyan vizsgálatok is, amelyekre hónapokat kell várni, mi most helybe hoztuk ezeket. Adománnyal is készültünk, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez nem csomagosztás, hanem szűrés, amihez adunk néhány apróságot; tusfürdőt, fogkrémet, mosószert, szappant, sampont. Sok embernek mégis az a motivációja, hogy itt kaphatnak valamit. Így került hozzánk az a nyolcéves kislány is, aki csupán a csomagért jött volna, a vizsgálaton aztán megállapították, hogy súlyos szívbetegsége van, talán csak későn derült volna ki, ha nem jön el hozzánk.

Az „Út az életért" sorozat 2008-ban kezdődött, és azóta minden év őszén csaknem húsz településre vittek segítséget a reformátusok. Az orvosok egy-egy helyszínen nagyjából száz embert vizsgáltak meg naponta. A program idén összesen tizennégy településre jutott el és több millió forint értékben osztottak szét apróbb segélycsomagokat.

Fekete Zsuzsa