Előbb szeretett

A hitben nevelés nem kamaszkorban, hanem csecsemőkorban kezdődik - állítja Fodorné Ablonczy Margit. A dunamelléki ifjúsági lelkész tollából nemrégiben keresztelési ajándéknak is alkalmas könyvet jelentetett meg a Kálvin Kiadó.

Bár még mindig sok család kéri gyermeke megkeresztelését anélkül, hogy komolyan gondolná a hitbeli elköteleződést, a keresztelési fogadalomra felkészítő időszak megnyithatja számukra egy különleges ház ajtaját, az egyházét - mondta Fodorné Ablonczy Margit Isten előbb szeretett minket című könyve bemutatóján a Bibliás Könyvesboltban.

A figyelemfelkeltő címet viselő album tanító, eligazító jellegű gyűjtemény az egész családnak, amely a keresztelési liturgia jelentését magyarázza és mélyíti el az olvasóban. A családi könyvben szó esik többek között a keresztelési fogadalomtételről, arról, hogy az hogyan kíséri egy egész életen át a felcseperedő gyermeket, a keresztszülők szerepvállalásáról és arról is, mit jelent felnövekedni a hitben.

Lehetőség a szeretetre
Sokan vitatták már, hogy a történelmi keresztyén egyházakban miért keresztelnek gyermekeket is - vetette fel Fodorné Ablonczy Margit.

- Idővel egyre inkább megerősödtem abban, hogy a kereszteléssel megnyíló ajtó nem zárható be. A könyvem címe éppen azt fejezi ki, hogy nem az egyház, még csak nem is a család előzött meg minket, hanem Isten. A keresztség Isten kitárt karja, kinyilvánított szeretete, az, hogy Ő akarja, hogy hozzá tartozzunk. Ha olyan lelkész fogadja a keresztelő családokat, aki kinyitja a szíve és a hite ajtaját, akkor beljebb léphet a család is, akármiért is jött kereszteltetni. Sokszor mondom: az ifjúsági munka nem a tizenévesekkel kezdődik, hanem sokszor éppen a keresztelési beszélgetéssel és szertartással, amelyben megszülethet a bizalom a szülők részéről, amelynek köszönhetően később is elhozzák a gyermeket a gyülekezetbe. Ezzel a lehetőséggel a lelkésznek kell élni, ezért fontos, hogy ne csak fölvegye az adatokat és meghívja a családot valamelyik vasárnapra, hanem tényleg meg akarja őket ismerni és meg akarja mutatni nekik Isten szeretetét.

Mindenkihez szól
- Sem a gyermekkeresztség, sem a felnőtt keresztség kifejezés nem szerepel a Bibliában. Az egyház történetében ebből a felvetésből indultak ki azok a fölösleges teológiai csatározások, amelyek kevésbé vittek bennünket előrébb - erősítette meg Püski Lajos református lelkész. A Missziói Bizottság elnöke elismeréssel szólt a családi könyv címéről, ahogy arról is, hogy a gazdagon illusztrált kiadvány azoknak is sokat elárul a keresztelési liturgia jelentőségéről, akik nem járatosak a keresztyén szimbolika értelmezésében.

A kötetet tervező, illusztráló Michna Ágnes azt mondta, szöveghű ábrázolásra törekedett, de saját tapasztalatait is beleszőtte rajzaiba.
- A gyerekeknek gyakran úgy beszélünk a lelki növekedésről, mint egy magocskáról, amelyből Isten gondoskodása révén gyönyörű növény fejlődik - jegyezte meg egyik ábrázoló-szimbolizáló rajzáról.

- A könyv egyik legnagyobb kihívása talán az volt, hogyan lehet úgy elmondani az evangéliumot, hogy az egy teljesen hétköznapi ember számára is érthető legyen - fűzte hozzá Fodorné Ablonczy Margit.
- Azt, amit a Szentlélek Isten végez egy ember szívében, nagyon nehéz képpel vagy szöveggel visszaadni, előhívni is. Hány olyan beszélgetése volt Jézusnak is, amiben nem mondott el mindent rögtön, de mindig tett egy-egy olyan lépést, aminek köszönhetően kiteljesedhetett a hitre jutása valakinek! Ezért nagyon jó már az is, ha valaki csak úgy kinyitja ezt a könyvet, és elgondolkodik mindezen.

Mindenki felelőssége
Érdekességeket is megtudhatunk az Isten előbb szeretett minket című könyvből, többek között azt is, hogy valamikor a keresztszülők tanúk voltak, akik hitelesítették a keresztelési fogadalmat. Keresztszülőnek lenni ma is felelősség - értettek egyet a résztvevők. Egy keresztszülő azonban csak addig vezetheti a hitben keresztgyermekét, ameddig maga is eljutott - hangsúlyozta a könyv szerzője. Fodorné Ablonczy Margit két esetről mesélt:
- A mi családunkban történt, hogy valaki saját családjába fogadta keresztgyermekét. Egy keresztszülőnek ezt az eshetőséget is végig kell gondolnia, amikor fogadalmat tesz. A másik tapasztalatra egy faluban tettem szert, ahol egy-egy gyermeknek nyolc-tíz keresztszülője is volt. Először furcsállottam, de amikor rákérdeztem, azt mondták, az egész közösség felelős a gyermekért. Ez nem azt jelentette, hogy ennyien vittek neki ajándékot minden adandó alkalommal, hanem ennyien figyeltek a hitbeli fejlődésére. Jó lenne, ha a gyülekezet tényleg komolyan venné saját fogadalmát is! De már az is óriási segítség, ha a keresztszülő ugyanazt vallja, mint a szülő.

A keresztelési fogadalom nem záróakkord, hiszen el kell jutni a hit megerősítéséig, a konfirmációig - erősítette meg a szerző. Erre alkalmas a családi könyv első és utolsó oldala, amelyek szabad helyet hagynak a keresztelési és konfirmációs fényképeknek is.

Jakus Ágnes

Képek: Kalocsai Richárd

Fodorné Ablonczy Margit Isten előbb szeretett engem című könyve megvásárolható a Bibliás Könyvesboltban is (1092, Ráday utca 28).