Hálaadás

Hálaadó istentiszteletet tartottak a Debreceni Református Kollégium fennállásának 475. és a Dóczy Gimnázium 175. évfordulójáért szombaton. A közös pont, a vezérfonal minden itt végzett és ide jövő diáknak az, amit a kollégium falai üzennek, amit a tanárok továbbítanak: Álljatok elő Isten igéjével, Hirdessétek az evangéliumot! Ez az az életritmus, ami idehozza, itt tartja, majd kibocsátja a diákok sokaságát úja és újra - mondta igehirdetésében Bölcskei Gusztáv a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Az ünnepi alkalmon Fekete Károly, a Kollégium Igazgatótanácsának elnöke mondott köszöntő beszédet, amelyben kifejtette, hogy a kollégiumokhoz kötődő iskolarendszer kiépülése abból az alapvető felismerésből fakad, hogy a Bibliát ismerő lelkipásztor és a Bibliát olvasó gyülekezet együtt őrködhet a babonák, a tévtanítások, a szellemi manipulációk ellen. Isten igéje nem lehet csupán kevesek privilégiuma. Ezért alakult meg 475 évvel ezelőtt a Debreceni Református Kollégium, amelynek célja a Heidelbergi Káté szerint az örökkévaló ünnep szolgálata, hogy az már ebben a földi életben elkezdődjék. Az ünnepségen emlékbeszédet mondott Győri János, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának tanára, aki a sorsfordító momentumokat emelte ki a kollégium történelméből, és hangsúlyozta, hogy a Kollégiumot a keresztyén szemlélet tartotta fönn az évszázadok során és Isten kegyelméből maradhatott meg a mai napig.

Az istentiszteleten átadták a kollégiumi díjakat és jubileumi emlékérmeket is. Ennek értelmében Szenczi Molnár Albert díjat vehetett át Varga Pál irodalomtörténész, Bethlen Gábor díjat Molnár Pál az egyházkerület jogtanácsosa, Kerekes Ferenc díjat pedig Végh László fizikus. Jubileumi emlékérmet kapott az Erdélyi Múzeum Egyesület, Ötvös László és Szabó Dániel nyugalmazott lelkipásztorok, valamint Virágh Pál a Tiszántúli Református Egyházkerület volt főgondnoka. A református oktatási intézményben tanuló diákoknak, vagy tanító tanároknak a magyar nyelv és irodalom vagy a történelem területén tanulásban, tanításban, ezzel kapcsolatos előadói, művészi, tudományos tevékenységükben kimagasló eredményt elérőknek járó Gyarmati díjat idén Badó Margit, a Nagydobronyi Református Líceum tanára és Győri János, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának tanára vehette át.


Az istentisztelet végén a Tiszántúli Református Egyházkerület gyülekezetei, a határon túli és külföldi testvérintézmények, a Generális Konvent részegyházai, a hazai református kollégiumok, az egykori partikulák, a Debreceni Egyetem és a Tiszántúli Református Egyházkerület egész közössége nevében hangzottak el köszöntések, majd az ünnepi alkalom végén a résztvevők megkoszorúzták a Kollégiumi Diákok I. Világtalálkozójának emléktábláját.
A jubileumi napon az istentisztelet előtt, még 9 órakor kiállítás nyílt a Kollégium Általános Iskolájában dolgozó alkotó tanárok munkáiból az iskola földszinti folyósólyán, valamint a Kollégium oktatási intézményeinek diákjai Mondando et Dalolando címmel, zenés-irodalmi műsorait adtak az Emlékkertben. Ezt követően felavatták a Dóczy Gimnáziumban Szabó Magda mellszobrát, amelyet Varga Imre szobrászművész készített, aki személyesen is ismerte az írónőt. A szobrot Korsós Bálint, a Dóczy Gimnázium igazgatója és Csete Örs, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgatója leplezte le. Köszöntőt mondott Bölcskei Gusztáv püspök, aki kiemelte beszédében, hogy a jubileumi nap egyik kiemelkedő eseménye, hogy olyan embernek állíthatnak emléket, akinek fontos volt a debreceni reformátusság. 

ATiszántúli Református Egyházkerület sajtóközleménye