Halálos részegség

Fagyállóval mérgezett, lopott bort ivott öt férfi a közelmúltban, egyikük meghalt. Megosztotta a közvéleményt az eset, amelyből kiindulva a református iszákosmentő misszió vezetőjével beszélgettünk. Némethné Balogh Katalin szerint becsapjunk önmagunkat is, amikor azt hisszük, velünk nem történhet baj.

Tragédiához vezet
Vácszentlászlón a pincéjében tárolt borba fagyállót töltött egy fiatal borosgazda, mert megelégelte, hogy a tolvajok rendszeresen lopkodnak a kertjéből és dézsmálják a borát is. Október végén öten kerültek kórházba mérgezéssel, közülük egy férfi november elsején meghalt. Az áldozat édesapja azt nyilatkozta a sajtóban, azért nem vitték korábban kórházba harmincéves fiát, mert tüneteire azt hitték, hogy egyszerűen csak részeg, és majd kijózanodik. A következő interjúban nem a tolvaj vagy a gazda felelősségét kívánjuk firtatni és ebben állást foglalni, csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmet az ügy kapcsán, hogy akár a bűnözés, akár az italozás tragédiához vezethet, még a „legsimábbnak" tűnő esetek is.

Önámítás
Becsapjuk önmagunkat, ha elhitetjük magunkkal, hogy velünk nem történhet baj – kezdi a beszélgetést Némethné Balogh Katalin.
– Jó lenne, ha valamiféle egészséges veszélyérzet kialakulna mindenkiben. Amikor valaki bort lop, az nem arról szól, hogy iszik a jó hangulat vagy a társaság kedvéért. Ez már a „muszáj inni" esete, vagyis az illető átlépett egy határt, ahonnan valószínűleg nem tud egyedül visszafordulni. Ha az ital ennyire fontos szerepet tölt be valakinek az életében, az sokkal nagyobb veszélyt jelenthet már önmagában is, mint azt gondolnánk. Lopott bort iszogatni a haverokkal lehet, hogy jó bulinak tűnik, de közben nem is tudnak róla, hogy tragédia felé haladnak.

A család is felelős
A történet minden résztvevője felelős a tragédiáért, de a család felelőssége a legnagyobb – véli református iszákosmentő misszió évtizedes tapasztalattal rendelkező vezetője.
– A hírekben is láthattuk, hogy az elhunyt férfinak volt családja, voltak barátai. Mivel magam is családos ember vagyok, próbálom szülői szemmel nézni a fiatalokat. Ha egy fiatal rendszeresen bulizik és iszik, abban nem az a veszély, hogy holnap meghalhat, hanem az, hogy a gyerekem olyan útra lépett, ami egyszer tragédiához vezethet, és idejében kell észbe kapni. Könnyebb a lejtő tetején megállni, mint amikor már száguld lefelé.

A tiltás ellenállást szül
Balogh Katalin szerint a szülőknek mélyen magukba nézve kell felmérniük, hogy milyen kapcsolatban vannak a gyerekükkel. Amikor a gyerek iszik, tévút azzal kezdeni a jó útra terelést, hogy a szülő felteszi a kérdést: miért iszol?
– Saját „törvényeink" szerint sosem kérdezünk ilyet, sőt azt sem hajtogatjuk, hogy nem szabad inni, mert ezeket az üzeneteket nem érti, aki iszik, a tiltás pedig csak ellenállást szül. Ha az italozó felfogná a tiltás lényegét, akkor nem jutna oda, ahol éppen tart – magyarázza a szakember.

Instant világ
A gyerek-szülő kapcsolatot ott lehet folytatni, ahol megszakadtak a beszélgetések, az őszinte érdeklődés arról szóljon, hogy ki mit szeretne az életben, mit tart fontosnak. Ez nem egyetlen nagy beszélgetés, hanem folyamatos kapcsolat és beszélgetéssorozat. Az iszákosmentő vezetője szerint nincs rá pontos recept, hogyan kell jól csinálni, minden család megtalálhatja a saját módját erre.


– Lehet, hogy valakinél az a leghatásosabb, ha az apa elmegy a fiával horgászni, vagy focimeccs után beszélgetnek egy nagyot. Az mindenképpen fontos, hogy időt kell tölteni együtt, ahol zavartalanul tudnak egymásra figyelni. Szabad elfogadni, hogy nem lehet mindent gyorsan, azonnal elintézni, még akkor sem, ha a világ ezt sugallja. Instant világban élünk, ahol gyakran „elintézik" a gyereket, hogy ne legyen gond vele. És valóban: a gyerek beül a gép elé, és tényleg nincs semmi gond. De hogy tíz év múlva mekkora probléma lesz, azt akkor még senki nem gondolja. Amikor már ott tartunk, hogy keressük a kiutat a bajból, nehogy még nagyobb legyen a baj, sok-sok idő és türelem szükséges.

Eszméletvesztésig
Bár az italozás nem új keletű szenvedély, az Angliából – hozzánk is – begyűrűzött úgynevezett „binge drinking" elég ijesztő jelenség. A binge drinking kifejezetten népszerű a fiatalok között. Lényege nem egyszerűen csak a részegség, a mulatás, a züllés, hanem az, hogy a lumpoló emlékezetvesztésig igya le magát, pillanatok alatt, hogy aztán ne emlékezzen semmire. A binge drinking velejárója a fiúknál általában a balhézás és verekedés, a lányoknál pedig az, hogy azzal létesítenek szexuális kapcsolatot, aki éppen az útjukba akad. Ne áltassuk magunkat, a binge drinking már a tizenévesek között is hódít.
– Nincsenek meg a szép lassan kialakuló folyamatok, hogy a fiatal iszik egy-két sört – egyből pálinkával, töménnyel kezdenek, a cél az, hogy mielőbb kiüssék magukat. Sajnos a középiskolás lányok néha jobban isznak, mint a fiúk, mert így próbálják kivívni, hogy jobban figyeljenek rájuk. A binge drinking lelki háttere általában a szülők válása vagy más gyermekkori traumák. Ezekben az esetekben gyakran a szülő is segítségre szorul. A pedagógusok is azt tapasztalják, hogy általában azok nem mennek el a szülői értekezletre, akik önmaguk is problémákkal küzdenek, nekik is fáj valami.

Megélni vagy túlélni?
Segíteni kell a fiataloknak, hogy értelmes életet válasszanak – folytatja Balogh Katalin.
– A tinédzserek krízisben vannak az életkoruk, élethelyzetük miatt. Ha nem találják a boldogságot sem a családban, sem a közösségben, sem az iskolában, akkor találnak majd ivócimborákat, akikkel nem megélik, hanem túlélik a kamaszkor nehéz időszakát. A legtöbb gyerek persze kipróbálja az alkoholt, de ha a szülő figyel rá, akkor nagyobb esélye van, hogy nem lesz rabja az italnak. A saját családomból vettem az íratlan törvényt: „Nagyobb baj, ha nem mondod meg, mint maga az, amit tettél." Tehát nem az a baj, ha probléma van, hanem az, ha nem beszélünk róla. Ha egyszer megtörténik a baj, akkor tisztázni kell a gyerekkel. A szülőnek meg kell érteni, ami történt, és nem kell túlzásokba esni, szigorítani, keménykedni, mert akkor a fiatal lázadni kezd. A szülőnek bizonyos fokú lázadásokat el kell viselni, különben még rosszabb lehet a helyzet. Minden családnak eltérő lehet a normája, ezért tudni kell, hogy mi fér bele: éjfélre kell hazamenni a fiatalnak, vagy elég később, telefonálni kell, vagy üzenetet küldeni. Ezekben a részletekben nem lehet tanácsot adni, minden szülőnek magának kell megharcolni, megkínlódni.

A hitet nem lehet erőltetni
A szakember gyakran tapasztalja, hogy az ezoterikus, misztikus dolgok megzavarják az emberek gondolkodását. Zűrzavar keletkezik bennük, nem tudnak eligazodni, fogalmuk sincs, mihez kezdjenek önmagukkal és a gyerekükkel, ezért fontosak az Istentől való normák.
– Az isteni normák nem mobilak, az biztos alap. Ha rosszul történnek is a dolgok, a helyükre kerülnek. A gyerek számára fontos a szülő hite, de ezt nem lehet erőltetni. A tinédzserkor megtépázza a gyereket, akár hisz, akár istentagadó, és ha nem hívő a gyerek, később még akkor is azzá válhat. Ne akarjunk a kamaszoknál eredményeket várni ezen a téren, hiszen tudjuk, hogy ez csak egy korszak, nem tart örökké. A felelősséget folyamatosan tanulja a gyerek, ezért fontos tudatosítani benne, hogy a sorsáról, tetteiről saját maga dönt, tehát ő is felelős a maga módján.

Aranyszabály
Az alkoholfogyasztással kapcsolatban négy aranyszabályt említ Balogh Katalin: családban igyunk, ne fogyasszunk tömény alkoholt, ne igyunk rendszeresen minden nap, és csak étkezés után igyunk.


– Ezek a mankók segíthetnek, ugyanis hogyha valakinek ettől eltérnek a szokásai, vagyis többet és rendszeresen iszik, érdemes odafigyelni és segítséget kérni. A mai fiatalok azért is veszélyeztetettek, mert „problémaivók". A feszültség oldása miatt isznak, alternatívát nem igazán ismernek a megoldásra. Ha kötődés alakul ki az alkohol okozta bódító érzéshez, ami először megnyugtat, oldja a gátlásokat, akkor az ivás veszélyessé válik. Aki gyakorlatra tesz szert az ivásban, szinte észre sem veszi, hogy már megitta a felest, mint ahogy a dohányosban sem tudatosul, hogy megint cigizik, csak azzal szembesül, hogy már ég a szájában a cigi, és észre sem veszi mikor gyújtott rá. Az ember tudatos döntéssel meghatározhatja, hogy miként szeretne élni – teszi hozzá a misszióvezető.

A leszokásban segíthet a dömösi keresztyén addiktológiai rehabilitáció. A társadalombiztosítás által támogatott dömösi kórházban szeretettel fogadják az odaérkezőket, azokat is, akik mindenféle motiváció nélkül érkeznek, hiszen – mint Némethné Balogh Katalin mondja – nincs reménytelen helyzet.

Fekete Zsuzsa 

A református iszákosmentő missziót itt érheti el.