Iskola van, parókia nincs

Elkezdődött a veresegyházi református általános iskola építése.A pályázatot az önkormányzat hirdette meg és a város is finanszírozza, ugyanis uniós forráshoz nem sikerült jutniuk.

 

 

A közbeszerzési eljáráson a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. valamint a Juko Építőipari és Szolgáltató Kft. tette a legolcsóbb ajánlatot, így a két cég összesen 320 millió forintból építheti meg az oktatási intézményt.

A négyszintes épületrészben hat tanterem, gyülekezeti terem, könyvtárszoba, melegítőkonyha, ebédlő és tornaszoba lesz mintegy 1.640 négyzetméteren. Református általános iskola már működik a településen, most tovább bővítik az oktatási intézményt – közölte érdeklődésünkre a helyi lelkipásztor. Fukk Lóránt elmondta, hogy a Kálvin téri Református Általános Iskola 2007 szeptemberében nyitotta meg kapuit az alsó tagozatos diákok előtt. Az első évfolyamon két osztályban 43 kisdiák tanulhatott.

Négy évvel ezelőtt a templom mellett lévő parókiát alakították át iskolává, a református lelkipásztor pedig családjával albérletbe költözött és azóta is ott élnek.
Az veresegyházi református iskolában jelenleg csaknem kétszáz gyerek tanul összesen nyolc osztályban. A felvételik most folynak a következő tanévre, de a hely szűkösnek bizonyul, hiszen dupla annyian jelentkeztek az iskolába, mint amennyit fel tudnak venni – mondta a lelkipásztor. Fukk Lóránt szerint a családias légkör és a mély lelki tartalom vonzza oda a családokat. Szólt arról is, hogy nagyon sok fiatal él a településen, és egyre többen vannak a református egyház felé közeledők. Az utóbbi években több száz új érdeklődő jelent meg a gyülekezet közelében, akik közül sokan rendszeres templomba járók, majd egyháztagok lettek. A vasárnapi gyermek istentiszteleteken 100-120 fiatal vesz részt és az ünnepeken, akár 500-an is ellátogatnak a templomba. A veresegyházi gyülekezetben évente 10-15 felnőtt konfirmál, többnyire a református általános iskolába járó gyerekek szülei. Az elmúlt négy évben negyvenhét felnőtt konfirmált Veresegyházán.