Jelen itt, jövő ott?

A magyarok elvándorlásának okai és következményei, a nemzeti identitás, valamint a fiatalok jövője a témája annak a tudományos-közéleti találkozónak, melyet Balatonszárszóra hívnak össze idén augusztusban. Felekezeti hovatartozástól és pártszimpátiától függetlenül várják a tanácskozásra az egyetemistákat és a fiatal felnőtteket az egyik református diákmozgalom tagjai.

Hol vagytok, magyarok?
Megéri-e külföldön munkát vállalni vagy meghatározatlan időre letelepedni? Miért marad, aki nem indul el? Mit lehet nyerni és veszíteni itthon és az otthontól távol? Idén nyáron ezeket a kérdéseket vitatják meg fiatal értelmiségiek Balatonszárszón a Soli Deo Gloria (SDG) Református Diákmozgalom szervezte konferencián.
- Felelősen gondolkodó fiatalokat várunk erre a pár napra, akik közgazdászok, szociológusok és pszichológusok közreműködésével vizsgálhatják meg, mik a magyar fiatalok egzisztenciális kilátásai hazánkban, illetve külföldön. Ebben a kérdéskörben meghatározó szerepe van a politikai pártoknak, ezért képviselőiket is meghívtuk a tanácskozásra. Mindez nem a pártoskodásról, a vádaskodásról és a túllicitálásról szól, hanem érdemi párbeszédet szeretnénk folytatni, hogy felmérhessük, mit tehetünk közösen a jövőnk érdekében - mondta el érdeklődésünkre Katona Viktor, az SDG elnöke.

Németh Lászlóék nyomdokaiban
Az SDG pártoktól független civil szervezet, amely elsősorban a középiskolás diákok lelki és közösségi életének élénkítését tűzte ki célul. Tagjai 1921-es fennállása óta mindig nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy reflektáljanak a generációjukat érintő társadalmi kérdésekre. A legemlékezetesebb szárszói konferenciát a második világháború idején tartották, éppen hetven évvel ezelőtt. Erre is emlékeznek a református diákmozgalom jelenlegi tagjai a Mig(ene)ráció. Menjünk vagy maradjunk? elnevezésű idei találkozó életre hívásával.

- A Magyar Élet Konferencia néven tartott találkozón a magyar társadalom előtt álló aktuális kérdésekről tárgyaltak. 1943 júliusában az angol-amerikai csapatok partra szálltak Szicílában, Mussolinit két héttel később letartóztatták. Az augusztus utolsó hetében zajló szárszói tanácskozással egy időben Olaszországban pattanásig feszült a helyzet, az olaszok végül szeptember elején fegyverszünetet kötöttek. A magyar fiatalok ezekben a napokban közösen keresték a választ Magyarország jövőjének és a válságból való kilábalásának kérdéseire. Az 1943-as konferencián felszólalt többek között Püski Sándor könyvkiadó, Erdei Ferenc, Veres Péter és Németh László írók, László Gyula történész, valamint Karácsony Sándor pedagógus - idézte fel Katona Viktor.

Csapatmunka, kérdések, javaslatok
A Mig(ene)ráció elnevezésű tanácskozáson idén augusztusban szó esik az EU-ban lehetséges mobilitásról, az egyház migrációra adott válaszairól, a globalizáció és a nemzetállam kérdéséről, a szellemi tőke vándorlásáról, az elvándorlás lélektanáról, valamint a fiatalok jövőképének alakulásáról. A meghívott előadók Sík Endre szociológus, a TÁRKI munkatársa; Köntös László református lelkipásztor, a dunántúli egyházkerület főjegyzője; Bod Péter Ákos közgazdász; Forray R. Katalin szociológus; Egedy Gergely és Frank Tibor történész; Illés Sándor migrációkutató, valamint Hetesi Zsolt csillagász.
A szakmai-tudományos előadásokat követően délután a politikai pártok képviselői ismertetik a migrációra adott lehetséges válaszokat, valamint felvázolják a jelenlegi társadalmi és gazdasági kihívásokat, illetve megoldási javaslataikat. A hallgatóság kis csoportokban vitatja meg a hallottakat, majd a közösen megfogalmazott hozzászólásokat és javaslatokat a meghívott politikusok és a jelenlévők elé tárja.
- Esténként személyes történeteket oszthatnak meg egymással a résztvevők arról, hogy ki miért kezdett új életet külföldön; aki visszajött, miért tette; ha pedig nem ment ki, pedig megtehette volna, miért maradt. A tanácskozás napjai rövid, gondolatébresztő áhítatokkal érnek véget, a négynapos összejövetel pedig vasárnap istentisztelettel zárul, amelyen Stainbach József dunántúli püspök hirdet igét. A tanácskozás résztvevői egy zárónyilatkozatot is megfogalmazhatnak majd a migráció kérdésében - ismertette Katona Viktor.

Jelentkezés
A Mig(ene)ráció konferenciát a Balatonszárszói SDG Családi Hotel és Konferenciaközpontban rendezik augusztus 8., csütörtök és augusztus 11., vasárnap között. A rendezvény egyházi fővédnöke Steinbach József dunántúli püspök. A szervezők mintegy 150-200 fő jelentkezését várják, a résztvevők számára a konferenciaközpontban szállást és teljes étkezést biztosítanak.
Jelentkezni elektronikusan lehet a szervezet hivatalos honlapján a Szárszó '13 menüpont alatt április elejétől. A jelentkezés feltételeiről is itt olvashatnak.

Jakus Ágnes

Figyelem! A fent említett rendezvény nem azonos az SDG nyári táborával, amelyet más időpontban rendeznek.