Jó hírekre éhezünk

Felrobbant, ütközött, bent ragadt, lezuhant – ismerős igék a napi, világi médiából. A kedves nézők, hallgatók és olvasók azonban kezdenek megcsömörleni a borzalomtól és a szenzációtól – vélekedik a jó híreket közlő portál főszerkesztője.

Sokszor lehet az a benyomásunk, hogy a tévéhíradókban és magazinműsorokban látott-hallott információk és képsorok a maguk hangsúlyaival együtt reális leképezései a minket körülvevő világnak. Észrevétlenül elhisszük, hogy mindarról, ami nagyközönség előtt megjelenik, érdemes tudni. A gyakran szenzációhajhász, félelmeinkre apelláló hírek – ha egyáltalán valóban annak lehet őket nevezni – felkarcolják biztonságérzetünket, hogy a röpke néhány percben szerzett sérüléseinket olyan értesülések kötözzék be, mint az, hogy valamelyik állatkert lakója új utódnak adott életet. Történnek még szép dolgok is ezen a világon – nyugtázhatjuk a nap végén megelégedetten.

Nemcsak arról van szó, hogy a híradásokban – különösen a kereskedelmi médiumokban – úgynevezett színes hírek jelennek meg, hanem arról is, hogy hiányoznak a jó hírek, mintha azok közvetítésével a világ a rendkívüliségét, az események, netalán maga az élet a fajsúlyosságát veszítené el. Sokan vannak, akik szerint viszont éppen az ellenkezője igaz. Az egyik, médiával hivatásszerűen nem foglalkozó hírfogyasztó megelégelte a kéretlenül is rázúduló negatív impulzusokat, és egy profi csapatot maga köré gyűjtve megalapított egy olyan hírportált, amelynek szerkesztői a megszokottól eltérően látják és láttatják a világot.

Világiak missziója a médiában
– Szeretnénk, hogy a pozitív események jobban eljussanak az emberekhez – nyilatkozta portálunknak Fodor Márta, a Pozitív Nap nevű hírportál főszerkesztője. – Hiánypótló és missziós törekvés ez, hiszen a napi aktualitások mellett sok olyan kezdeményezéssel is foglalkozunk, amelyek nem biztos, hogy kapnának publicitást, mégis úgy gondoljuk, hogy érdemes róluk tudnia a nagyközönségnek.
Bár a portál nem fedi le a teljes hírkínálatot, figyelemre méltó szemlét nyújt azokból a jó hírekből, amelyek gyakran nem rendkívüli eseményeket, hanem hosszútávra szóló törekvéseket jelentenek. Az internetes felület nyár óta ad hírt belföldi és külföldi eseményekről, többek között az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a tudomány, a gazdaság és a sport területéről. A főszerkesztő elmondta, értékeket közvetítenek, ugyanakkor nem kötődnek sem felekezethez, sem politikai oldalhoz.

Nem elvesz, hanem hozzáad
– Egy hír attól jó, hogy nem elvesz, hanem valamit épít, hozzáad a jelenlegi világunkhoz. Lehet az egy jó kezdeményezés, valaminek a megnyitása, egy önkéntes misszió, jó gazdasági mutatók vagy egy nagyon pici dolog is, a lényeg az, hogy jó szándékot tükrözzön. A jó hír mellett az ember nem azért áll meg, mert félelmet vagy szorongást kelt benne, hanem mert tetszik, mert több lett tőle, már csak azáltal is, hogy megtudta.
Felvetődik a kérdés, nem ugyanolyan (ön)ámítás és önszuggeszció-e csak pozitív híreket közölni, mint amilyen a szenzációhajhász ábrázolás.
– Nemcsak kifejezetten jó híreket közvetítünk, hanem létező jelenségekről is beszámolunk, amelyek kapcsán azzal is foglalkozunk, hogy hogyan lehetne jobbá tenni őket – számolt be Fodor Márta. A főszerkesztő szerint megközelítés kérdése, hogy ugyanazt a tényt hogy ábrázolja a média: be lehet állítani valamit katasztrófának és lehet hangsúlyozni azt is, hogy mi benne a jó.
– Nem vagyunk elvakultak, mintha minden rendben lenne a világon, de lehet máshogy is értelmezni a dolgokat, és mi úgy gondoljuk, hogy kell is. Tény, hogy az ember nagyon le tud ragadni a saját maga és a környezete nyomorúságos helyzetén. Mi azt szeretnénk megmutatni, hogy minden nehézsége ellenére is nagyon jó az élet.

A főszerkesztő hozzátette, sok más médiummal ellentétben nem kihasználni akarják az olvasók gondolkodásmódját, hanem elgondolkodtatni szeretnék őket. Azt is elárulta, reményei szerint a portál görbe tükör lehet más médiumok számára. A pozitivnap.hu látogatottsága minden reklámkampány nélkül két hónap alatt elérte a napi tízezer főt. Bár törekvésük talán csepp a tengerben, az embereknek úgy tűnik, van igényük arra, hogy ne a kapott, sötét szemüvegen keresztül lássák a világot.


Jakus Ágnes