Kivagy. Ki vagy?

A közösségi oldalakon dögös húszévesnek láttatják magukat, valójában azonban apa nélkül felnövő, önmagukkal és a világgal küzdő gyerekek. Az egyházban vajon megtalálják, amit a család nem adhat meg nekik? Ad-e elég útmutatást a Szentírás az éretté váláshoz? Erről is szó lesz az idei Csillagponton.

Már lehet regisztrálni a Csillagpont református ifjúsági találkozóra, amelynek idén az identitás lesz a témája. A tábor főelőadója ezúttal a fiatalok között végzett misszióban járatos református lelkész, ifj. Csomós József. A tiszáninneni egyházkerület ifjúsági referense a Parókia portálnak elárulta, neki is küzdelmes szembenézni azzal a kérdéssel, ki ő valójában. Elsősorban nem előadásra, hanem utazásra hívja a fiatalokat - fogalmazott.

- Harminckét éves, kétgyermekes családapa vagyok, de főnök, munkatárs és barát is. Miközben készültem a találkozó előadásaira, meglepetten tapasztaltam, hogy milyen nehéz megküzdeni a saját szerepeimmel. Az vagyok-e, akinek Isten látni szeretne, kinek szeretne látni, egyáltalán számolok-e azzal, mit szeretne ő? Noha megvizsgáltam, a Biblia mit mond a keresztyén ember identitásáról, nem fogok tudni a három nap alatt választ adni minden kérdésre. Segítek viszont szemügyre venni a dilemmáinkat, és kérdéseket vetek föl, amelyekről tovább gondolkodhatunk a kerekasztalokon, áhítatokon és kiscsoportos beszélgetéseken.

Az egyik legnagyobb dilemma, hogy a Szentírás nem foglalkozik külön a tinikkel és a kamaszokkal, legalábbis nem pszichológiai értelemben tesz különbséget, hiszen legtöbbször felnőttről és gyermekről beszél - teszi hozzá a lelkipásztor.
- Noha Jézus nagyon szereti a gyermekeket, mindig a felnőttekhez szól. A lelkészek eközben viszik a konfirmáció terhét, és útmutatást keresnek, hogyan bánjanak a kamaszokkal. Ugyanakkor nem merik tudomásul venni, hogy míg ötven éve egy tizennégy éves dolgozott, akár családjáért is felelősséget kellett hogy vállaljon, a mai fiatalokra már másfajta viselkedés jellemző. A Csillagpont azért is izgalmas, mert mára eltűntek az apák, nincs felnőtt kontroll a gyerekek életében, azt néznek és csinálnak a tinik, amit csak akarnak. Nekünk, egyházi embereknek meg kell tanulnunk kontrollszemélyekké válni, nemcsak jelen lenni a keresztelőn és a konfirmáción.

A gyermek külső megerősítésre szorul, kapaszkodókat keres, a felnőtt azonban önállóan meg tud fogalmazni értékrendet, amelyhez tartani is tudja magát. De vajon hogyan juthatunk el idáig? - az előadásokon erről is szó esik majd.
- Pál apostol azt írja, amikor felnőtt, elhagyta a gyermeki dolgokat. Ha a Szentírás a felnőtté válással úgy foglalkozik, mint folyamattal, és az érett személyiséggé válást szorgalmazza, nekem nagy kérdés, vajon mennyire hagytam el a gyermeki dolgokat. Mennyiben szorulok vezetésre, túljutottam-e már próbákon, legyőztem-e már kísértéseket?

Nemcsak a felnőttes dolgokat tevő, valójában gyermeklelkű fiatalok dilemmáira ismerhetnek rá, akik meghallgatják az idei Csillagpont találkozó előadásait, hanem arról is hallhatnak, milyen nagy dolgokra lehet képes valaki tizenévesen is. Bár a főelőadó bibliai példákon keresztül mutatja be azt a modellt, amit a Szentírás kínál, nem a főelőadás lesz az egyetlen fóruma annak, hogy a résztvevők az identitásról gondolkodjanak. Újdonság, hogy idén minden műhely, stand, áhítat, kiállítás az identitás témáját dolgozza fel. A fiatalok számos program közül válogathatnak, ahol a női és férfiképről, az anya- és apaszerepről, a szexualitásról és sok más, elhallgatott kérdésről is hallhatnak és beszélgethetnek majd.

Jakus Ágnes