Kontrasztos vélemények

Több mint hatvanezren látták eddig országszerte a református egyház és a rendőrség közös tárlatát, a Kontrasztot. A kiállítás nemcsak a nevében, a megítélésében is kontrasztos. Vannak, akik barátaikkal, gyerekeikkel térnek vissza, és olyanok is megfordultak a tárlaton, akik épphogy végigfutottak a termeken. A Kontrasztot lehet szeretni, vagy elutasítani, de egy biztos, nem lehet közömbösen elmenni mellette.

A 13. kerületi Pozsonyi úti református templomban egy szakképző iskola diákjait kísértük végig a Dunamelléki Református Egyházkerület kiállításán. A tárlat a megelőzést szolgálja és nem terápia, azonban a szervezők fontos célja, hogy lehetőséget adjanak beszélgetésekre is. A Kontrasztban piaci hasonlattal élve találkozik a kereslet és a kínálat. Az iskolák ugyanis keresik a prevenciós lehetőségeket, miként lehet hatékonyan kommunikálni a kényes kérdésekről a diákokkal, a református egyház tárlatának képi világa, multimédiás megoldásai pedig bejönnek a fiataloknak.


Fiam, ne igyál és ne cigizz! Ezek a mondatok teljesen feleslegesen hangzanak el a szülőktől és tanároktól. A sablonok hatástalanok. A Kontraszt tabukat dolgoz fel, amelyekről kevesen szeretnek beszélni. A képek elvezetnek egyik szélsőségtől a másikig. A tárlat hét témakört dolgoz fel: házasságkötés, családi élet - válások, széthulló közösségek; példaképek, apa és anya szerepköre - családon belüli erőszak; szenvedélybetegségek - szabadság, öröm; hazaszeretet, felelősségvállalás - kozmopolitizmus, globális pénzhatalom; gyermekvállalás - abortusz; az élet értelme, küldetés - öngyilkosság, céltalanság, depresszió; a hetedik pedig a megváltás témaköre.

A kiállításvezetők szerint a fiatalok mondatai nem feltétlenül harmonizálnak azzal, amit az arcokon látni, amikor kilépnek a kiállításról. Az ambivalencia a vendégkönyvben olvasható bejegyzésekben is tükröződik. A képek és filmek gondolkodásra ösztönöznek, mondja Gönczi Gábor ifjúsági segítő, aki szerint önáltatás lenne azt hinni, hogyha valamit nem akarunk, akkor az nem is fog velünk megtörténni.

A Kontraszt Magyarország egyik legnépszerűbb kiállítása: már több mint hatvanezren látták.


Fekete Zsuzsa - Dobó Márti
 

A Konrasztkiállításról a Parókia portál korábbi cikkeit az alábbi linkekre kattintva olvashatja:

Világítasz, bitang!
Megrázó kontrasztok
Kiélni, átélni, túlélni?
Volt hatás
Hogyan hatnak a kontrasztok?

A kiállítás témáihoz kapcsolódó cikksorozat részeit itt érheti el:

A kis ellenség
Házas emberre rá se nézz?
Utazás tisztán
Családban marad?
Meg akarok halni
Egy "átlagos" olimpiai bajnok 
Küldetésben 


www.kontrasztkiallitas.hu