Kórház, ahová jó belépni

A lelkipásztorok gyakran hordozzák zokszó nélkül terheiket, keveset törődve önmagukkal. Előfordul, hogy csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már baj van. Ezen a helyzeten is szeretne változtatni a Dunamelléki Református Egyházkerület: minden lelkész és családja ingyenes, komplett szűrővizsgálaton vehet részt a budapesti Bethesda kórházban. Ami máshol hetekbe, hónapokba és sok utánajárásba kerülne, az a református egészségügyi intézményben csupán egy délelőtt.

 

Fájdalommentes és gyors vizsgálatok
A lelkészek szűrővizsgálatának programját a tiszáninneni egyházkerület indította el, majd a dunamellékiek is csatlakoztak a projekthez. Eddig csaknem száz lelkipásztort vizsgáltak ki a református kórházban. A vizsgálatok nagy előnye, hogy egyáltalán nem kell várakozni, mindent elvégeznek egy helyen néhány órán belül. A vizsgálatok fájdalommentesek, így senkinek nem kell tartani az esetleges kellemetlenségektől. A kórház mindenkinek teljes anonimitást biztosít, a bejelentkezéskor nem kell a nevet sem megadni, csupán egy szabadon választott jelszót. A kivizsgálást keddenként végzik, naponta öt-hat embert fogadnak. Lehetőség adódik – a többi közt – vérkép, vércukor, elektrolitok, vese- és májfunkció és egyéb belgyógyászati vizsgálatokra, mellkas, illetve gerincröntgenre, hasi és pajzsmirigy ultrahangra, EKG-ra. A felsoroltakon kívül más vizsgálatokat is elvégeznek a kórházban, ha erre szükség van. A programot szakmailag dr. Szabó Ildikó orvos-igazgató, osztályvezető főorvos, belgyógyász, klinikai farmakológus és diabetológus szakorvos vezeti, a belgyógyászati vizsgálatokat is ő végzi.


Hosszú órák és súlyos ezrek helyett
Reggel kilenckor Bencze János kórházlelkész, a szűrőprogram koordinátora fogad a Bethesdában. Felkísér az első emeletre, ahol az egyik nagy református gyülekezetből érkező házaspárral beszélgetek.
– Azért csodálatos ez a lehetőség, mert tapasztalatom szerint az egyházi személyek nemigen járnak szűrésre. Mi is nagyon megörültünk, amikor megkaptuk ezt a lehetőséget, most a testünkbe is belepillantanak valamelyest. A lélek nagyhatalom a testtel szemben is – utal a pszichoszomatikus betegségekre az asszony, majd folytatja –, a megterheltség eredménye gyakran a szívdobogás és a gyomorproblémák. A mi szolgálatunkban ugyan nem mondják, hogy az idő pénz, mégis fontos tényező, ezzel a vizsgálatsorozattal pedig sok időt lehet megtakarítani. Ha különböző beutalókkal próbálnánk végigjárni ezeket a vizsgálatokat az állami kórházakban, az akár hetekbe, hónapokba is telhetne, a magánrendelőkben pedig súlyos ezrekbe kerülne – teszi hozzá az asszony.

Tegyünk önmagunkért
Nem foglalkozunk magunkkal kellő komolysággal – veszi át a szót a férj –, csak akkor sóhajtozunk, amikor már nagy a baj. Tudom, hogy mi, férfiak nehezebben szánjuk rá magunkat a vizsgálatokra, mert sokkal szemérmesebbek, félénkebbek vagyunk, mint a nők, még akkor is, ha minket hívnak az erősebb nemnek. Aki azonban egyszer betette ide a lábát és megtapasztalja a kórházban dolgozók lelkületét, könnyebben jön el bármilyen vizsgálatra. Itt a kórházudvart söprögető embertől az orvosig mindenki kedves és mosolygós. Persze mindannyian félünk szembesülni azzal, hogy van valami bajunk, betegségünk, de tudomásul kell venni, hogy öregszünk és megbetegedhetünk. Viszont ha van lehetőségünk tenni önmagunkért, akkor azt tegyük meg – teszi hozzá a férfi, majd elindul a rendelők felé a vizsgálatokra.

Anonim
Közben Bencze János programkoordinátorral beszélgetek a kórházfolyosón. A lelkipásztor akár e-mailben, akár telefonon szívesen ad felvilágosítást a vizsgálatok menetéről, illetve a bejelentkezés feltételeiről.
– Az átfogó szűrés célja, hogy ha bármilyen egészségügyi probléma jelentkezik, akkor megtaláljuk az okát és megkeressünk megoldást. Az egyszerűség kedvéért nyitottunk egy webes felületet, ahol a lelkipásztor kiválaszthatja a számára alkalmas dátumot, hogy eljöjjön a Bethesdába. A vizsgálatok nagyjából 3-4 óra hossza alatt lezajlanak az éhgyomorra végzett vérvételtől kezdve a röntgenig bezárólag. A vizsgálatok végeztével meghívjuk a lelkészeket ebédre, ahol gyakran beszámolnak a tapasztalataikról.
Bencze János azt mondja, sokan említik pozitívumként az anonimitást, hiszen főleg a kis közösségében kellemetlen helyzetbe kerülnének, ha ismerősökkel találkoznának a rendelőben vagy a helyi kórház folyosóján. A bethesdás szűrőprogramban senkinek nem kell bujkálnia, és magyarázkodnia: biztos, nem terjed el a faluban, hogy „beteg a papunk". A vizsgálatok teljes költségét az egyházkerület állja, azonban a neveket ők sem kapják meg, csak a számot, hogy hányan vettek részt a szűrésen. 

Létezik-e "lelkipásztor betegség"?
Gyakran hallani az úgynevezett menedzser betegségről, amely leginkább a cégvezetőket veszélyezteti. A folyamatos, szélsőséges stresszhelyzet, a teljesítési kényszer, valamint a napi 12-16 órás munkavégzés sokat rombol. Kezdetben fáradékonyság, ingerültség, hangulati zavarok, fejfájás, magas vérnyomás alakul ki, majd a teljesítőképesség is csökken.
Dr. Szabó Ildikó, a Bethesda Kórház orvos-igazgatója nem tapasztalt a menedzserekéhez hasonló, kifejezetten a lelkészekre jellemző betegséget, azonban sok lelkipásztornál észlelte a túlterhelés jeleit.
– Különösen azoknál a lelkészeknél érzem a kimerültséget, akik elhagyatott vidéken, akár egyszerre több kistelepülésen látnak el szolgálatot. Sokan pontosan felismerik, hogy a testi tüneteiket a megterhelés, a pihenés hiánya okozza, a legtöbben mégsem kérnek segítséget, hanem zokszó nélkül, egyedül próbálnak megbirkózni a problémával. Orvosként azt látom, hogy a vállukra veszik mások terheit, de ők nem tudják lerakni a sajátjukat. Természetesen jó szót tudunk nekik adni, de szabadnapot nem. A hozzánk forduló lelkipásztorok mindegyike hálás az egyházkerületnek, hogy biztosítja számára a lehetőséget a szűrővizsgálatokra. Ennek köszönhetően időt szánnak magukra, kénytelenek egy kicsit az egészségükkel foglalkozni, sőt volt, aki azt jelezte vissza, hogy mióta a Bethesdában járt, többet törődik az egészségével.

Emberséges, kedves
A vizsgálatok végeztével újra találkozom a házaspárral, akik egybehangzóan állítják: várakozáson felüli kedvességet, gyorsaságot, figyelmességet, emberséget tapasztaltak. – Aki nemtörődömségből kihagyja ezt a lehetőséget, az önmagával gonosz – véli a férfi. – Elkísértek egyik helyről a másikra, a nevemen szólítottak, kézről-kézre adtak és minden rendelőben kedvesek voltak velem – folytatja az asszony. – Nem hiszem, hogy ez a figyelmesség csak nekem szól, úgy vélem, ez itt az általános, mindennapos légkör.

A programmal kapcsolatban minden információt megkaphatnak Bencze János kórházlelkész, diakóniai igazgatónál a 06-1- 422-2707, vagy a 06-30-274-6612–es telefonszámon.

Fekete Zsuzsa