Kreatív zsenik hajtják előre a világot?

A kreativitásunkon is múlik, hogy milyen lesz a világ 10 év múlva. De valóban egyedülálló zseninek kell lennünk, hogy hatással legyünk a világra, amelyben élünk? Hogyan bontakoztathatja ki egy átlagos fiatal a benne rejlő tehetséget?

Milyen szerepe van ebben az iskolának, a szülőnek – általában a felnőtteknek? Erről vitáztak a diákok és szakértők Budapesten.
Ez a Szólj be(le)! Program.
 

Budapest, 2011. november 21.
Vitázástól voltak hangosak a Baár-Madas Gimnázium termei – ezen a napon 36 középiskolás diák gyakorolhatta vita-tudását és érvelési képességét a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány által szervezett vitanapon. A téma, amelynek kapcsán izgalmas szópárbajokra került sor: a kreatív elmék viszik-e előre a világot? Sokan azt gondolják, hogy kreatív, alkotó embernek születni kell. Mások szerint a kreativitás tanulható, egy átlagembernek is lehetősége van arra, hogy hatással legyen a környezetére. De vajon min múlik, hogy a fiatalok kibontakoztatják-e a bennük rejlő tehetséget? A Szólj be(le)! Program vitaeseményén mindenki elmondhatja az álláspontját.

A vitanap programjába szakértők és helyi döntéshozók is bekapcsolódtak, a diákok és meghívott vendégek egy kerekasztal-vitán vettek részt, ahol a vita játékszabályainak megfelelően egyenrangú felekként érvényesültek a fiatalok, a szakértők és döntéshozók szempontjai. Itt a fiatalok feltehették kérdéseiket, elmondhatták véleményüket és érvelhettek saját javaslataik mellett. A legnagyobb vita a kreativitás forrásának kutatása körül alakult ki.

Akik a vitában a fiatalokkal megmérkőztek: Galambos Henriette Demokratikus Ifjúságért Alapítvány, Kiss Ágnes Életpálya Alapítvány, Lévai Balázs Színfolt Film Bt., Weiner Mihály MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet.

A vitanapra a Szólj be(le)! Program részeként került sor. A hazánkban összesen 25 helyszínen megvalósuló kezdeményezés célja, hogy teret nyújtson a fiatalok és döntéshozók találkozására, eszmecseréjére, vitát indítson izgalmas témákban a különböző szempontokkal bíró felek között.

A Szólj be(le)! Program az Európai Bizottság támogatásával valósul meg Magyarországon. A program kapcsolódik a Bizottság által kezdeményezett Strukturált Párbeszéd folyamathoz, amelynek lényege a fiatalok és az Európai Unió döntéshozóinak párbeszéde annak érdekében, hogy az uniós döntéshozatali folyamatokban érvényesülhessenek a tagállamok fiataljainak szempontjai és javaslatai. Ennek köszönhetően a vitában résztvevő diákok nem csak a helyi döntéshozókkal oszthatták meg elképzeléseiket, hanem közvetve az EU ifjúságpolitikai szereplőivel is: a vitanap szervezői a fiatalok javaslatait összegyűjtötték és eljuttatják az EU döntéshozatali fórumaira. Azok a diákok, akik ezen a napon élnek a vitázás és érvelés eszközeivel elmondhatják: valóban beleszóltak abba, hogyan alakul saját jövőjük.

Sajtókapcsolat:
Takács Viktória (Demokratikus Ifjúságért Alapítvány)
http://3d.i-dia.org
+36 30 718 8652, takacs.viktoria@i-dia.org