Különös ragyogás

Ez a vasárnap igazi ünnep volt. Nagy- és piros betűs, de nem tolakodó. Kérdésekkel jöttem Amszterdamba, végül még többel indultam tovább. De azt is tudom, jó kezekben vagyok.


Elég

Itt vasárnap mindig süt a nap – gondoltam magamban a második hétvégén, amit a holland fővárosban töltöttem. Persze jó is lenne, ha ez igaz lenne. De ha a megérzésem nem csal, ezt a kivételes napot is inkább ajándékba kaptuk. Mert ettől a verőfényes tündökléstől talán már elszoktak az itt élők, és elszoktam én is. A napsütés most gyógyít és felszabadít, amitől úgy érzem, ünnep van. Igazi ÜNNEP, nagy- és piros betűs, mégsem tolakodó. Olyan, aminek egyedül is lehet örülni. Amihez elég a jó idő, a tiszta kék ég és a friss levegő. Csoda, amiből mindenkinek jut, és nincs hozzá körítés vagy felhajtás.

Új ember a pályán
Stílusos befejezésnek gondoltam, hogy amszterdami kutatásom egy istentiszteletettel zárul. De több volt annál. A negyvennapos böjti időszak első vasárnapján egy fiatal értelmiségiek számára alapított református gyülekezetbe voltam hivatalos. Saját templom híján a közösség a katolikus Vondelkerk-ben tartja összejöveteleit.
A templommal szembeni park csábított sétára és megállásra, hiszen a mögöttem lévő két hét szinte feldolgozhatatlan mennyiségű újdonságot hozott. Kérdezni jöttem a városba, de több kérdést vittem magammal ezen a napon, mint amennyivel érkeztem. Szelíden, nem mennydörgőn, mégis határozottan kérdezte a lelkész a gyülekezetettől, készen állsz-e arra, hogy az életedben rendszeresek lesznek a konfliktusok? Mert az élvezetes és problémamentes keresztyén élet gondolata csak illúzió. Kész vagy-e arra, hogy éppen Jézus keres majd veled konfliktust? Mert szembesíteni akar önmagaddal – a mindennapjaiddal, az érzéseiddel és a motivációiddal. Csak ez után tud újat kezdeni veled. Vagy kész vagyok-e arra, hogyha Őt követem, akkor másokkal is konfliktusba kerülök? Zavaró, felkavaró kérdés volt mind. Nem tudom eldönteni, melyik konfliktust kívánom legkevésbé. De érzem, hogy amit itt kaptam, az új pályára állított. Irányba álltam, tisztul a kép. Az alatt a pár nap alatt, ami hollandiai utamból hátra van, talán még inkább kerek lesz a történet, jobban mondva a történtek. Ehhez azonban egy kicsit közelebb kell mennem Magyarországhoz. Nem sokkal, épp csak harminc kilométerrel.

Dobó Márti

A videó szövege a 36. Zsoltár 6-11. versei.
Készítette: Dobó Márti és Jakus Ágnes