Lábnyomat

Vannak élet-történetek és biblia-történetek.

 

 

Különleges biblia került a Biblia Múzeum ideiglenes kiállítására, melynek bőrkötéséből egy orosz katona készített cipőbetétet magának - tudtuk meg Timár Gabriellától, a múzeum vezetőjétől.
Családja féltve őrzött bibliáját Horváth János alsónémedi lakos helyezte leltétbe a múzeumban. A padláson talált több régi biblia között maradt meg az 1805-ös Pesti kiadású Károli Gáspár fordított nagyalakú bőrbe kötött biblia. Horváth János elmondta, édesanyja elbeszélése szerint az oroszok 1945-ös bejövetelekor egy kis orosz katona a lábára méretezve cipőbetétet készített magának a biblia bőrkötésének egyik oldalából. A biblia első lapjai is eltűntek, valószínűleg azt is felhasználták. Horváth János édesanyja azt is elmondta, az orosz katonák nagyon fiatalok voltak, némelyiknek a puskája a válláról a földig ért le. Ugyanezt igazolja a láb mérete is.



Ez a híres Nagyváradon nyomtatott Váradi Biblia (1660) második kiadása. Az alsónémedi nemesi Garay család bejegyzései találhatóak a biblia lapjain, a mai tulajdonos, Horváth János e család leszármazottja.
A biblia egyik lapja feljegyzéseket tartalmaz az Alsó Némedi Reformáta Sz Eklézsák történetéről. Kiderül az is, hogy 1856-ban Kerekes János a tulajdonos, aki ebben az esztendőben át is kötette új bőrkötésbe, ami egy talpbetét híján most is fedi a bibliát. Az utolsó bejegyzés 1902. október 23-án történt.
A különleges biblia a Biblia Múzeum időszaki kiállítótermében tekinthető meg. Ugyanitt látogatható Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész Teremtés című kiállítása is, szeptember 27-éig.

Fényképek: Baranyai Ibolya, Timár Gabriella