Lakhely nélküli idegen

Szlovákiában törölték a lakcím- nyilvántartásból Kassai Gyula lévai református lelkészt, mert hivatalosan is vállalta magyar állampolgárságát.

Szlovákiában kikézbesítették az első olyan hivatalos értesítést, amely már papíron is bizonyítja, hogy töröltek egy magyar állampolgárságot szerző személyt a lakcímnyilvántartásból - adta hírül a felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál szombaton.

Az első ilyen értesítést Kassai Gyula lévai református lelkész kapta a lévai Városi Hivataltól. Ebben az állt, hogy személye bejelentett lakhely nélküli idegen Szlovákiában. Kassai Gyula azon szlovákiai magyaroknak az egyike, aki, miután megszerezte, hivatalosan is vállalta magyar állampolgárságát.



A most kézbesített igazolás előzménye, hogy a református lelkész február 15-én személyesen ment be a Lévai Városi Hivatalba, hogy tájékoztatást kérjen, miért nem kapott értesítőt a választásokról és kérte állandó lakhelyének igazolását.

A választ viszonylag hamar, február 17-én kézhez is kapta. „Kiderült, hogy a nyitrai hivatal 2011.11.21-i levelében értesítette a városi hivatalt az állampolgárságom elvesztéséről, én azonban ezt a levelet nem kaptam meg" – mondta el Kassai Gyula.
A válaszlevélben úgy kezelték, mint az idegenrendészeti hivatalnál bevezetett külföldi állampolgárt, noha Kassai Gyula nem kért tartózkodási engedélyt.

Később az önkormányzat egyeztetett az ügyben a belügyminisztériummal és pontosították, hogy Kassai Gyula jelenlegi státusza: bejelentett lakhely nélküli idegen Szlovákiában. Kassai a fennálló helyzet dacára szeretne részt venni a márciusi parlamenti választásokon.

A jelenleg érvényes törvényi szabályozás azonban ezt nem teszi lehetővé. Ha ugyanis valaki elveszti szlovák állampolgárságát, akkor az addigi állandó lakhelye szerinti önkormányzat törli a választópolgárok listájáról. "Ebben az esetben, még ha fizikailag rendelkezik is személyi okmányaival, már nem szavazhat" - mondta el az MTI-nek az eset kapcsán Nyilfa Péter, a Központi Választási Bizottság elnöke. 

Forrás: MTI

A Magyarországi Református Egyház Kommunikációs Szolgálatának sajtóközleménye

Nyilatkozat Kassai Gyula lelkipásztor magyar állampolgárságának elvesztése ügyében

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége megdöbbenéssel értesült róla, hogy Kassai Gyula, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) lelkipásztora szlovák állampolgárságát elveszítve „bejelentett lakhely nélküli idegen" lett Szlovákiában, és törölték a lakcímnyilvántartásból. Egyúttal mély aggodalommal figyeli azt a folyamatot, hogy lelkipásztorként életével és hivatásával a helyi közösség gyarapodását és boldogulását szolgáló saját állampolgárát fosztja meg alapvető jogaitól a szlovák állam a magyar állampolgárság megszerzése miatt.

Az Elnökség ugyanakkor magyar református egységünkből adódó kötelességének és lehetőségének tekintve, valamint szolidaritását kifejezve – az SZRKE vezetésével egyetértésben – igyekszik mindent megtenni, ami a lelkipásztor helyzetének megnyugtató rendezését szolgálja, jogainak gyakorlását elősegíti és a körülményekből fakadó létbizonytalanságát enyhíti. Teszi mindezt különösképpen a nyilvánosság erejének felhasználásával, a testvéregyházak és az európai egyházi szervezetek – közöttük a Református Egyházak Világközössége Európai Tanácsa – tájékoztatásával.