Lelkészi, pedagógusi és szeretetszolgálati díjakról döntött a zsinat

A Magyarországi Református Egyház zsinata pénteken, budapesti ülésének zárónapján határozott a lelkészi, pedagógusi és szeretetszolgálati díjakról. A Dobos Károly lelkészi díjat idén Kis Sándor gádorosi lelkipásztor kapja az erre létrejött ad hoc bizottság javaslatára.  

Az elismerést annak a legalább húsz éve tevékenykedő lelkipásztornak ítélik oda, aki falvakban, kisgyülekezetekben, elsősorban kistelepüléseken teljesít szolgálatot. A zsinat a határozatában kimondta, hogy a négy református egyházkerület is alapítson a Dobos Károly-díjhoz hasonló, a lelkipásztori munkát elismerő kitüntetést. 

A zsinat döntése alapján a református közoktatási intézményekben dolgozó pedagógusok elismerésére alapított Makkai Sándor-díjat Barthos Zoltánné gödöllői igazgató, Horváth Alajosné kecskeméti tanárnő és Bohák Valéria, a szlovákiai érsekkétyi református iskola igazgatója kapja. A díjban azok részesülnek, akik „a református nevelési eszmények gyakorlatba való átültetésében érdemeket szereztek" - szól a határozat. 

Az Imre Sándor-díjat „a református iskolaügyért végzett áldozatos munkáért" Kálmán Attila, a tatai református oktatási intézmény igazgatója kapja - döntött a zsinat az oktatásügyi szakbizottság javaslata alapján. 

A diakóniai, azaz szeretetszolgálati Kiss Ferenc- és Juhász Zsófia-díjakat az összesen 19 jelölt közül négynek ítélték oda a diakóniai és egészségügyi bizottság előterjesztése alapján. A Kiss Ferenc-díjat Galambos Endréné, a győri, és Szlukovinyi Károlyné Papp Irén, a kőröshegyi református egyházközség diakóniai munkatársa kapja. 

Juhász Zsófia-díjban - amelyet legalább 15 éves diakóniai szolgálat után lehet megkapni - Patalenszki Irén, a debreceni Méliusz Szeretetotthon, és Kiss Sándorné, a budapesti Bethesda Gyermekkórház diakónusa részesül. A Dobos Károly-, Juhász Zsófia- és Kiss Ferenc-díjakat a református zsinat őszi ülésszakán adják át, míg a Makkai Sándor- és Imre Sándor-díjat augusztus 29-én Tatán, az országos református tanévnyitón kapják meg a kitüntetettek. 

(MTI)