Made in Magyarország

A jégkorongozók, a kézilabdázók, a labdarúgók már korábban átíratták a Hungary feliratokat a mezeken, a londoni olimpián pedig már minden válogatott sportoló Magyarország feliratú mezt visel majd. A változást a magyar szurkolók és a sportolók kérték.

Hungary helyett Magyarország

Az olimpián minden válogatott Hungary helyett Magyarország feliratú mezben, melegítőben fog szerepelni – erősítette meg Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában. Nemcsik Balázs, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára emlékeztetett, a válogatott melegítőjén már januárban, a svédországi férfi világbajnokságon is a Magyarország felirat volt olvasható. – Az eredményeink azt igazolják, hogy sikeres volt az átállás. Nemcsik Balázs szerint a kézilabdában már arcról ismerik a magyarokat a külföldi játékosok, és a szurkolók is tudják, kikről van szó. – Szerencsére, nincs identitásproblémánk – tette hozzá.

 

Ezt az országot Magyarországnak hívják

Molnár Zoltán azt mondta, a finnek jó ideje már nem a Finland, hanem a Suomi feliratot használják. Ez persze nem jelenti azt, hogy a világ meg is tanulta, mit jelent a Suomi.

Az ökölvívó szövetség nemzetközi kapcsolatainak igazgatója üdvözli a kezdeményezést. Úgy látja, egy óriási sporthagyományokkal rendelkező, kis ország esetében „a nemzeti tudatban legalább az jelenjen meg, hogy ezt az országot Magyarországnak hívják, és itt magyarok élnek". Molnár Zoltán elmondta, hogy ahol a szabályok rögzítik a feliratot – például a vívók felszerelésében –, ott marad az angol felirat, de a nem szabályozott területeken, a szabadidős öltözéken, a melegítőn Magyarország lesz.

Nem mond sokat a külföldieknek

Kovács Tamás, a kardozók szövetségi kapitánya nem örül a változásnak. Szerinte, pláne ilyen kis betűkkel, nem sokat fog mondani a külföldieknek, kevesen fogják tudni, honnan jöttek Magyarország versenyzői. Ő úgy látja, a hagyományos, a Hungary felirat sokkal jobb volt. Arról nem is beszélve, hogy a világversenyeken az edzőknek, a bíróknak és a szervezőknek is fontos lehet adott esetben, hogy milyen nemzetiségű egy-egy sportoló. Hogy pedig nehéz lehet a Magyarország szó kiejtése, erre Nemcsik Balázs azt mondta: „hadd gyakorolják".


Tanulja meg a világ, hogy magyarnak hívjuk magunkat

A magyar sportoló és szurkoló azért kéri, hogy Magyarország felirat szerepeljen a mezeken, mert az a saját identitástudatához, önértékeléshez tartozik – véli a Dunamelléki Református Egyházkerület főjegyzője. Peterdi Dániel, aki korábban maga is sportolt, úgy fogalmazott a Parókia Portálnak, tanulja meg a világ, hogy mi magunkat magyaroknak hívjuk. A főjegyző úgy véli, hogy minden nemzet szeret a saját nyelvével azonosulva részt venni a viadalokon, és joga van bárkinek az anyanyelvét használni. – Ha mi meg tudjuk tanulni a világ országainak elnevezéseit, tanulják meg mások is, hogyan kell kiejteni azt, hogy Magyarország. Bár nehéz lesz – tette hozzá. Peterdi Dániel osztja a kézilabdázók véleményét: nem a felirat, hanem a teljesítményük, eredményeik miatt jegyzik meg, hogy magyarok.