Mégis!

A péntek déli csípős, szeles napsütésben ünneplőbe, népviseletbe öltözött emberek sokasága gyülekezik a kolozsvári Farkas utcai templom előtt. Ünnepre gyülekeznek, hiszen ebben az erdélyi protestantizmus szimbolikus templomában szentelik Kató Bélát a Erdélyi Református Egyházkerület 46. püspökét.

2012. december 14-én az Erdélyi Református Egyházkerület Közgyűlése az új egyházi tisztségviselőket, valamint az egyházkerület új vezetőségét választotta meg. A következő hat éves mandátumra Kató Béla sepsiillyefalvi lelkészt püspöknek, Kántor Csaba parajdi lelkipásztort főjegyzőnek, Szegedi László kőhalmi lelkipásztort generális direktornak, Markó Gábort, Dézsi Zoltánt és Fekete P.P. Jánost pedig főgondnoknak választották. A kerületi közgyűlés már ekkor meghatározta a püspökszentelési ünnepi istentisztelet dátumát február első napjára.


A zsúfolásig megtelt templomban a hivatalos meghívottakon kívül jelen voltak a gyülekezetek képviselői, gyülekezeti tagok Erdély minden szegletéből. Szemet gyönyörködtető és lelket melengető volt végigtekinteni a kalotaszegi, széki vagy éppen székely népviseletbe öltözött egyháztagok sokaságán. Előfohász és a bűnvalló ima után előbb a megválasztott püspök eskütételére került sor, majd a közel 100 megválasztott tisztségviselő számbavétele után ők is letették a hivatali esküt.


Öntudatos református egyház
A beiktató igehirdetésben Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke Gedeon példáján keresztül szólt az új püspökhöz és az egybegyűltekhez. Isten megtartó hatalma mutatkozott meg Gedeon elhívásában. Gedeon furcsállta az angyali köszöntést és vissza is vág egy kérdéssel: Miért vagyunk ilyen nyomorult helyzetben? Nehéz a jelene a mostani egyháznak is. Most is aktuálisan hangozhat a gedeoni kérdés, de a választ a Makkai Sándor gondolatában kell keresnünk, aki azt mondta, hogy a református egyház egyetlen kötelessége az, hogy legyen öntudatos református egyház. Nem juthatunk előbbre, ha nem hisszük el, hogy Isten által jön a szabadítás. A kicsinységben, a megpróbáltatásban érünk el a hit igazi próbájához.

Mégis!
Kató Béla beköszönő igehirdetése a csodálatos halfogás történetéről szólt. Péter a vezető tanítvány, mégis olyan emberi, hogy azonosulni tudunk vele. Szomorú képpel kezdődik ez a történet, hiszen három olyan halászt látunk a parton, aki a sikertelen halászat után tisztogatja a hálóját. Szomorú a kép, mert üres a hálójuk, üres a hajójuk, üres a gyomruk és talán üres a szívük is. Nagyon sokszor ez a szomorú képet vetít az egyház is, hiszen üresek a templomok, kiürülnek a gyülekezetek, aggodalommal tölt el mindenkit, hogy mi lesz holnap, hiszen a háló egyre többször üres, és ez a „semmi" érzete rányomja bélyegét a mindennapokra, a nihil, a nihilizmus ránk telepszik. A mai nemzedék úgy érzi magát, mint Péter, hiábavaló minden küzdelem, a háló úgyis üres marad. Krisztus szava azonban mindenki számára olyan ösztönző kell legyen, mint amilyen Péternek volt. Amikor munkára hív Jézus, nekünk is azt kell mondani, amit Péter mondott: ha te mondod akkor mégis. Péter mégis elindul Jézus szavára, bármennyire fáradt és üres is a szíve. Mégis! Ez a püspöki program alapja is. „Az én programom a következő hat évben ez az egyetlen szó: mégis. Mégis kivetem a hálómat. Én hiszek abban, hogy újjászülethet a mi magyar református anyaszentegyházunk"– mondta Kató Béla. Svájci testvéreink több mint húsz évvel ezelőtt megtanítottak arra, hogy nem halat, hálót kell adni az embereknek. Az egyháznak az a feladata hogy hitet adjon az embereknek, újrakezdeni az életet, a küzdelmeket. Péter is gazdag zsákmánnyal tért vissza a halászatból, de nem kérkedett vele, hanem odaroskadt Jézus lábához, miután Krisztus megmutatta neki az utat. Aki pedig Istent faggatja, keresi és rá hallgat, az választ fog kapni tőle, a csoda bekövetkezik.
Öt perc
A záróének és áldás után a köszöntésekre került sor. Elsőként Pap Géza leköszönő püspök köszöntötte az új püspököt. Nemcsak 12 éves együttműködés köti össze őket, hiszen olyan baráthoz szól, akivel iskolatársak, katonatársak, teológiai évfolyamtársak voltak. Köszöntőjében három pontban foglalta tanácsait az új püspöknek. Első tanácsként azt kérte, hogy a sok rohanás közepette, amikor hirtelen kell dönteni, akkor is legyen öt perce az Úrhoz fordulni, tőle tanácsot kérni. A második, hogy mindig tudja: az egyház nem az embereké, vagy testületeké, hanem az Istené. A harmadik, hogy minden körülmények között még a konfliktusos helyzetek kezelésekor is az Isten bölcsessége által kerülje el a csapdákat, lelkiismerete mindig szabad és tiszta maradjon.

Testvérek
A testvéregyházak részéről előbb Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke és Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke köszöntötte az új püspököt. Az erdélyi magyar történelmi egyházak elöljárói, a román ortodox egyház metropolitája és a görögkatolikus, és a szász evangélikus püspök köszöntője után a nyugat-európai testvéregyházak képviselői fejezték ki jókívánságaikat az új püspöknek. A politikum képviseletében előbb Balog Zoltán miniszter a magyar, majd Victor Opaschi államtitkár a román kormány üdvözletét tolmácsolta és biztosította az új püspököt államuk támogatásáról. Tőkés László EU parlamenti képviselő, volt püspök az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a kisebbségi magyar politikai érdekképviseletek nevében köszöntötték Kató Bélát. A köszöntések sorát az Illyefalvi Gyermekfalu lakóinak, a Protestáns Teológiai Intézet és Kolozsvári Református Kollégium kórusainak énekei tették még ünnepélyesebbé.

Köszönet
A csaknem ötórás ünnepi istentisztelet zárásaként Kató Béla köszönetet mondott nemcsak a felszólalóknak, hanem azoknak is akik jelenlétükkel köszöntötték őt. Szülőfalujából, Barátosról és jelenlegi szolgálati helyéről, Illyefalváról is népes küldöttség érkezett. Ugyankor elmondta, köszönettel tartozik családjának, elsősorban feleségének, és külön büszkeséggel tölti el hogy 88 éves édesanyja, illetve annak 89 és 90 éves testvérei is jelen vannak. A 90 éves Ferenc bácsi a mai napig a barátosi egyházközség gondnoka, a 89 éves Sándor bácsi pedig presbitere. „Ilyen gyökerekkel rendelkezek" – mondta büszkeséggel hangjában Kató Béla.

Szöveg: Juhász Ábel
Fotó: Magyari Hunor 

Kató Béla püspökkel a Parókia portál munkatársa készített interjút "Nincs két életed" címmel, melyet itt olvashat.