Megújult a Parókia portál

A portál nyolcéves működésének tapasztalatait felhasználva elkészült a teljesen új technológiai alapokon felépített portálrendszer május 17-én átadott új verziója.

A  felület újságszerűbb lett, a tartalmakra jobban fókuszáló, kényelmesebben olvasható lapterv reményeink szerint kedvező fogadtatásra talál.
Az új lehetőségeknek köszönhetően cikkeink gazdagabban illusztráltak lesznek a jövőben. Tágabb lehetőséget kínálunk a hírek-programok beküldőinek is, miközben a végleges szerkesztés feladatait levesszük a vállukról.

A Parókia portállal együttműködésben megjelenő lapokat is érinti a változás.
Megújult laptervvel köszönti a Dunamelléki Egyházkerület által alapított Közös(s)Ég Magazin indulásának közelgő egyéves évfordulóját.
A Dunamelléki Egyházkerület honlapja az új rendszeren készül, minél teljesebb körben bemutatva annak lehetőségeit - terveink szerint.

Portálunk kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektetett a digitális gyűjtemény szerep betöltésére. Új portálunkon ezt a feladatot egységes keretrendszerben „Digitális Kollégium" név alatt folytatjuk. Itt kategorizálva és kereshető formában gyűjtjük az igehirdetéseket, dokumentumokat, hang- és videofelvételeket, fotósorozatokat, valamint digitális kiállításokat is rendezünk majd a jövőben.

A legnagyobb jelentőségű változás a honlap-rendszert érinti.
2000-ben elsőként ismertük fel a jelentőségét egy ingyenes, bárki által kezelhető honlap-építő eszköz megalkotásának. Honlap-generátorunk hamar népszerűvé vált, használatával az első két évben megduplázódott a magyar nyelvű református honlapok száma. Természetesen az akkor létrehozott rendszer mára elavulttá vált. A most bemutatott honlap-építő méltán lép a „nagy öreg" helyébe. Szabadon tervezhető kétszintű menürendszer, tartalomfajták, hírrendszer, wysiwyg (Word jellegű) szerkesztőfelület, képek és galériák korlátlan alkalmazási lehetősége jellemzi az új honlap-generátort. A lehetőségek gazdagságáról sokat elárul, hogy a használatához készült leírás 35 oldalasra sikerült...
Természetesen a meglévő honlapokat és újságokat átalakítottuk az új rendszerben megjelenő oldallá, ahogyan a belépéshez szükséges adatok sem változtak. Reméljük, minden honlap-gazdának lesz kedve és türelme megismerni, megtanulni az új honlapok nyújtotta gazdagabb lehetőségeket. Mint minden átállás, ez sem történhet hibák nélkül. Kérjük, ha bármilyen problémába ütköznek, jelezzék azt az info[kukac]parokia.hu címen!
Amennyiben a belépéssel kapcsolatos probléma merül fel, használják a bejelentkező űrlap alatti e-mail küldés lehetőséget. Ha a regisztrációhoz valós, ma is működő e-mail cím tartozik, elküldjük a belépéshez szükséges adatokat.

Fontos szólnunk az átalakítás hátteréről is:
Az elmúlt évben a lehetséges fejlesztési irányok keresése során arra az eredményre jutottunk, hogy az általunk elérendő célhoz legközelebb a TIREK portálrendszer - és az azt kiszolgáló technológia - áll. Tárgyalásokat kezdtünk a Tiszáninneni Egyházkerület illetékeseivel, és legnagyobb örömünkre nem csak a további fejlesztés, hanem stratégiai együttműködés alapjait is lefektethettük.

Együttműködési megállapodásunkból:
A megállapodás aláírásával a technikai együttműködésen túl a felek a tartalmi együttműködési szándékukat is kinyilvánítják. Célunk, hogy a legkorszerűbb technológiai megoldásokkal, egységesebb internetes megjelenéssel szolgáljuk egyházunk missziói küldetését, valamint megteremtsük a kerületek közötti hatékonyabb kommunikációt. Bízunk abban, hogy ezzel hozzájárulhatunk a MRE kommunikációjának megújításához is.

A közös alapmotor jelentős további fejlesztésekkel vált alkalmassá a Parókia céljainak betöltésére, de biztosítja a társlapok további közös fejlesztésének lehetőségét, és a lapok közötti szabványos hírcserét.

Fejlesztésünk eredményeként tehát részévé váltunk egy lapcsaládnak, amelynek tagjai:
Tiszáninneni Református Egyházkerület www.tirek.hu
Dunamelléki Református Egyházkerület www.raday28.hu
Parókia portál
Kárpátaljai Református Egyházkerület www.reformatus.com.ua
Református Rádió portál  www.refradio.eu
Európa Rádió www.euradio.hu
Reformátusok Lapja www.reflap.hu
Közös(s)Ég Magazin www.kozos-eg.hu

A fejlesztések hátterét és finanszirozását főtámogatónk, a Dunamelléki Református Egyházkerület biztosította, amit hálás szívvel köszönünk.

Füle Tamás
Parókia portál