Mentőöv a kilakoltatottaknak

Mentőöv elnevezéssel albérlet-támogatási programot indított a hitelük törlesztésére képtelenné vált, kilakoltatott családok számára a Magyarországi Református Egyház és a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány; a tervek szerint elsőként tíz család kap támogatást, albérleti díjukat fél éven át fedezik.

A program célkitűzése, hogy megakadályozza az utcára kerüléssel járó társadalmi kirekesztődést, a családok szétesését, illetve hogy segítsenek az emberek életének újraindításában - mondta Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke kedden Budapesten, a program indulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Közlése szerint olyan embereknek "dobják a mentőövet", akik maguk is akarnak változtatni saját helyzetükön. Azért is indították ezt a programot, hogy "az adakozás kultúráját felélesszék", mert "a felelős adventi várakozás azt jelenti, hogy mi mit tudunk adni" - fogalmazott.

Bölcskei Gusztáv utalt arra, hogy 600 ezer háztartást érint Magyarországon a devizahitel-válság. Ezért "a segélykiáltást meg nem hallani a mi részünkről felelőtlenség és erkölcstelenség lenne" - hangsúlyozta. Véleménye szerint voltak olyan családok, amelyek felelősen döntöttek hitelük felvételekor, ugyanakkor "nem lehet addig várni, amíg minden felelősség tisztázódik", ezért "az egyház felelőssége a segítségnyújtás, mivel adódhat olyan helyzet, amikor egy-egy ember az állami szociális hálózatra sem számíthat".
A püspök elmondta: református támogatókat várnak, de mindenkin segítenek, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül. Célcsoportjuk a gyermekes családok, és azokat igyekeznek "helyzetbe hozni", akiknek megvan az esélyük arra, hogy "megkapaszkodjanak". Kifejtette: bő 5 millió forintos kerettel indulnak, és összesen 8-10 millió forinttal számolnak a felajánlások után.



Osgyán Dániel, az MRSZ vészhelyzet-kezelési igazgatója kiemelte: egy család lakhatásának megoldása átlagosan havi 80 ezer forintba kerül, a program fél évre szól, tehát 480 ezer forintot szánnak egy családra; minden család esetében egy összegben, előre rendezi az MRSZ az albérleti díjakat a tulajdonosok felé. Felkészültek arra, hogy akár több száz családot is bevonjanak a programba, amennyiben ezt a pénzügyi keret megengedi - fűzte hozzá.
Elmondása szerint a református szeretetszolgálat a saját szociális hálózatán belül megkezdte az érintett családok bevonását a programba. Az ingatlanbérlést lehetővé tevő pénzbeli támogatás mellett szívesen fogadják azok jelentkezését, akik éppen használaton kívüli ingatlanjaikat méltányos feltételek mellett a program rendelkezésére bocsátanák.
Kitért arra, is, hogy szerződést kötnek a támogatottakkal, akik a tervek szerint még decemberben beköltözhetnek átmenti albérletükbe. Ezzel együtt nem csak menedéket igyekeznek adni, hanem segíteni is szeretnének abban, hogy ezek az emberek az életüket újrakezdjék, ezért életmód-tanácsadást is tartanak, valamint a gyermekeknek is segítenek az iskolakeresésben.

Pál Sándor, az MRSZ alapítvány elnöke kiemelte: a tervek szerint tíz családdal indul a program, de "a támogatottak számát az alapban felgyűlt mindenkori pénzügyi keret határozza meg". Felhívta a figyelmet arra, hogy az MRSZ az ingatlanok kiválasztására külsős partner ingatlanirodát bízott meg, a támogatási rendszer a lakás fenntartására nem terjed ki, minden esetben a családok felelőssége a rezsiköltségek rendszeres, pontos megfizetése. 

A mentőöv programról a szeretetszolgálat honlapján olvashat bővebben.

Forrás: MTI