Mindent jobban tudnak?

"A felnőttek gyakran azt hiszik, hogy mindent jobban tudnak, mint a gyerekek, holott elképzelhető, hogy valaki fiatalon többet élt meg, és szélesebb a látóköre, mint egy hatvanévesnek."
 

A tizenhét éves Petra szavai ezek, a gimnazista lány úgy véli, az idősek gyakran negatívan viszonyulnak a fiatalokhoz, úgy tesznek, mintha fiatalkorukban is mindig pedánsan, tökéletes rendet tartottak volna maguk körül, pedig valószínűleg ők is elkövették rakoncátlanságaikat.

Mindenki a maga várát építi
Nemzedékek élnek egymás mellett úgy, hogy nem értik a másikat. A ráció, generáció, degeneráció hármas először szójátéknak tűnhet, de sokkal több van a szavak mögött - mondta a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye esperese Kecskeméten, árpilis 13-án. Hegedűs Béla úgy fogalmazott a Ráció, generáció, degeneráció című konferencia megnyitóján, hogy a szülő nehezen érti a gyerekét, az pedig nem érti, hogy mit akarnak a szülei.
– Míg régen együtt éltek generációk, ma már mindenki a maga várát építi, és ami nem olyan, mint az övé, azt ellenségnek tekinti. A kétnapos konferencia kísérletet tesz arra, hogy feloldódjanak a feszültségek a megismerés útján – tette hozzá az esperes.

Gyerekeket kölcsönöznek
A kétnapos konferencián nem csupán felnőttek beszélnek gyerekekről, hiszen mint Ferenczi Zoltán református lelkipásztor fogalmazott, a szervezők nem hisznek az akcióprogramokban.
Nemcsak szakembereket, pszichológusokat, pedagógusokat, szociális munkásokat, ifjúság- és családvédőket hívtak meg Kecskemétre, hanem fiatalokat is. A tizenévesek bemutatják szubkultúrájukat, zenéjüket, sőt, az úgynevezett élő könyvtárból kölcsönözni is lehet fiatalokat egy-egy beszélgetésre.
- Számos előítélet van a felnőttekben a gyerekekkel szemben, mert nem ismerik a kultúrájukat, soha nem hallgatták meg zenéjüket, nem tették be a lábukat egy szórakozóhelyre, pedig ha meg akarjuk érteni őket, fontos, hogy ismerjük az életüket, gondolkodásukat. A konferenciával az is a célunk, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a generációkat, valamint megmutassuk és megosszuk a református egyház által képviselt értékeket – tette hozzá a főszervező.

Mindenáron online
A mai tizenéves generáció mindenáron online akar lenni – hívta fel a figyelmet előadásában Tari Annamária. A klinikai szakpszichológus szerint az internet megváltoztatta a világot, és fordított szocializációs folyamat megy végbe, mint korábban. Ma ugyanis a gyerekek tanítják az idősebbeket az internet- és telefonhasználatra. A fiatalok a neten könnyen és gyorsan jutnak információkhoz, az idősebb generáció sokszor tőlük tanul. A gyerekek és felnőttek mást tudnak, másban jók, és a tudás konfliktusa jelenleg szocializációs konfliktus – véli a szakember.

Hol van Isten országa?
A spiritualitás az emberi lélek jelensége – mondta a konferencia pénteki előadásában Süle Ferenc.
A pszichiáter szerint szorongatott fenyegetettségben élünk, és a modern ember azt kérdezgeti, hol van Isten országa.
- Jézus válasza, hogy Isten országa bennetek van, Isten nem lakik kézzel készített templomokban.
Süle Ferenc szerint a tartósan megoldani nem tudott problémáink szenvedéssel járnak, azokkal küszködnünk kell. Keresztjeinket tekinthetjük úgy, mint fejlődésünk érdekében kapott feladatunkat, mert az életproblémáink fejlődésünk forrásai. A pszichiáter hozzátette: a fejlődés – minden vallás célja – a spiritualitás növekedése.

A generációs különbségek mélyebb megértése, a párbeszéd kialakítása és a szakmai kompetenciák fejlesztése a célja a Ráció, generáció, degeneráció konferenciának, amelyet a Méntelek–Hetényegyházai Református Egyházközség szervezett Kecskeméten. A konferencia szombaton délután ér véget. 

Fekete Zsuzsa
Fotó: Füle Tamás