Nem vártak másra, segítettek

Összeesett az éhségtől egy gyerek az iskolában hétfőn reggel. Azt mondta, hogy péntek óta nem evett. Ez az eset indította arra a kisvárdai református gyülekezetet, valamint számos segítőkész magánembert és céget, hogy gyors segítséget adjon a nélkülözőknek. Az összefogásnak köszönhetően félezer adag ételt osztottak szét a hétvégén a szabolcsi városban.

Egyre több család nem tud semmit az asztalra tenni
Gyakran telik el úgy hétvége, hogy a gyerekek nem tudnak mit enni otthon – mondja Százvai László. A kisvárdai református lelkipásztor tapasztalata szerint a hétvége mindig kritikus ebből a szempontból, mert szombaton és vasárnap nincs intézményes étkeztetés. A lelkész több iskolában is tanít, és egyre több éhes gyerekkel találkozik.
– Hétfő reggelenként az iskolai istentiszteleten nagyjából hétszáz fiatal vesz részt, és szinte minden alkalommal összeseik három-négy gyerek. Ez döbbenetes.

Mindenki hozott valamit
A kisvárdai reformátusok eldöntötték, hogy enyhíteni próbálnak a szomorú helyzeten és ételosztással segítenek a rászorulókon. A legtöbben első szóra csatlakoztak a kezdeményezéshez; vállalkozók, hivatalok, magánemberek fogtak össze, hogy segíthessenek. Részt vett az akcióban a kisvárdai önkormányzat, a helyi rendőrség,a polgárőrség, a Kistérségi Szociális Szolgálat, és a Családsegítő Szolgálat. Szombaton és vasárnap félezer adag ételt osztottak szét, amelyet a Rózsakő étterem és a Zámbó konyha készített el. Az önkéntesek nemcsak munkájukat és szabadidejüket adták, mindenki hozott magával egy kiló cukrot és citromlevet, hogy forró teát készíthessenek.


Sokan szégyellik
Az első napon kevesebben jöttek el az ételosztásra, mint amire számítottak. Százvai László szerint azért, mert sokan szégyellik szegénységüket.
Az önkéntesek azonban nagy szeretettel fogadták a betérőket, és ennek hamar híre ment. Vasárnapra sokan felbátorodtak és háromszor annyian érkeztek az alkalmi konyhára, mint előző nap, köztük számos kisgyermekes család.

Segítőkész emberekből nincs hiány
A református lelkipásztor szerint példás összefogás valósult meg Kisvárdán.
A kétnapos akció fontos tapasztalata, hogy a szegénység szinte felkiáltójellé vált, és egyre több hasonló megmozdulásra lesz szükség. Segítőkész emberekből nincs hiány: ezt az is bizonyítja, hogy a kisvárdai reformátusok éppen harmincnégy köszönőlevelet fogalmaznak meg azoknak, akik fontosnak érezték, hogy segítsenek a közöttük élő nélkülözőkön. 

Fekete Zsuzsa