Optimista hangulatban

A nehézségek ellenére is optimista hangulatban zárták a százötvenhatodik tanévet a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán. A vasárnapi tanévzárón huszonhat diplomát és számos elismerést adtak át.

Huszonhat diploma
Számos változást és sok meglepetést is hozott számunkra ez az év – fogalmazott Zsengellér József, a hittudományi kar dékánja. Meglepetést a Magyar Akkreditációs Bizottság döntése okozott, miszerint csak másfél évre akkreditálták a KRE Állam és Jogtudományi Karát (ÁJK) illetve a Bölcsészettudományi Kart (BTK). Ez a hittudományi karnak is újabb akkreditációs és adminisztrációs feladatokat jelent majd. A dékán elmondta azt is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma „a tavalyi évre visszamenőleg csaknem másfélszáz milliós, normatív támogatás visszafizetésére kötelezte az egyetemet, illetve az idei évre is hasonló mértékű elvonásra készítette fel az intézményt."

Javuló tanulmányi átlag
Idén 4,33 volt a hallgatók tanulmányi átlaga, ez javulás a tavalyihoz képest. 13 lelkészi diplomát és ugyanennyi vallástanár illetve protestáns teológus oklevelet adtak át az ünnepségen. A tervekről szólva a kar vezetője elmondta: a kötelező etika oktatás segítésére elindítják az etika képzést, amelyet az Oktatási Hivatal jóváhagyása után, már szeptembertől megkezdhetnek.

 

Köszön(t)ő
Zsengellér József köszöntötte az idén 75. születésnapját ünneplő Ladányi Sándor emeritus professzort, aki elbúcsúzik az aktív oktatástól. A professzort a teológián a Történelmet írunk című ünnepi kötettel búcsúztatták, az ajándékot Ladányi Sándor tanszéki utódja, Horváth Erzsébet adta át. A dékán köszöntötte a nyugdíjba vonuló, 70 esztendős Szűcs Ferencet is, akit emeritus professzornak választottak. Szűcs Ferencet a Köszönet című könyvvel és vastapssal búcsúztatták.

Hetven éve lelkészek
A tanévzáró ünnepségen köszöntötték a 70, 60 és 50 éve végzett teológusokat. Rubint diplomát vehetett át Hegyi Füstös István és Munkácsi Sándor, akik hét évtizede fejezték be tanulmányaikat. Gyémánt diplomát kapott Kassai Sándor, Molnár Miklós és Tóth Sándor. Az 50 évvel ezelőtt végzettek, Cseri Kálmán, Ferencz József, Herczeg Pál, Ladányi Sándorné, Ladányi Sándor, Lukácsi Gábor és Vincze Áron pedig aranydiplomát vehettek át. A jubilánsok nevében Cseri Kálmán köszöntötte az alma matert. A pasaréti nyugdíjas lelkipásztor felidézte, amikor 1957-ben elkezdték a teológiát. Mint mondta, „akkor fortélyos félelem igazgatott mindent, de mi bizonyosak voltunk abban, hogy Isten igéje nincs bilincsbe verve."

 

A legjobbak
Számos jutalmat kaptak a teológia hallgatói. A Hőgye Mihály Alapítvány az elmúlt öt év, három legjobb tanulóját jutalmazta, személyenként százezer forinttal – Bíró Zsuzsa, Földi Nikolett és Virág Balázs vehette át a díjat Krasznai Andrea lelkipásztortól.

 

 

Hűséggel
Zárszavában Szabó István dunamelléki püspök köszönetet mondott a hittudományi kar oktatóinak és dolgozóinak, „azoknak akikről keveset szólunk, akik hűséggel, legjobb képességük szerint végezték a tanítás igen felelősségteljes szolgálatát. "
Szabó István tanévzáró beszédében felidézte az egy nappal korábbi, Református Egyházi Napok Dunántúl kerekasztal beszélgetésén felvetett kérdést, azaz, hogy mit gondol az elmúlt két évtizedről.
– Végtelenül boldog vagyok az Istentől kapott szabadságért. Senki nem akadályoz bennünket abban, hogy szabadon tegyük, amit nekünk kell megtennünk. Ha nem tesszük, más nem végzi el helyettünk: ez Jézus Krisztus evangéliumának hirdetése.

Hegedűs Márk (Reformátusok Lapja)