Szeretet, egység, zene

A jó kedvvel végzett munka természetességét szeretik az emberek – mondta az idei református önkéntes napok fővédnöke. Szabó István püspök szerint a Szeretethíd mögé nincs téve semmilyen hangzatos ideológia, egyszerűen csak jó és nemes célokat szolgáló rendezvény.

Falfirka-takarítás, faültetés, közösségi alkalom hajléktalan betegeknek, koncert idősek otthonában, templomtakarítás, kertrendezés, beteglátogatás és még sok más feladat várja az idei Szeretethíd résztvevőit.
A rendezvényhez baracskai fogvatartottak is csatlakoznak, ők temetőkertet rendeznek. A társadalmi felelősségvállalás jegyében kisebb-nagyobb csoportok dolgoznak szociális, fejlesztési és ökológiai területen, valódi segítséget nyújtva ezzel településeknek, intézményeknek, gyülekezeteknek.

Tavaly tízezren szorgoskodtak a Szeretethídon Kárpát-medence szerte.


A püspök szerint a közös munkának az is élményszerűséget ad, hogy olyan emberek dolgoznak együtt, akik korábban soha nem is találkoztak egymással és az elvégzett feladat lehetséges öröme van előttük.
Érdekes gyerekkori élményem, hogy sokkal szívesebben segítettem a szomszéd bácsinak, mint otthon – mondta Szabó István. 

- A szomszédban végzett munka önkéntes volt, otthon pedig a házirend szerint mindenkinek megvolt a maga feladata, amit nem igazán kedveltünk. Ebből az érzésből viszont megértettem, hogyha jó szívvel megy a munka máshol, akkor miért ne lehetne ugyanilyen örömmel megtenni mindennapi kötelességeinket is. Bízom benne, hogy a Szeretethíd résztvevői szívesen segítenek majd másokon és egyúttal örömmel látnak majd neki otthoni teendőiknek is. A jókedvvel végzett munka természetességét szeretik az emberek. Nincs még olyan távol az az időszak, amikor „önkéntes” munka címén kommunista szombatokat tartottak. Ez megrongálta, sőt talán meg is semmisítette azt a szép magyar szokást, amit kalákának nevezetek, hogy az egymás közelében élő emberek önkéntes munkával segítették egymást. Ha az önkéntesség valóban saját elhatározáson alapul, akkor az beépül a mai nemzedékekbe és meghozza gyümölcsét.

Szeretethíd Kárpát-medencei református önkéntes napokat negyedszer rendezik meg.
A megnyitó május 18-án, péntek délután 2 órakor lesz Budapesten, a Ráday u. 28. szám alatt.
A program a 9. Református Zenei Fesztivállal együtt részét képezi a Református Egység Ünnepének.

 


„Isten hozott mindenkit, Isten hozott benneteket a Magyar Református Egyház Alkotmányozó Zsinatán és Hálaadó Ünnepén” – ezekkel a szavakkal köszöntötték 2009-ben a debreceni Nagytemplom előtt összegyűlt tízezres református közösséget. A magyar reformátusok ünnepelni jöttek. Kinyilvánítani az egységet. Megcáfolni azt, hogy a magyar széthúzó nemzet, bizonyítani az összetartozást, felülírni a fájdalmas múltat. A debreceni Nagytemplomban az Alkotmányozó Zsinat elfogadta és aláírta a Magyar Református Egyház alkotmányát. Ezzel a döntéssel a Kárpát-medencei magyar református részegyházak alkotmányjogi egységét mondták ki. Az alaptörvényhez jelenleg csatlakozó egyháztestek: a magyarországi református egyházkerületek, az erdélyi, a királyhágómelléki, délvidéki és kárpátaljai magyar református részegyházak, továbbá a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, valamit az Amerikai Magyar Református Egyház. Erről a Kárpát-medencei összetartozásról emlékeznek meg minden évben a május 22-éhez legközelebb eső hétvégén, ezúttal május 18. és 20. között.

A Református Zenei Fesztivál (RZF) első ízben csatlakozott a közös ünnepléshez, az együvé-tartozást „összhangban” szlogenje is jól tükrözi. A fesztivál elsődleges célja a reformátusság zenei kincseinek és kultúrájának bemutatása, valamint a Kárpát-medencében élő magyar közösségek értékeinek, hagyományainak megismertetése, kulturális kapcsolatainak javítása, bővítése. A tradicionális egyházi zsoltárok, énekek, kórusművek és hangszeres darabok mellett lehetőség nyílik népzenei gyökereink és a mai modern zenei megfogalmazások bemutatására is.

A rendezvény ünnepélyes megnyitójára május 18-án 16 órakor kerül sor Budapesten, a Bakáts téren. Köszöntőt mondanak Jákob János református tábori püspök és a házigazda Ferencváros polgármestere, Bácskai János. A fesztivál három napjának helyszínei lesznek: Bakáts tér, Ráday utca, Kálvin tér, Lónyay utca, Nemzeti Múzeum lépcsője.

Az RZF rendhagyó módon ezúttal keretet ad több más egyházi rendezvénynek is, így a Szeretethídnak, valamint a Református Zenei Fesztivál Ifjúsági Rendezvényének, a ZEFIR-nek is.

A háromnapos kulturális kavalkád programjában a számos zenei irányzat közül az egyik legnagyobb hangsúlyt a népzene kapja. Fellép Szalonna és Bandája, lesznek Tekerősök és Sebestyén Mártával is találkozhat a közönség, a Berka együttes pedig szombat esti csángó táncházat tart majd. A világzenét is rangos előadók, mint például a nemzetközi hírű DJABE vagy Lovász Irén és barátai fogják képviselni. Lesz lemezbemutató is, melyet a Kelemen Kvartett tart majd. Az egyesített 500 fős fesztivál kórus is fellép, méghozzá a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. További fellépők: Misztrál és az After Crying, Ismerős arcok, Varga János Project, Erkel Ferenc Vegyeskar, Berecz András mesemondó, és még sokan mások.

A lelki elmélyülést a zsoltárénekléssel egybekötött fáklyásmenet és az azt követő késő esti áhítat segíti péntek este, amelyen Szabó István dunamelléki püspök hirdet igét. Ezen túl vasárnap több helyszínen 10 órától zenés istentiszteleteket tartanak, és 17 órakor kezdődik a Református Egység Napja alkalmából tartott ünnepi istentisztelet a Kálvin téri református templomban.

A fesztiválról részletesebben az rzf.reformatus.hu oldalon tájékozódhatnak, valamint Fidelio - IX. Református Zenei Fesztivál különszámából.